galéria megtekintése

Nyár van, keményen büntetnek a szolgáltatók

24 komment


Boda András

A nyári szabadságolások alatt is rövid határidővel vegzálják és szigorú büntetéssel fenyegetik ügyfeleiket a szolgáltatók. Csak a munka értelmét nem ismeri senki.

Plombapótlás! – hirdette a ­fővárosi bérházban kifüggesztett plakát, amelyen az elektromos szolgáltatókra jellemző szakavatottsággal indokolták a beavatkozást: „elektro­mos fővezeték-hálózat felújítása kapcsán” lett esedékes az „elektromos fogyasztásmérő szekrények” hitelesítése.

– Szokás szerint munkaidőben, reggel nyolc és délután négy között ígérték magukat a szerelők. Lassan rutinszerűen vesz ki az ember szabadságot a gázórás, a villanyórás vagy épp a kéményseprő miatt – méltatlankodott a ház egyik lakója. – Az viszont kiverte a biztosítékot: a nyári szabadságolások kellős közepén is jelezték, hogy ha a megadott időpontban a tulajdonosok nem engedik be a szerelőket, hétezer forintért jönnek ki legközelebb!

S még szerencsés, aki méltatlankodhatott: az, aki szabadságra ment már, talán csak akkor szembesül azzal, hogy mérőórát kellett volna plombáltatni, amikor visszatér a vakációról. Ez esetben hétezer forintja bánja, hogy nem egyeztette előre a szabadsága időpontját az Elmű alvállalkozójával.

 

Az, aki még intézkedhetett – volt akinek a plombapótlás napján indult a repülőgépe –, még időben riaszthatott épp nem vakációzó házbelit, rokont, barátot, hogy fogadja a szerelőket. Ennek megfelelően a kétnapos csere első napján reggel nyolckor többen is ott tébláboltak a lépcsőházban: igyekezve az elsők között akartak „lecsapni” a plombázókra. De azok késtek, s amikor megjöttek, munka helyett beszélgettek.

Plombák egy villanyórán. Hitelesíteni kell, türelem nincs
Plombák egy villanyórán. Hitelesíteni kell, türelem nincs
Mészáros János

– Nem cserélnék ki a plombát, sietnék a munkába – kérdezte óvatosan az egyik ügyfél.

– Nem, mert várunk egy szakembert.

– Maguk nem szerelők?

– Dehogynem. De még egy kollégára várunk.

– És mikor ér ide a kolléga?

– Nem tudjuk, mert másik cégtől jön. De még nem szólt, hogy jön.

– Lehet, hogy nem is jön?

– Arról sem szólt, hogy nem jön. Mondjuk tegnap is csak kilencre ért ki.

Aznap sem sikerült jobban igyekeznie: kilenc előtt legalábbis nyoma sem volt. Volt, aki kötelezettségei miatt kényszerűségből feladta az ácsorgást, s más stratégiát választott: további várakozás helyett a munkahelyi ebédidőt feláldozva próbálja becserkészni a szerelőcsapatot. A módszer bevált: a brigád délben teljes volt, készen állt, s alig két perc alatt felrakta az új szekrényre a plombát, közben a késve érkezett csapattag ki is töltötte a papírokat.

– Miért nem jöttek egyik reggel sem időben? – tudakolta azért a dacos ügyfél.

– Jöttünk – vágta rá a férfi fel sem pillantva az írásból.

– Nyolctól vártuk magukat, ahogy kiírták.

– Kérem szépen, hát hogyan jöttem volna nyolcra!? – háborodott fel az ember.

– Azt írták ki.

– Ugyan már! Nyolckor tudtam meg, hová kell jönni melózni.

– Mi már egy hete tudtuk, hogy jönnek.

– Önök lehet, hogy tudták, nekem csak reggel szóltak. Egyébként meg a munka kiadásától számított négy órán belül kell kiérni. Szóval ahhoz képest még gyorsak is voltunk.

 A történtek nyomán természetesen megkérdeztük az Elműt, méltányosnak találják-e, hogy a nyári szabadságok idején rövid határidővel értesítik a lakókat plombapótlásról? Méltányos-e ilyenkor előírni, hogy új időpontot csak hétezer forint költséggel lehet kapni? Igaz­ságos-e, hogy csak a lakókat kötelezi a jelzett határidő, időpont, a feladatot végző szerelőt nem? S kérdeztünk arról is: van-e alapjuk azoknak a pletykáknak, amelyek szerint a szoros határidő, a csúszó munkavégzés összefüggésben van azzal, hogy a rezsicsökkentés nyomán jóval kevesebb szerelőt, alvállalkozót alkalmaznak? Érdemi választ nem kaptunk a cégtől.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.