galéria megtekintése

Örülhetünk, hogy megúsztuk a kalandot

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 03. számában
jelent meg.

Marnitz István-Kriván Bence
Népszabadság

Biztonságos energiaellátásunkhoz jelenleg nincs szükség nagyberuházásokra – vélekedik Hegedűs Miklós gazdaságkutató. Ma még nem is nagyon látni, hogy középtávon milyen energiahordozókra érdemes eurómilliárdokat költeni. Különösen, hogy a hazai gázfogyasztás csökken.

Most nem kell költeni a biztonságos energiaellátásra
Egyelőre nem kell sokat költeni a biztonságos energiaellátásra
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– A magyarországi energiarendszerben legalább 2020-2025-ig nincs szükség komolyabb beruházásra az ellátásbiztonság jelenlegi szintjének fenntartásához – nyilatkozta lapunknak a Déli áramlat lefújása kapcsán Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató ügyvezetője. Ugyanez az aggálya a paksi bővítéssel is: 2025-2030-ra felméréseik szerint egyszerűen nem lesz szükség ilyen mértékű többlettermelésre. Jelenleg a helyzet nagyon bizonytalan, nem látni, hogy milyen energiahordozóra vagy berendezésfajtára érdemes akár eurómilliárdokat is költeni, így most kivárást javasol: szerinte bőven elegendő 2017-től elkezdeni azon gondolkozni, hogy milyen fejlesztésre van szükség a biztonságos energiaellátás fenntartásához.

Magyarország gázfogyasztása 2007-ben még a 15 milliárd köbmétert közelítette, ma pedig már kilencmilliárd köbméter alatt áll. 2020-ig ezzel a fogyasztási szinttel számolnak. Ennek okát kereshetjük a gazdasági visszaesésben, az árban, a takarékosságban vagy akár más fűtőanyagok használatában egyaránt. Ugyanez a helyzet a Déli áramlat célországaként megjelölt Nyugat-Európában is, ahol ráadásul – tőlünk eltérően – számos más gázbeszerzési forrás áll rendelkezésre. Noha drága, mégis egyre több tengerparti gázlefejtő állomás épül, aminek nyomán a világ bármely pontjáról ideszállítható földgáz, igaz, még sokkal drágábban, mintha csak vezetéken érkezne.

 
Már csak kitárolunk

November 27-e óta már nincs betárolás a hazai gáztárolókban. A kitárolási szint viszont egy hónapja folyamatosan emelkedik. Az állami MVM és MFB tulajdonában lévő gáztároló egységekből naponta mintegy öt-ötmillió köbméter kerül a gázrendszerbe – derül ki a két szakcég honlapjáról.

Az MVM egységeiben 2,6 milliárd, az MFB-ében 1,6 milliárd köbméter áll, ami számításunk szerint 58, illetve 66 százalékos töltöttségi szintnek felel meg. Keletről ugyanakkor továbbra is naponta mintegy húszmillió, nyugatról pedig körülbelül hétmillió köbméter földgáz érkezik Magyarországra. Az ország fogyasztása ilyentájt negyvenmillió köbméter körüli. Az MVM tájékoztatása szerint a jelenlegi gázkészlet a téli fogyasztás kétharmadára elegendő, ami folyamatos behozatal mellett bőven fedezi a téli fogyasztást.

Ami Magyarországot illeti: gázalapú erőműveink kortól függetlenül drágán termelnek, így a határokon átívelő villanyvezetékek folyamatos erősítése folytán, természetes módon egyre nagyobb méreteket ölt az árambehozatal is. Ráadásul az ellátás biztonságát nagymértékben erősíti, hogy a kimerült hazai gázmezők 6,5 milliárd köbméter gáz téli tárolására képesek, amit az ukrán tranzitban nem bízó oroszok a Déli áramlat kiesésével most fokozottan felhasználhatnának a saját szolgáltatásuk biztonságának emeléséhez.

