galéria megtekintése

Paksi védmű Lázár ellen

0 komment


Marnitz István

Burkoltan bár, de Lázár János összes rájuk vonatkozó felvetését visszautasítja a nemzeti fejlesztési tárcához tartozó MVM Magyar Villamos Művek, illetve a tulajdonában lévő Paksi Atomerőmű.

Az MVM úgy számol, hogy Paks I. a csoport része és a jövőt is így tervezzük – rögzítette lapunknak tegnapi, az MVM tulajdonában lévő atomerőmű tavalyi eredményeit bemutató sajtótájékoztatójukon ­Csiba Péter, az állami energiacsoport elnök-vezérigazgatója, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel szögesen ellentétes felvetése kapcsán. Lázár még júniusban beszélt arról, hogy miután a Miniszterelnökség már átvette a nukleáris bővítést tervező MVM Paks II. Zrt.-t az MVM-től, megvizsgálják, miként kerülhetne mellé a jelenleg működő Paks I. is.

Csiba Péter visszaszólt
Csiba Péter visszaszólt
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Két hete újságírói felvetésre már azt válaszolta, hogy az ügyben az Európai Bizottság dönt. Kérdésünket, hogy az MVM és az atomerőmű kikkel egyeztet az ügyben, Csiba Péter azzal ütötte el, hogy Lázár bizonyosan Paks II.-re utalt, elvégre ő nem lát olyan okokat, ami alapján Brüsszel Paks I.-ről dönthetne. Fura válaszával Csiba Péter óvatosan meghazudtolta az idézett beszélgetésben amúgy egyértelműen Paks I.-ről értekező Lázár Jánost.

 

A tájékoztatón felidéztük a paksi egység által termelt áram árának lefaraghatóságával foglalkozó miniszterelnökségi munkaanyagokat is. Ezek megszüntetni javasolták a radioaktív hulladékok jövőbeni tárolására szolgáló évi több tízmilliárdos befizetést, és felmerült több, a szemükben megkérdőjelezhető költségelem vizsgálata is. Lázár szintén olyan „felvethető" kérdésnek nevezte a paksi áramár vizsgálatát, amiben úgymond akadályokba ütközik. Csiba Péter ennek kapcsán viszont megalapozott hatékonyságjavításról beszélt.

Hamvas István, az atomerőmű vezérigazgatója úgy fogalmazott: egy gyors költségcsökkenés érdeké­ben beruházásokat kéne elhagyniuk, ami később visszaütne. A folyamatnak az MVM stratégiájába kell illeszkednie – fogalmazott. Ez akár burkolt utalásként is értelmezhető arra nézvést, hogy stratégiájuk nem a Miniszterelnökség, hanem a nemzeti fejlesztési tárca hatásköre. Hamvas emlékeztetett a csúcsokat döntő, nemzetközi összehasonlításban is élenjáró hatékonysági és biztonsági mutatóikra.

Lázár János tavaly azt is többször belengette, hogy a kormány váltást tervez Paks I. élén. Decemberben lapunknak már az új, nyugati menedzserek kiválasztásáról adtak számot. Arról, hogy azóta miért nem történt semmi, a tárca nem nyilatkozik, de hírek szerint az ügy lekerült a napirendről. Ennek kapcsán Csiba Péter elmondta: az MVM Paksi Atomerőmű tavaly is kiemelkedő eredményeket ért el: az adózatlan nyereség 18-ról 19 milliárdra, a termelés 15,6-ról 15,7 terawattórára nőtt. „Így tulajdonosként csak annyit tudok kérdezni: egy ilyen csapaton ­érdemes-e változtatni" – hangzott a kérdésbe szőtt válasz. Tavaly Pakson állították elő a Magyarországon megtermelt áram több mint felét. Kérdésünkre, hogy a cégvezetéssel kapcsolatos bizonytalanság veszélyezteti-e a nukleáris biztonságot, az erőműben eltöltött 38 évére hivatkozva Hamvas István határozott nemmel felelt.

Trinity-hátszél a Habony-lapoknak

Az atomerőmű által megbízott médiavásárló, a kormányközelinek tartott Trinity International döntésével indokolta Kovács Antal, az egység kommunikációs igazgatója, hogy – mint azt az ­Átlátszó­ kiderítette – egy 380 millió forintos reklámkampányukból 114 millió forintot a szintén kormányfőközeliként elhíresült Habony Árpád résztulajdonában álló, kevéssé olvasott médiumoknak juttatott. A vezető a kiválasztott sajtótermékek összképét kiegyensúlyozottnak tartja, a kampány hatékonyságát később mérik fel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.