galéria megtekintése

Richter menni Amerika

0 komment


Ábrahám Ambrus

Remek éve volt tavaly a legnagyobb hazai gyógyszergyártó vállalatnak. S nem is az volt a lényeg, hogy az árbevétel nőtt, a profit pedig kilőtt, hanem a hír: megérkezett az engedély, így a vállalat kulcskészítményét, a Cariprazine-t bevezetheti az amerikai piacra.

Volt egy 2014. évi gyenge évünk, majd egy „tékozlóan jó 2015-ös” – foglalta össze a Richter Gedeon Nyrt. elmúlt évi teljesítményét ­Bogsch Erik vezérigazgató keddi sajtótájékoztatóján. A vezérigazgató bejelentésének tükrében nem látszik túlzónak a Népszabadság elmúlt év végi megállapítása – a tőzsde elmúlt évét értékelő cikkünkben –, amely szerint tavaly a Richter Gedeon szolgáltatta a sikersztorit a magyar börzén.

Biotechnológiai kutatás a Richter üzemében
Biotechnológiai kutatás a Richter üzemében

A gyógyszeripari vállalat részvényeinek árfolyama egy év alatt 53 százalékkal, 3510 forintról 5390 forintra kúszott fel. Hogy ez mennyire mondható parádésnak, azt talán a konkurencia mutatja a legjobban. A szlovén gyógyszeripari vállalat, a Krka egy év alatt csupán hétszázalékos emelkedést produkált, az euró­pai óriás, a német Bayer AG pedig 23 százalékkal értékelődött le.

 

A Richter kereskedésében tapasztalható töretlen lelkesedés mögött nyilván ott a vállalat tavalyi jó teljesítménye, ám történetének egyik meghatározó – elemzők és a befektetők által évek óta várt – momentuma még inkább. Az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyezte a vállalat saját fejlesztésű kulcskészítményének, a Cariprazine-nak a bevezetését az Egyesült Államok piacára.

A skizofrénia és egyes típusú bipoláris mánia kezelésére jóváhagyott gyógyszer forgalmazása a vezérigazgató szerint az idei év első negyedévé­ben kezdődhet meg. Az FDA döntésével hatalmas lehetőség nyílt meg a Richter előtt. Eddig sem magyar, sem közép-európai gyógyszergyártónak nem sikerült betörni az amerikai piacra, de nyugat-európai cégeknél sem túl gyakori.
A befektetők ehhez kapcsolódó pozitív megítélése talán azért is volt a szokásosnál jóval nagyobb, mert az eredeti várakozásokhoz képest több évet csúszott az FDA-engedély megszerzése, miután a szervezet többször pótlólagos vizsgálatokat és dokumentációkiegészítést írt elő. A magyar cég az újra és újra felálló akadályokat sikerrel vette.

A Cariprazine-nal kapcsolatban igyekezett a túlzott kedélyeket lehűteni a vezérigazgató. Bár a termék valóban piacra kerül az Egyesült Államokban, ebből nagy bevételt még nem remélnek. A gyógyszerrel minden a legnagyobb rendben van – mondta –, a felfutás ugyanakkor legalább két-három év, csak ekkortól lehetnek vérmesebb terveik. Az óvatos hozzáállásukat tükrözi, hogy erre az évre az USA-ban – dollárban – 15-20 százalékos árbevételc-sökkenésre számítanak.

A 2015-ös évet nézve Bogsch Erik kifejtette, a jó teljesítmény alapve­tően három tényezőre vezethető vissza: az EU15-ben, Romániában és Kínában igen jól alakultak a magyar cég dolgai. Az értékesítés Európában csaknem 15 százalékkal növekedett – euróban számolva –, míg az ­ázsiai országban még ezeknél is jóval nagyobb, több mint 23 százalékos bővülést regisztrálhattak. Ezen felül az értékesítési és marketingköltségeken faragni tudtak, valamint csökkentek a kutatásra és fejlesztésre fordított kiadások is. Utóbbival kapcsolatban azonban kiemelte, hogy ez nem jelenti azt, hogy a Richter kevesebbet innoválna, csak eltolódott több klinikai vizsgálat ideje, amelyek költségei az idén jelentkeznek majd.

A vállalat részvényeinek ára a 2015. évi számok hallatára emelkedni kezdtek már a tájékoztató alatt, s már 5417 forinton is volt kötés. A tájékoztató végén Bogsch azonban jelezte, hogy erre az évre összességé­ben ötszázalékos árbevétel-csökkenéssel kalkulálnak, ami elrontotta a befektetők kedvét. Délután a Richter-részvények jegyzése már csak 4900 forint körül szóródott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.