galéria megtekintése

Fellélegezhetnek az adócsalók, kiütik a NAV kezéből a nehézfegyvert

12 komment


F. Szabó Emese

Az adóhatóság eddigi nehézfegyverét üti ki egy módosító indítvány, amely jelentősen korlátozná a becslés intézményét a vagyonosodási vizsgálatoknál. Csak meghatározott esetekben lehetne ezzel a lehetőséggel élni, pedig eddig ez volt a leghatékonyabb eszköz az „összelopott” vagyon értékének megállapítására.

Benyújtotta a parlamentnek a kormány a NAV átalakításáról és egyéb ügyekről szóló törvényt. A javaslat lényege ez alkalommal az egyéb ügyekben rejlik. Több pontosító rendelkezés mellett ugyanis a jogszabály módosítaná a vagyongyarapodási vizsgálatok lefolytatását is, amely módosítás lényegében ketté fogja vágni ezeket a vizsgálatokat.

A vagyonosodási vizsgálat egy személyi jövedelemadót érintő ellenőrzés, ám sajátosságai miatt speciális szabályai vannak. A hatóság az innen-onnan birtokába jutott információkkal felfegyverkezve száll ki a vagyonos magánszemélyhez, majd megpróbálja becsléssel megállapítani, mennyi pénzből tartható fenn az ő életmódja. Beleszámolják a kocsik, az ingatlanok mellett a gyerek magániskoláját, az utazásokat és mindent, ami pénzbe kerül. Ezt az értéket vetik össze aztán a papíron a család rendelkezésére álló havi jövedelmével. A különbözetre úgy tekint a hatóság, hogy azt elfelejtette a vagyonos állampolgár leadózni, s meghatározza, mennyi elmulasztott adót kell utólag megfizetni, megspékelve mulasztási és adóbírsággal.

Az adóhatóság eddigi nehézfegyverét üti ki egy módosító indítvány. Képünk illusztráció
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

 

A vagyonosodási vizsgálatok Gyurcsány Ferenc hírhedt tízezer vizsgálatot követelő kampánya előtt és azt követően is működtek, s viszonylag jó hatásfokkal találta meg a revízió a célszemélyeket. Jellemzően több tízmillió forint eltitkolt jövedelmet találnak egy-egy gazdagnál, vagyis nem a családi Suzukira gyűjtő friss házasokat vegzálja a NAV e vizsgálatok során.

A hírek szerint sok ismert ember is tudja, miről szól ez az ellenőrzés. Például Gáspár Győző akinek piperkőcködése az RTL Klubon nem maradt büntetlen, vagy V. László, aki ellen folytatott eljárások sorában maffia- és egyéb vádak mellett a vagyoneltitkolás is viszonylagos biztonsággal szerepel.

Ettől az eljárástól jövőre el is búcsúzhat a hatóság. Illetve azt csak sokkal szűkebb körben lehet majd alkalmazni. Jövőre ugyanis becslésnek kizárólag a vagyon elleni bűncselekmények, a pénz- és bélyegforgalom biztonsága elleni bűncselekmények, a költségvetést károsító bűncselekmények, a pénzmosás és a gazdálkodás rendjét sértő bűncselekmények gyanúja miatt indított büntetőeljárás esetén van helye. Ebbe beletartozik az áfacsalás, jövedéki csalás, zárjegyekkel való visszaélés, de mivel vagyonosodási vizsgálatot magánszemély ellen lehet indítani, az említett csalásokat pedig cégek követik el, nem lesz nehéz az ember és a cég közti kapcsolatot elkenni. S ezzel le is lett tudva a kockázat, hiszen az alapján nem lehet becsléssel megállapítani a vizsgált személy vagyonát.

A leghathatósabb fegyvert a módosítás kiüti a hatóság kezéből.

A vagyonosodási vizsgálatok – ebből is adódik annak speciális volta – meglehetősen képlékeny ügyek, sok esetben olyan személyek ellen folytatja a hatóság, akik évek óta nem nyújtottak be szja-bevallást, vagy ha igen, az hamis adatokkal van tele. Ilyen esetben szinte lehetetlen más megoldást találni, mint a becslést.

Nemcsak a piti adóbevallás-hamisítók lélegezhetnek fel, hanem például a politikusok is.

Szintén Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt lett divat a politikusok ellen indított vagyonvizsgálat – a miniszterelnök első körben maga ellen kért ilyet, ami egyébként jogi nonszensz, hiszen csak terhelő információ hatására indulhat ilyen, amelyet nyilván nem adott át önszántából. Azóta azonban az ellenzék is előszeretettel használja a vagyonvizsgálatokat a kormánytagok ellenében, Juhász Péter V. kerületi politikus is próbálta így megfogni Rogán Antalt.

Átalakul a NAV

A NAV a korábbi bejelentéseknek megfelelően megyei szintű hatóság lesz. Lesz egy központi hivatali és egy kormányhivatali területe, előbbi magába foglalja majd a fegyveres szervet is. A tervek szerint a vámeljárás az adószakmai területhez hasonlóan az elsőfokú hatóságon is integrálódik, ez a 2011-es összevonás óta nem valósult meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.