galéria megtekintése

Nepálból jönnek a melósok?

26 komment


Ábrahám Ambrus

Kiürült az ország: nemsokára azért vihetik el üzemüket egyes nagyvállalatok, mert nem találnak elég munkást. Tízezreknek lenne azonnal állás.

„A vállalatnál az is felmerült a probléma kezelésére, hogy Nepálból, a cégcsoport ottani egységéből telepítünk át dolgozókat, egy vagy két évre, már ha vállalják az ottani munkások ezt a »kalandot«. Valahogy orvosolni kellene a súlyos munkaerőhiányt” – mondta egy forrásunk, aki nevét és cégét nem szeretné nyomtatásban látni. Bár az Ázsiából való áttelepítés ez idáig nem történt meg, az ötlet jól szemlélteti, hogy a mind élesebbé váló szakemberszűke milyen, eddig képtelennek gondolt megoldásokra ösztönzi a magyarországi vállalkozásokat.

„Ha szakképzett munkaerőről beszélünk, nem túlzás az állítás, hogy kiürült az ország” – jelentette ki lapunknak László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Az általunk megkeresett vállalati források jellemzően megerősítették ezt a megállapítást. Ők a munkáltatói oldalról azt tapasztalják, hogy jó ideje nagy volumenű munkaerő-felvételen dolgoznak, ám nehezen vagy egyáltalán nem tudják teljesíteni terveiket. (Ez az információ olyan kényes számukra, hogy úgy érezték, nevüket nem adhatják a nyilatkozathoz, és ebben a kontextusban sokuk anyavállalata sem örülne a publicitásnak.) Általános vélemény azonban, hogy több ezer, sőt akár több tízezer szakképzett munkaerőt is azonnal felvennének a vállalatok, csak nincs honnan.

Nem kell hozzá nagy internetes ismeret, s álláshirdetések garmadáját találni meghatározó, több száz vagy ezer főt foglalkoztató társaságoknál.

 

A japán tulajdonú Hoya Szemüveglencse Gyártó Magyarország Zrt. számos hirdetésben keres embereket Mátészalkára, a Lego pedig Nyíregyházára. Mindkét céget kerestük, hogy a megfelelő szakemberek felvétele milyen problémákat okoz számukra, ám nem kaptunk választ. Forrásaink szerint a Flextronics, Magyarország jelenleg legnagyobb elektronikai gyártási szolgáltatója is százával keresi az alkalmazottakat honi gyáraiba. Az információt minimum alátámasztják a fellelhető álláshirdetéseik.

A Lego rengeteg munkást keres nyíregyházi gyárába – és nem műanyagból
A Lego rengeteg munkást keres nyíregyházi gyárába – és nem műanyagból

A Videotonnál a termelőcégeik­ben a létszám minimum 150 fővel alacsonyabb annál, mint amit a rendelésállományuk indokol, nem mintha nem tennének meg mindent az igazolások érdekében. Évek óta gondot jelent náluk a megfelelő szakmunkások megtalálása és megtartása is. És az értük folytatott verseny csak durvul. A másik kifejezetten problémás területként a mérnökhiányt jelölték meg a Videotonnál, de 2014-től a megfelelő mennyiségű szakképzetlen, betanított munkaerőből is kevesebb van a kelleténél bizonyos régiókban. (A székesfehérvári központú cég tucatnyi egységgel rendelkezik Győrtől Kaposváron át Hajdúnánásig.)

Van olyan hirdetésük, amelyre hónapok óta nem jelentkezett releváns jelölt. A Videotonnál lapunknak elmondták: „Sajnos ezzel nem vagyunk egyedül a munkáltatók között." Már megtapasztalták: a külföldi munkaerő-toborzásról sem lehet sikersztoriként beszélni. Részt vettek külön ezzel a céllal indított programokban is, azonban külföldről, magyarlakta vidékekről sem tudtak munkaerőt hozni. Aki onnan megindul, nem nagyon áll meg Magyarországon.

