galéria megtekintése

Rövid forradalom: csak az adózott, aki nem tudott számolni

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 10. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Ma véget érhet a pálinkaforradalom: az Európai Bíróság mai ítéletében várhatóan elkaszálja Magyarországot a 2010-ben bevezetett, bérfőzési szeszadót érintő adókedvezmény miatt.

A bizottság 2012-ben indított hazánk ellen kötelezettségszegési eljárást, mert egyoldalúan és az idevonatkozó irányelvvel ellentétesen jelentős adókedvezményt vezetett be a bérfőzetett és magánfőzés során előállított pálinkára.

7,5 millió hektoliterfok párlat keletkezett bérfőzésből, ami hozzávetőleg 16-17 millió liter pálinkának felel meg

Az uniós irányelv azt szorgalmazza, hogy az unióban ne legyenek éles különbségek az egyes alkoholtermékek adóztatása között. Ennek értelmében a tagállamok adhatnak ugyan kedvezményt – például a pálinkafőzésre –, ám ezt egyrészt engedélyeztetni kell a bizottsággal, másrészt annak mértéke nem lehet a normál adómérték ötven százaléka.

 

A magyar szabályozás egy már működő rendszer helyett lényegében kétkulcsossá alakította az adófizetést: ötven liter mennyiségig az adó mértéke nulla, a fölött hektoliterenként 333 ezer forint lett a teher.

Kis egerszögi pálinkafőzde
Kis egerszögi pálinkafőzde
Árvai Károly / Reuters

Ezzel párhuzamosan a magánfőzdékben saját gyümölcsből saját használatra előállított párlat ötven literig adómentes, a fölött pedig 333 ezer forint az adó. A bérfőzdék kötelesek nyilvántartani a lefőzött és kiadott mennyiséget, így elég pontosan nyomon követhető, mely bérfőzető után mennyi adót kellett fizetni.

Összességében nem sokat: tavaly a költségvetésnek 12,4 millió forint folyt be bérfőzetés után. Az adót 13 ezer liter szesz után fizették be, ehhez képest 7,5 millió hektoliterfok párlat keletkezett bérfőzésből, ami hozzávetőleg 16-17 millió liter pálinkának felel meg.

Szálláshelyeken, versenyeken, falunapokon lehetett árulni az adómentes szeszt
Szálláshelyeken, versenyeken, falunapokon lehetett árulni az adómentes szeszt
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Vagyis a pálinkaforradalom annyira jól sikerült, hogy csak az fizetett adót a bérfőzetett pálinkája után, aki nem tudta kiszámolni, hogy ötven liter alatt marad, vagy sem – a szabályozás átalakítása előtt hozzávetőleg hasonló mennyiség után hat-hétmilliárd forint folyt be évente.

A 16-17 millió liter bérfőzetett pálinka nem kerülhet a boltok polcaira, legfeljebb kereskedelmi szálláshelyeken, versenyeken, falunapokon lehetett árulni. Valahogyan mégis eljut a szomjas torkokig a szesz, de azt nem tudni, mennyi fogy saját használatra és mennyit adnak el a bérfőzetők.

Az azért árulkodó, hogy a kereskedelmi forgalomnak szánt mennyiség drasztikusan a bérfőzött alatt van: 745 hektoliterfok, ami kevesebb, mint kétmillió liter pálinka, négy-hatmillió palackról lehet szó.

Azt nem tudni, hogy ezek után mennyi adót fizettek be a szeszfőzdék, mert a sör, bor, pezsgő és párlatok adója ömlesztve megy a büdzsébe, ez mindösszesen 87 milliárd forint volt tavaly – tájékoztatta lapunkat a NAV.

Pálinkamánia után másnaposság

A pálinkafőzés és a bérfőzetés – mint hungarikum – már a csatlakozási tárgyalások idején is kemény ügy volt.

László Csaba volt pénzügyminiszter, aki maga is részt vett a tárgyalásokon, munkatársunknak nyilatkozva úgy emlékezett: nagyjából az utolsó két téma között volt a bérfőzési szeszadó kérdése a társaságiadó-kedvezményekkel együtt. A tárgyaló felek csak nagyon nehezen értették meg, hogy Magyarországon a pálinkafőzés komoly tétel, és nem lehet szűk keretek közé szorítani a lefőzhető mennyiséget, különben a feketepiacon fognak gyártatni az emberek kétes minőségű párlatokat.

Mivel speciális, máshol nem jellemző attitűdről és annak adóztatásáról volt szó, az erről szóló megállapodás belekerült a csatlakozási szerződésbe.

A sokat emlegetett osztrák snapszfőzés egészen más kategória: az engedélyezett mennyiség mindössze 30 liter, vagyis a kedvezmény nem fedi le a fogyasztott mennyiség 90 százalékát, ahogyan itthon.

A házi pálinka elöntötte a piacot, így annak összetételét már nem is lehet felbecsülni rendesen
A házi pálinka elöntötte a piacot, így annak összetételét már nem is lehet felbecsülni rendesen
Balogh László / Reuters

Portugália sem vethető össze a magyar példával: ott ugyanis Madeira és az Azori-szigetek kért és kapott kedvezményt speciális likőr és rum előállítására. Mivel a szigetekről nem kerül ki jelentős mennyiség, az nem befolyásolja az uniós piacot, ráadásul az előállítás is nehézkes, nem gépesített, megkapták a kedvezményt. Ez egyébként 75 százalék, s éppen az idén vizsgálja felül a bizottság annak meghosszabbítását 2020-ig.

Hogy a magyar adókedvezmény hatására a pálinka mennyiben rontja más uniós szeszek piacát, nem egyértelmű. Az uniós piacokra nem tudott betörni a pálinka – nem is reális, hogy a bérfőzött pálinka tömegével kerüljön külföldre, hiszen nem kerülhet boltokba –, ám a hazai forgalmat jelentősen befolyásolhatta.

Azt viszont elég nehéz megbecsülni, az itthoni szeszfogyasztásból mennyit tesz ki a pet-market. Erről általában nem szívesen beszélnek a kereskedelmi főzdék, ám annyi bizonyos: a néhány évvel ezelőtt felívelt pálinkamánia mára alábbhagyott. Kérdés, ez a valós fogyasztás csökkenésében is megmutatkozik-e, vagy csak átterelődött a házipáleszre a kereslet.

Mindazonáltal 2015-ben az Európai Bizottság felülvizsgálja majd a bérfőzési szeszadó szabályait, s áttekintve a piaci hatásokat, dönt majd a rendszer fenntartásáról vagy beszüntetéséről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.