galéria megtekintése

Visszatértek a válság előtti problémák

Cégautóval, reklámkampányokkal, kiemelt juttatási csomagokkal küzdenek az emberekért a munkaerőhiánnyal küszködő cégek. Más régiókban azonban reménytelenséget sugallnak a munkanélküliségi adatok. Visszatértek a válság előtti problémák, a nyári idénymunka pedig csak tovább rontja majd a helyzetet.

Állástalanság és súlyos munkaerőhiány. Mintha egy az egyben visszatértek volna azok a strukturális problémák, amelyek a válság előtti években jellemezték a magyar munkaerőpiacot. Akad már olyan autóipari cég, ahol fél évre is átvállalják a lakhatás költségeit az újonnan belépő kollégáktól, csak sikerüljön betölteni a hónapok óta üres álláshelyeket. Máshol több hónapos külföldi képzést finanszíroznak, és a kiszemelt egyetemi, főiskolai hallgatók már a végzés előtti évben biztosak lehetnek abban: lesz állásuk. Mindeközben Szabolcs-Szatmár-Bereg vagy Baranya megye egyes térségei­ben továbbra is lényegesen átlag feletti a munkanélküliség.

– Egyre több cégnél ígérnek ismét autót, kiemelt cafeteriajuttatásokat a kulcspozíciók potenciális betöltői­nek és a vezetőknek. Különösen az informatikai szektorban, a mérnöki, de a pénzügyi területen is lasszóval kell fogni az embereket. Nem a dolgozni akaró a kevés, hanem a megfelelően képzett szakember, ezért a cégek kreatívabbnál kreatívabb toborzási módszerekkel igyekeznek meggyőzni a legjobb szakembereket arról, szerződjenek hozzájuk, ne a konkurenciához.

Állásbörze. Kevesebb a kérdőjel
Teknős Miklós / Népszabadság

 

Emelkedik a friss diplomások bére is – mondta lapunknak Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (SZTMSZ) elnöke. Hozzátette: a válság néhány évre elfedte ugyan a problémát, de hiány van villanyszerelőkből, épületgépészekből, technikusokból, autószerelőkből, és ugyanez a helyzet szinte minden építőipari szakmában. Nyáron csak tovább romlik majd a helyzet, mert az idénymunkák elszívják az embereket – külföldre. A turisztikai szezonban minden nyugati országba várják a takarítókat, pincéreket, pultosokat, szakácsokat, de a mezőgazdasági munkásokat is.

– Átvették az irányítást a munkavállalók, a cégek pedig néhány kötelező végzettséget követelő szakma kivételével már nem is nézik, kinek milyen iskolai papírja van. A vállalatok saját kurzusokat szerveznek, egyetemi, de olykor már középiskolai évfolyamokat támogatnak, belső tehetséggondozó és továbbképző programokat indítanak, vagy részfeladatokra szabdalják a munkaköröket, és azok elvégzésére tanítják be az újonnan érkezőket – tette hozzá Csaposs Noémi.

– Bár hiányoznak kutatások, jól látszik, hogy a közfoglalkoztatás bevezetése úgy javítja a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatokat, hogy az esetek döntő többségé­ben valójában nem jelent visszautat a munka világába. A válság legnehezebb évei alatt működőképes és szükségszerű megoldásnak tűnt. Sajnos mára túl sok a közmunkás, noha az intézmény nem elegendő a problémák megoldására – mondta a Népszabadságnak Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki Zrt. vezető kutatója.

Jelentősen befolyásolja a számokat a külföldi munkavállalás. Elsősorban a szakképzett, mobil és fiatal embereknél jellemző, gyakran éppen azokat az ágazatokat, térségeket sújtva, ahol már korábban is érzékelhető volt a munkaerőhiány – utóbbi az elvándorlás hatására tovább erősödhet, az emiatt bekövetkező béremelkedés pedig rontja a hazai cégek versenyképességét.

Erős érdekképviselet

Sok ágazatban az érdekképviseletek a cégek által tervezettnél nagyobb béremelést követelnek vagy éppen olyan béren kívüli juttatást, amit korábban nem kaptak. Akár a lakhatás anyagi támogatását – nem is eredménytelenül. Noha a munka törvénykönyvének változása kiszolgáltatottabbá tette a dolgozókat, ahol hiányzik a munkaerő, ott jó pozícióban vannak. Hárs Ágnes szerint sok álláskeresőket segítő állami program működött jól, de túl általánosak voltak. Sok olyan cég is kapott adó- vagy járulékkedvezményt, amely nem szorult rá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.