A kutató Oroszországot is bizonytalan partnernek látja, ahol a becsült költségek jelentősen, az elmúlt évek során többszörösükre emelkedtek, ráadásul olyan egyéb, például keleti irányú szállításokkal zsarolják a nyugati partnereket, amelyek kivitelezése szintén komoly forrásokat igényel. Meglátása szerint diktatórikus vonásai ellenére Vlagyimir Putyin a leglényegesebb gazdasági kérdésekben képes hideg fejjel dönteni, ami a magyar kormányra kevéssé mondható el. A Déli áramlat hazai szakaszának kivitelezését Magyarország szerinte nem úszta volna meg egymilliárd eurós hitelfelvétel nélkül, aminek több tízéves megtérülését is bizonytalannak tartja. Így szerinte örülhetünk, hogy megúsztuk ezt a kalandot.

Moszkvának kisebb gondja is nagyobb most

Az orosz–ukrán válság miatti kereskedelmi szankciók és az olajár zuhanása hatalmas gazdasági károkat okoz Moszkvának, és a számla egyre húzósabb. Anton Sziluanov pénzügyminiszter a napokban évi 130–140 milliárd dollárra becsülte azt a közvetlen kárt, amely e két tényezőhöz köthető. Az összeg az orosz nemzeti össztermék hét százalékának felel meg, a magyart meg is haladja. Az oroszok a nemzetközi szankciók hatásait 40 milliárdosra becsülik, az igazi csapást tehát a mintegy százmilliárdos olajbevétel-kiesés jelenti számukra. Számításaikat még a 80 dolláros olajárnál végezték el, azóta újabb tíz dollárral csökkent a jegyzésár. Az energiahordozók az orosz exportbevételek kétharmadát adják, így Kreml számára kulcskérdés, merre tartanak az árak. Szakértőik szerint az olajár egydolláros csökkenése hárommilliárd dollárjukba fáj.

Az orosz gazdaságot erős recessziós fuvallatok hűtik, de még maradt a korábbi lendületből, igaz a tavalyi záró három hónapban mért kétszázalékos bővülés óta negyedévről negyedévre alacsonyabb adatokat közölnek. A harmadik negyedévben 0,7 százalékra olvadt a többlet az egy évvel korábbihoz képest, míg jövőre már hivatalosan is 0,8 százalékos gazdasági visszaeséssel számolnak. Tavaly egyébként rekordmagas, 2097 milliárd dollár volt az orosz GDP.

A bizonytalan gazdaság és politikai helyzet a tőkekivonásban is megmutatkozik. A központi bank becslései szerint az idén 128 milliárd dollárral több hagyja el az országot, mint amennyi bejön, egy éve 61 milliárdos volt a mínusz.

Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter a Reutersnek azt mondta, hogy az Oroszország irányában megnyilvánuló nemzetközi bizalomvesztés aggasztó méretű, s 7–10 évnek is el kell telnie majd ahhoz, hogy a befektetőkkel elfeledtessék rossz érzéseiket. Az e miatt az országot érő veszteség az olajáresésből fakadó károkhoz fogható a befolyásos politikus szerint.

A petrodollárokból az idők során felhalmozott orosz devizatartalék 400 milliárdosra hízott. Ebből telik intervencióra a rubel védelmében, de a központi bank tartja magát ahhoz, hogy többet már nem éget el a tartalékból, csak akkor kel ismét a rubel védelmére, ha a pénzügyi stabilitást veszélyben érzi. Az orosz fizetőeszköz eközben sorra dönti a negatív rekordokat: az év elején egy dollárért 32,8 rubelt kellett adni, ma ennél 60 százalékkal többet, 53 egységet kérnek egyetlen zöldhasúért.

Az állami költségvetésen az olajár ütötte lyukakat privatizációval próbálja betömködni a kormány. A TASZSZ jelentése szerint küszöbön áll a legnagyobb, Kreml befolyása alatt álló olajtársaság, a Rosznyefty 19,8 százalékos részvénycsomagjának eladása, ami 8,5 milliárd dollárt hozhat a konyhára. Durván ugyanekkora összeget irányítottak át a devizatartalékokból is a büdzsébe.

Elemzők szerint még fél évet –közte egy zimankós telet – kell kihúzni ahhoz, hogy az olajárak ismét elfogadható szinten stabilizálódjanak. Ha ezt társadalmi összetartással kihúzzák, Putyin elnöknek nyert ügye van. (Kriván Bence)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.