Elektronikai gyár a nyugati országrészben. Meg kell becsülni a képzett dolgozókat
Elektronikai gyár a nyugati országrészben. Meg kell becsülni a képzett dolgozókat
Mediaworks

Egyik vállalati nyilatkozónk rámutatott: a szakemberhiány olyan kritikus szintre jutott, amely a leányvállalatok teljesítményére is hatással van. A multik egyes gyártási munkákat leányaik között versenyeztetik. Ezek elnyeréséhez utóbbiaknak pedig a helyi munkaerőviszonyokat is mérlegelni kell. Ha ezeket rosszul mérik fel és túlbecsülik kapacitásai­kat, akkor az drámai presztízsveszteséget jelent számukra, és hatalmas megrendelésektől eshetnek el később. Ennek a legdurvább kimenetele, ha az anyavállalat egyszerűen leszereli a gyáregységet, és elköltözteti más országokba, ahol nem látnak ilyen problémát. A kivándorlás miatt fogyó munkaerő Magyarországról is távozásra kényszeríthet cégeket.

A Videotonnál is úgy vélik: a munkaerőpiaci helyzet most fordulóponthoz érkezett. „Most értünk el oda, hogy az üzletek megvalósítását, illetve felvállalhatóságát korlátozza a munkaerőpiaci helyzet, ma már a bejövő új megkereséseket ilyen szempontból is szűrnünk kell" – mondják.

Duális képzésben bíznak

Nem véletlen, hogy a vállalatok egyre több területen vállalnak szerepet a képzésben. Megnyílt a duális képzés lehetősége, amely ugyan még számos gyermekbetegséggel küzd, de reményeik szerint segít a munkaerő-utánpótlási gondokban, azonban ez csak 3-3,5 év után derül ki. A szakképzési hozzájárulás felhasználhatóságának 2012. évben történt rendkívüli korlátozása az iskolákkal való évek alatt kiépített jó kapcsolatot a munkaerő-utánpótlás tekinteté­ben visszafejlesztette, a saját dolgozók képzésének finanszírozását is megnehezítette.

Mindenki kellene

Mindenhova. Valahogy így lehetne jellemezni, hogy milyen munkahelyekre keresnek alkalmazottakat a saját ágazatukban meghatározónak mondható hazai vállalatok. Az álláshirdetések alapján egy minőségellenőrnek, ha Magyarországon képzeli el a jövőjét, elég csak rágondolnia, hogy új helyet keres magának, már meg is csörren a telefonja. Szerszámkészítő, technikus, szerelő, épületüzemeltetési szakember, raktári karbantartó, munkavédelmi specialista, vegyészmérnök, technológus mérnök, utóbbiak mind olyan állások, amelyekből temérdeket találtunk a hirdetések között.

Állják a lakbért, csak legyen munkás

Ráadásul a szakképzetlen kategóriában hatalmas a fluktuáció, folyik a vándorlás a cégek között, aminek a kárát mindig a betanító cég issza meg, nála jelentkezik a költség zöme. Ezért aztán sok helyen komoly erőket fordítanak a munkaerő megtartására, s erre mutat rá a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. válasza is. Számos elemből álló juttatási rendszert és motivá­ciós programot dolgoztak ki, hogy hosszú távon stabil csapat alakulhasson ki a gyárban. A gyár területén bölcsődét és óvodát hoztak létre, és bérlakásprogramot indítottak a dolgozók számára. Ingyenes rendszeres sportolási lehetőségeket (korlátlan uszodahasználat), külső és belső képzéseket, vagy nyelvoktatást, illetve kedvezményes étkezési lehetőségeket is kínálnak.

A munkaerő is jobban megmozdul, mint 10-15 éve. A mobilitás még nem látványos, de ha valakinek már méltányos lakhatást biztosítanak lakhelyétől távol, akkor sok esetben a jelölt elgondolkodik. Ennek tükrében a Mercedes lépései érthetőnek tűnnek – fejtegette egyik beszélgetőtársunk. A cégek üdvözlik azon változásokat, melynek keretében nagyobb lett a vállalatok által adható, a munkába járást támogató juttatások ösztönzése.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.