galéria megtekintése

Orbán Viktor ma végre nem beszélt a migránsokról

1 komment


Marnitz István

Orbán Viktor kormányfő részvételével a Mol Petrolkémia – volt TVK – tiszaújvárosi üzemében ma letették egy új, a gumiabroncsgyártáshoz szükséges műgumit előállító egység alapkövét, egyszersmind átadtak egy, ennek alapanyagát megtermelő úgynevezett butadiénüzemet. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a technika varázslatáról beszélt.

Úton a Mol új tiszaújvárosi butadiénüzemének mai átadására, izgatott várakozással tekinthettünk annak elébe, vajon hogy s miként lesz köthető az esemény a migránsokhoz. Mert hogy valahogy kötni kell, az biztos. Hisz az ünnepségen részt vesz Orbán Viktor is. És olyan az elmúlt hónapokban aligha történt, hogy a kormányfő, mondjon bárhol, bármilyen alkalomból beszédet, azt ne kötötte volna valahogy a migránsokhoz.

A Mol Petrolkémia új tiszaújvárosi butadiénüzemének átadásán, egyszersmind a butadiént alapanyagként hasznosító műgumigyár alapkőletételén azonban a kormányfő egyetlen szót se ejtett menekültekről. Az EU is csak amolyan finom legyintéseket kapott. Eszerint Magyarország az egyik olyan állam, amely képes lehet az Európai Unió lefulladó motorjának felpörgetésére. Arról nincs vita, hogy az uniós növekedés központja az elkövetkező években-évtizedben Közép-Európa lesz - vélte Orbán Viktor.

A Mol kapcsán elsősorban azt emelte ki, hogy Magyarországon szükség van a nemzeti iparra. A rendszerváltással ugyanis nemcsak a szocialista, hanem a nemzeti ipar is eltűnt: a fürdővízzel kiöntöttük a gyereket – fogalmazott. Ekkor a Mol volt a nemzeti nagyipar megmentésének utolsó mentsvára. A Mol ma is azt példázza, hogy szükség van olyan nemzeti tulajdonú nagyvállalatokra, amelyek világszinten keresett termékeket állítanak elő.

 

Ilyen például a most átadott, 35 milliárd forintból két év alatt felépített butadiénüzem. A gumiabroncsok alapanyagául szolgáló – nagy nyomáson folyékony, amúgy légnemű – anyagot a Mol Petrolkémia (volt TVK) üzemében keletkező melléktermékekből állítják elő. A butadiént a gumiipar hasznosítja: a borsodi üzemben előállított termékből évi ötmillió abroncs készülhet. A butadién-előállítás melléktermékeként keletkező hidrogén elfűtésével szén-dioxid-kibocsátásuk is jelentősen csökken.

Mindemellett a japán JSR Corporationnel alapított, 51 százalékban japán, 49 százalékban Mol-tulajdonú vegyesvállalat a mai alapkőletétellel megkezdte a több mint hetvenmilliárd forintba kerülő új műgumigyár építését. A tervek szerint ezt szintén két év alatt húzzák el. Az üzemeltetés alatt szintén megmarad a japán irányítás. A műgumi elsősorban gumiabroncsgyártók alapanyaga, így az elsődleges piacot is a hazai gyárak jelentik.

A japán JSR részvétele apropóján Orbán Viktor elismerő szavaiban helyet kaptak a magyar iparral egyenrangú, nálunk gyártó multik is: esetükben számára nem a szigetszerű üzem, hanem a magyar beszállítókkal kialakított szerves együttműködés a kívánatos. A mostani beruházást is úgy jellemezte, mint amikor egy hiányzó puzzle a helyére kerül. Utalva a japán cégnek a beruházó-üzemeltetőben meglévő többségi tulajdonára, úgy fogalmazott: "kevés olyan nemzet van, amellyel kisebbségi részvényeket tulajdonolva is szívesen működünk együtt, de a japán egy ilyen nemzet". (Információink szerint a felállás oka ennél valamelyest prózaibb: a technológiát a világon egyedül a JSR birtokolja, amely azt ilyen tulajdoni arányok mellett telepíti. Úgy tudjuk, az összesen százmilliárd forintra tehető két üzem beruházása a piaci viszonyoktól függően körülbelül tíz év múlva fordulhat termőre.) A kormányfő kiemelte a beruházásnak a borsodi térségben betöltött kiemelt szerepét is: az új műgumiüzem várhatóan száz embernek biztosít majd munkát.

A kormányfő beszéde elején utalt a most átadott butadiénüzem két évvel ezelőtti alapkőletételére, melyen szintén részt vett; egyszersmind nyugtázta, azóta "mind megvagyunk". Beszéde végén pedig leszögezte: a maga részéről a műgumigyár két év múlva várható átadásán is itt lesz.

Az eseményre Orbán Viktorral együtt érkező Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója beszédében főként a Mol saját útját hangsúlyozta. Idézte Kurt Vonnegutot, aki szerint a tudomány a megvalósuló varázslat. Felhívta a figyelmet a Mol több lábon - például kitermelésen, feldolgozáson és petrolkémián - álló stratégiájára, aminek erejét szerinte a harmadik negyedév kiugró eredményei is alátámasztják.

Az eseményen Orbán Viktor és Hernádi Zsolt többedmagával először jelképesen megnyitotta a butadiénüzemet, majd elhelyezték az új műgumigyár alapkövét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.