galéria megtekintése

Ritkán járunk a szomszédba vásárolni

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 27. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

A szlovák határ mentén vasárnap sokan a szomszédba járnak vásárolni – drágábban és euróért. Pedig az euró-forint árfolyam inkább az ellenkezőjét kellene hogy hozza. Romániában a kilencszázalékos áfa miatt ötödével alacsonyabbak az árak, mégsem jellemző a bevásárlóturizmus.

Utoljára 2012-ben volt érzékelhető nagy bevásárlóroham, akkor a magyar kiskereskedelem profitált a dologból: a 320-as szintre emelkedett euró miatt a Szlovákiából érkező vásárlók 40-50 százalékkal is olcsóbban tudtak bevásárolni nálunk. Akkoriban a határ menti hipermarketek parkolói úgyszólván dugig voltak tömve szlovák rendszámú autókkal, amelyek nemritkán 60-80 kilométeres távolságról érkeztek, de volt példa, hogy szervezetten, buszokkal hozták át a bevásárlóturistákat. Hasonló jelenség megismétlődhet, ha a forint tartósan a 315-ös szint közelében marad. A kiskereskedelmi álmoskönyv szerint a lélektani határ a 300-as euróárfolyam.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az árumérleg inkább pozitív volt, azaz nagyjából kétszer-háromszor többet vásárolnak külföldiek itthon, mint amennyit a magyarok külföldön. Az egy napra ide érkező külföldiek étel-, ital- és iparcikkvásárlásai jellemzően 220 milliárd forintot tesznek ki évente, míg a magyarok külföldi bevásárlásai 70 milliárd forint körül alakulnak.

Szlovákiába Magyarországról legfeljebb vasárnap ruccannak át
Szlovákiába Magyarországról legfeljebb vasárnap ruccannak át
Földi Imre

 

A Tesco szerint most még nem jellemző, hogy tömegével érkeznének a bevásárlóturisták. A határ szlovák oldalán lévő – nemegyszer egy hálózathoz tartozó – cégek tanultak a 2012-es helyzetből, és akciókkal tartják otthon a vásárlókat, valamint amíg lehet, a magyar oldalhoz is igazítják az árakat. A határ közelében viszont rengeteg vásárlót elveszt a magyar kiskereskedelmi szektor.

A Tesco szakemberei szerint a vasárnapi zárva tartás sok embert arra ösztönöz a határ mentén, hogy Szlovákiában intézze a nagybevásárlást, még ha drága euróval fizet, akkor is. Ez a tehetősebbeknek megoldás. Szlovákiába a vasárnapot kivéve nem nagy üzlet átmenni vásárolni, mert érezhetően drágábbak a termékek. A legolcsóbb ásványvíz 45 eurócent volt, a jegestea 99 cent akciósan. Vagyis a gyenge forintárfolyam mellett inkább a Felvidékről érdemes átruccanni Magyarországra. Méghozzá szombaton.

– A magyarok átjárnak Romániába vásárolni, mert náluk nemrégiben kilencszázalékosra csökkentették a termékek áfáját, míg Magyarországon ez továbbra is marad Európa legmagasabbja, 27 százalék – örömködött nemrégiben a nyilvánosság előtt Victor Ponta román miniszterelnök a Romania Libera című lapnak nyilatkozva.

Romániában jelentősen – nagyjából ötödével – lehet olcsóbban vásárolni, a megkérdezett romániai áruházak azonban eddig nem érzékelték a magyarok rohamát. A helyi sajtóban mindössze az Arq.ro nevű portálon van nyoma a jelenségnek, amely szerint a romániai üzletek „máris alkalmazkodnak az egyre nagyobb számú magyarországi vevőhöz” – a cikket átvette szinte a teljes román sajtó. Az aradi Selgrosnál készült fotó, amelyen a bolt bejárata fölött magyarul is olvasható a köszöntés: „Üdvözöljük üzletünkben”, megtévesztő. A Partiumban nem ritka és nem is új keletű a magyar nyelvű feliratozás.

Kereskedők szerint ekkora árkülönbség még kevés ahhoz, hogy vásárlóroham induljon el, legfeljebb a határ közeléből járnak át rendszeresen vásárolni a szomszédainkhoz. Az áfacsökkentés árcsökkentő hatása csak a „vonzáskörzetet növeli meg 15-20 kilométerrel. A magyar Tescók forgalmán sem látszik a vásárlóturizmus, mert a román oldalon kevesebb a nagyváros a közelben, ahol valós alternatívát jelentő hipermarketek vannak. Messzebbre pedig még a húszszázalékos árelőnyért sem éri meg elautózni.

Mivel az árak Romániában valamivel az áfacsökkentés előtt is alacsonyabbak voltak, magyarok, elsősorban a határ közeléből, eddig is átjártak vásárolni – mondta az egyik nagyváradi áruház menedzsere, neve elhallgatását kérve.

– Az önkormányzatok nem gyűjtenek ilyen információkat, de arról tudnék, ha Aradot elözönlenék a magyarországi bevásárlók – mondta lapunknak a határ menti város alpolgármestere. Bognár Levente olyanról viszont tud, hogy rokonok, barátok meglátogatását egybekötik bevásárlással a román oldalon. Hasonló a helyzet Szatmárnémetiben is.

Az osztrák határon hasonló a helyzet, mint Romániában: a határtól viszonylag messze vannak a nagy üzletek, ráadásul azok is zárva vannak vasárnap.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.