galéria megtekintése

Nem mindenkinek úgy alakult a biznisz, ahogy azt a Fidesz elképzelte

Korántsem lett egytől egyig milliomos mindenki, aki megfelelő helyezkedéssel dohánybolthoz jutott a Fidesz jóvoltából.

Trafikban utazni korántsem olyan jó biznisz, ahogyan azt a törvényt megfogalmazó lobbisták és a kormány elképzelte. Persze nem kell aggódni a sok esetben a Fideszhez jól illeszkedő vállalkozókért, bőven találtunk a 2015-ös mérlegek átfésülése során olyan céget, amelyik rendes profitot termel ki nemzeti dohányboltjából.

Mint arról korábban írtunk: az országszerte kiosztott több mint ötezer koncesszióból a nyertes legalább 1500 esetben köthető valamilyen módon a Fideszhez vagy a kormánypárt gazdasági hátországához. Trafik azonban kevesekből csinált milliomost, és a jelek szerint a sikeres és a szerény eredményeket mutató dohányboltok között nyílik az olló: egyre nagyobb a különbség a bevételeik között.

A trafikvilág csúcsán továbbra is a nyugati határszél cégei találha­tóak: az e régióban működő vállalkozások az átmenő forgalom miatt elhúztak az ország belsejében vevőre váró társaiktól. Igaz, a 2015-ös évben még a nyugat-magyarországiak eredménye is visszaesett. A többszöri áremelés ellenére a hazai zárjeggyel ellátott dohánytermékek még mindig olcsóbbak az osztrák kötött áras cigarettáknál, így az onnan érkező vásárlók továbbra is érdemi forgalmat generálnak.

 

A soproni Tabakland 2012 Bt. 2014-ben egészen mesés forgalmat tudott bonyolítani az osztrák határ mellett, hiszen 3,5 milliárd forintos forgalmat hozott össze a Cégbíróságra leadott mérlege szerint. A Tabakland a Simon István soproni alpolgármester környezetéhez sorolt, korábban a soproni kaszinót üzemeltető Bellák Péter a kültagja, míg felesége a beltag.

Nyílik az olló a jól és a szerényen teljesítő trafikok között
Nyílik az olló a jól és a szerényen teljesítő trafikok között
Korponai Tamás / Népszabadság

Ennyire szépen a tavalyi év már nem sikerült: „csupán" 2,5 milliárd forint árbevételt produkáltak. Bár a Tabakland 2012 adózott eredménye az előző évi 203 millió forintról 135 millióra esett 2015-ben, a mérleg szerinti eredmény 53,8 mil­lióról 35,8 millió forintra olvadt, ezeket a számokat nagyon sok hazai vállalkozás még így is irigyelné.

A Fidesz gazdasági hátországában speciális csoportot alkot a trafiktörvény kialakításában is részt vett, Continentalhoz köthető kör. Tagjai a tender nyomán pillanatok alatt több száz trafikból álló hálózatot alakítottak ki. Míg maguk a continentalos vezetők is bőven nyertek koncessziókat, saját cégeik mellett kültagként is beléptek cégekbe, így egy-egy kulcsfigurának nem ritkán több tucat nemzeti dohányboltban van érdekeltsége. Ilyen hálózatépítő volt Kulcsár András, a Continental nagykereskedő cége, a Tabán Trafik egyik volt vezetőségi munkatársa. ND Klaszter Kft. nevű érdekeltsége kültagként több mint egy tucat trafik működtetésében érdekelt. Az ND bevétele 2014-ben még 34 millió forint volt, tavalyra viszont 133 millióra ugrott, ám a vállalkozás a tavalyelőtti, sovány kétszázezer forintos nyeresége 25 milliós veszteségbe fordult. Ma is a Continental vezetője, illetve a nagykereskedő cég, az Országos Dohányboltellátó Kft. (ODBE) egyik vezetője Jászter Csaba. Neki egy saját trafikja van, és három másikban kültag. Bennfentesnek számító tulajdonosa ellenére a Jászter Trafik Bt. forgalma 157-ről 150 millióra csökkent, adózás utáni nyeresége 2 millióról 1,8 millióra apadt. Egy kivételével ennél is gyengébben muzsikáltak azok a társaságok, amelyekben Jászter kültag. Annál sikeresebb volt viszont Egedi István, a Continental marketingigazgatójának bt.-je (Egedi emellett két másik trafikcégben van jelen.) A Füst és Kávé Bt. bevétele 207-ről 307 millió forintra nőtt, adózás utáni eredménye pedig 8-ról 15,6 millió forintra.

A trafikpiacon jelentős pozíciót szerző másik gazdasági szereplő a Vimpex: az ital- és dohánykereskedő cég vezetői közül többen is a maximálisan engedélyezett öt trafikot nyerték úgy, hogy többeknek a felesége is pályázott, így a család végül összesen tíz trafikkal lett gazdagabb. Ilyen volt például az Ozí­biusz család: Ozíbiusz Mihályné cége, az Ozin Tobacco Bt. székhelye szerint ugyan zagyvaszántói, ám üzletei szinte kivétel nélkül Budapesten vannak. A vállalkozás forgalma a cégbírósági dokumentumok tanúsága szerint az elmúlt évben növekedett 740 millióról 966 millió forintra. Az adózott eredmény 9,7 millióról 13,9 millióra duzzadt.

Príma évet zárt a Ozayer Pipa Bt. „testvérvállalkozás", ahol a férj, Ozíbiusz Pál a beltag. A vállalkozás tavaly közel 800 millió forint forgalmat hozott össze, amely után 16,4 millió forint adózott eredményt értek el. A kiegészítő melléklet szerint azonban a tulajdonosok 28 millió forint osztalékot is felvettek. Trafikos lett a Vimpexet vezető Vu Quy Duongból és nejéből is: szépen futott a Vident Tabak és Vudent Bt. is. Előbbi árbevétele ugyan 676 millióról 547 mil­lióra esett, ám utóbbié közel 100 millió forinttal 672 millióra ugrott 2014-hez képest. A tulajdonosok mindkét cégből vettek föl osztalékot: 3, illetve 4,5 milliót.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.