galéria megtekintése

Tízből kilenc szén-monoxid-érzékelő semmit sem ér

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 18. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Az itthon forgalomban lévő szén-monoxid-riasztók zöme akkor sem jelez, ha a gáz koncentrációja már elérte a halálos szintet – állapította meg nemrég egy vizsgálat. A fogyasztóvédők a szabályozást, a szabályozó hatóság az uniós jogrendszert okolja.

Mentők visznek kórházba a szén-monoxidtól rosszul lett gyerekeket
Mentők visznek kórházba a szén-monoxidtól rosszul lett gyerekeket
Lakatos Péter / MTI

Magyarországon évente több száz mérgezés és több tucat haláleset oka a szén-monoxid. Elég egy rosszul üzemelő konvektor, vízmelegítő, kazán, eldugult kémény, túlságosan hatékony szagelszívó (nem beszélve ezek kombinációjáról), és máris terjed a lakásban a színtelen, szagtalan, minden előjel nélkül, csöndben ölő gáz.

 

Bár a bajt sokféle módon meg lehet előzni, így állandó szellőzést biztosító ablakkal, zárt égésterű tüzelőberendezéssel vagy a lakás körültekintő megtervezésével, ám még ezek mellett is szükség lenne egy megbízható szén-monoxid-riasztóra. A magyar háztartások túlnyomó része azonban nem áldoz a legfeljebb néhány tízezer forintos készülékre, igaz, többségében nem alhat nyugodtan az a 2-300 ezer család sem, ahol van ilyen berendezés.

A piacon lévő készülékek zöme ugyanis egyszerűen nem riaszt, ha baj van – állapította meg a Stieber József vizsgálómérnök vezette laboratórium. Az eredményeket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) is megerősítette az általa is elvégzett ellenőrzésekkel. A bevizsgált tíz termékből kilenc a szén-monoxidos környezetben később, vagy egyáltalán nem riasztott. Mint Stieber József elmondta: nem ez volt az első ilyen vizsgálat. Egy évvel ezelőtt, egy szaklap megbízásából górcső alá vették a termékkört, és már akkor is úgy találták, hogy a piacon kapható riasztók java nemcsak, hogy használhatatlan, hanem egyenesen veszélyes, hiszen a felhasználót hamis biztonságérzetben tartja. Lényegében ezt a vizsgálatot ismételtette meg idén áprilisban az NFH egy másik laboratóriummal, amely szintén 90 százalékos hibaarányt talált.

Szabó Péter, az NFH piacfelügyeleti főosztályvezetője elmondta: tíz kifogásolt termék forgalmazójával szemben még tavaly vizsgálatot indítottak, ebből három eljárás már lezárult, hat esetben pedig a cégek fellebbeztek a hatóság elmarasztaló döntésével szemben, ami bírságot, illetve a termék visszahívását jelentette. Stieber József, aki a katasztrófavédelem országos tűzmegelőzési bizottság szén-monoxid-munkacsoportjának is tagja, úgy látja: bár az elmúlt években is gyakran szóvá tették, hogy milyen problémák vannak, ám az akkori kiállásukat éppen a megbízhatatlan riasztókat terítő kereskedők használták fel, még több ilyen termék eladására.

Fogyasztóvédelmi oldalról ugyanis rendre elmondták, hogy az egyik első, legfontosabb szempont, hogy nem szabad spórolni az életmentő készüléken, azaz – számszerűsítve – tízezer forint alatt nem is érdemes ilyen riasztót leemelni az áruházi polcról. Ennek az lett a következménye, hogy az ilyen árut kínáló kereskedők tízezer forint fölé emelték áraikat, majd valamelyest – de tízezer fölött maradva –„vissza akciózták” azt, hogy kedvezményes áru benyomását keltsék a vevőkben. Stieber József szerint az akciózó kereskedők hatalmas tételeket tudtak így eladni a piacon a zömében távol-keleti termékekből.

A vizsgálómérnök szerint akkor járunk el helyesen, ha mindenekelőtt szakáruházban vásárolunk szén-monoxid-riasztót. Ekkor is ellenőrizni kell azonban, hogy adtak-e mellé magyar nyelvű kezelési útmutatót, illetve a készüléken van magyar nyelvű felirat. Ez utóbbi azért lényeges, mivel éppen az idén sikerült a termékkörre vonatkozó angol nyelvű szabványt magyarra fordítani és „honosítani”, azaz olyan kiegészítésekkel ellátni, amelyek pontosították, hogy milyen terméket adhat ki a kezéből a gyártó és a forgalmazó.

Régebben, az uniós csatlakozás előtti tagállami engedélyezési rendszert mára egy másik rendszer váltotta fel, vagyis a gyártónak a hatóság felszólítására igazolnia kell, hogy a terméke megfelel a vonatkozó biztonsági előírásoknak. A probléma azonban az idevágó uniós szabványok átjárhatósága volt – nem véletlen, hogy az unióban is úgy 50 százalék körüli a szénmonoxid-riasztók hibaaránya. Ráadásul a forgalmazók is élnek a lehetőséggel, hogy esetleg megússzák a hatósági felelősségre vonást. Szabó Péter elmondása szerint igen magas arányban tapasztalják, hogy a hozzájuk benyújtott biztonsági tanúsítványok csak hellyel-közzel fedik le a szabvány előírásait.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.