galéria megtekintése

Megfosztották fegyverétől a NAV-ot, örülhetnek a piti csalók

13 komment


F. Szabó Emese

Már csak akkor lesznek vagyonvizsgálatok, ha a rendőrség ezt kéri a NAV-tól. A hatóságot korábbi nagy fegyverétől fosztják meg, ami egyrészt véget vet a felesleges vegzálásoknak, de a minimálbéres villatulajdonosok és a piti csalók megnyugodhatnak.

Nem indít több vagyonosodási vizsgálatot a NAV. A január óta hatályban lévő szabályozás szerint ilyen típusú vizsgálatot már csak a nyomozó hatóságok kérésére kezdeményezhet a hatóság, önállóan nem. A döntésnek mindenképpen pozitív hozadéka, hogy végképp nem lesz értelme a politikusok teátrális bejelentéseinek, amely szerint adott pártfunkcionáriusok ellen vagyonvizsgálatot kezdeményeztek. Ennél azonban többről van szó.

A Gyurcsány-kormány szakmailag erősen megkérdőjelezhető utasítása révén évi tízezer ilyen vizsgálatot indított a NAV – amikor még APEH volt –, amelynek hatására minden magyar állampolgár megismerhette ezt a fajta, egyébként korábban is alkalmazott szja-vizsgálatot. Az eredmény egyrészt azt a szomorú következményt hozta, hogy fiatal párokat is vegzált a hatóság: mégis honnan szedtek össze félmillió forintot egy használt autóra. Másrészt, akinek volt vaj a fején, rohamtempóban nekiállt bevallani a korábban eltitkolt jövedelmeit – ennek statisztikailag kimutatható eredménye lett. Talán kijelenthető, ez a vizsgálati forma minden minimálbérre bejelentett villatulajdonos számára valós kockázatot jelentett.

Aztán ezek a vizsgálatok visszaszorultak, de a volt házastársak, üzletfelek és szomszédok serényen jelentgették fel egymást, s a bevallások adatai is adtak muníciót arra, hogy a NAV találjon fogást a papíron vagyontalan, valójában igencsak pénzes magánszemélyeken. Ezt a legegyszerűbben becslési eljárással lehetett elérni, vagyis a szemmel látható vagyon alapján becsülte meg a hatóság, mennyi jövedelem mellett volt fenntartható az életvitel.

 
Csak a bűnözők aggódhatnak, a szimpla adócsalók nem
Thinkstock

Ennek főleg akkor volt nagy jelentősége, amikor a hatóság semmilyen más módon nem talált fogást, vagyis sem az adóbevallások alapján, sem más adatbázisból nem lehetett meghatározni a be nem fizetett adó összegét. Ebben az esetben az életvitel alapján állapítottak meg egy feltételezhető vagyontömeget, majd ennek adóvonzatát fizettették meg utólag az érintett magánszeméllyel.

Az idén azonban már nem jelent a hatóság valós veszélyt a trükközők számára. Közérdekű vagy bármilyen más bejelentésre, adóhatóság által más adózóknál lefolytatott ellenőrzések tapasztalataira, egyéb hivatalosan tudomására jutó adatokra alapozva már nem lehet ezt a vizsgálati típust lefolytatni. Csak ha erre nyomozó hatóságok jelzése alapján kerül sor – mutattak rá az RSM szakértői.

Kizárólag a vagyon elleni, a pénz- és bélyegforgalom biztonsága elleni, a költségvetést károsító, a pénzmosás és a gazdálkodás rendjét sértő bűncselekmények gyanúja miatt indított büntetőeljárás esetén van helye ilyen vizsgálatnak. Vagyis ha a rendőrség nyomoz egy csaló ellen, akkor bevonhatja a NAV-ot egy vagyonvizsgálat erejéig.

Ami a politikusok kampányszerű vagyonvizsgálatos bejelentéseit és feljelentéseit illeti, a szakértők szavai alapján azt a következtetést vonhatjuk le: legfeljebb akkor folyhat ilyen vizsgálat ellenük, ha mondjuk korrupció gyanújával a rendőrség szimatolni kezd a házuk táján. Ellenkező esetben nem lesz lehetőség az illető vagyongyarapodásának vizsgálatára.

A vagyonvizsgálatokból korábban sem következett börtönbüntetés, hiá­ba tartozik már a pár tízezres adóelkerülés is büntetőjogi kategóriába, s járhat érte elzárás. Ha ezeket a vizsgálatokat ugyanis becslésre alapozták, akkor valójában nem nyert bizonyítást az adóelkerülés ténye: nem volt arra bizonyíték, hogy adott ügyletből származó jövedelem után nem fizetett adót az érintett. Ez csak egy feltételezés volt valami gyanúsat illetően, annyi volt egyértelmű, hogy adót nem fizetett az érintett, miközben lett volna miből.

Börtön csak a bizonyított adócsalásért járt és jár, vagyis egy kövér áfavisszaélés, jövedéki csalás, be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatásának feltárása és bizonyítása kézzel fogható adatokkal. Ez azt jelenti, hogy azok a szürkezónában ügyeskedők, akiket eddig legfeljebb a megmagyarázhatatlan vagyonuk számonkérésével lehetett adó- és bírságfizetésre kötelezni, most hátradőlhetnek.

A pitiáner csalásoknak pedig vélhetően nem akar majd utánamenni a rendőrség vagyonvizsgálatok indításával, így a kispályásoknak csak arra kell figyelniük, minden rendben legyen a bevallásukkal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.