galéria megtekintése

Nem gyerekjáték a csúcs

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 10. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Egy évtizedig tartó tanulás és több millió forint ráfordítás, míg valaki a nulláról egy szakácsverseny döntőjében eredményt érhet el. A díjak után az igazi nyeremény a munkahelyeken jöhet el, de mindez fabatkát sem ér elhivatottság és szerencse nélkül.

A napokban a Gasztronómiai Világszövetség (WACS) közép-európai Global Chefs Challenge melegkonyhás döntőjén Elek Richárd a felnőttkategóriában második, Hack Barnabás a juniorok között harmadik, míg Domonkos Dávid a cukrászkategóriában első helyezést ért el. Ezzel Elek és Domonkos bejutott a WACS jövő évi, Szalonikiben rendezendő világdöntőjébe.

Minden alapot meg kell tanulni
Minden alapot meg kell tanulni
Szabó Bernadett / Népszabadság/archív

Az idáig vezető út nem könnyű, s nem is olcsó – mesél a háttérről Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke. Ha valaki beleszeret a sütés-főzésbe, s nulláról indulva élete vágya egy ilyen verseny, vagy egy csúcskategóriás étteremben dolgozna, az komoly ráfordítást, alázatot igényel – mondja. Jó tíz év tanulásba és milliókba kerül, és szerencse is kell.

 

Az alapokat egy normál szakácsképző iskolában meg lehet szerezni, a szakiskola elvégzése után azonban nem könnyű továbblépni. Ismerni kell a mai kor elvárásait és technológiáit, elengedhetetlen a szakirodalom beszerzése. A könyvek darabja 10 és 50 ezer forint között mozog, számolatlanul vásárolhatja az ember. Mindez azonban mit sem ér olyan gyakorlati hely nélkül, ahol ezeket a technológiákat, módszereket használni, gyakorolni lehet.

Pályakezdő szakácsként szinte lehetetlen a gépeket megvásárolni. Egy hattálcás sütő-pároló például milliós nagyságrendű költség, egy, a hőmérsékletet tizedpontosságra tartó, a húsok hőkezelésére alkalmas sous-vide medence ára ugyancsak elérheti az egymillió forintot. De a krémlevesek és pürék elkészítéséhez használt termomixer is 300 ezer forint kiadást jelent – mondja a szervezet elnöke –, s ez csupán néhány olyan „tétel” a konyhában, amelyek ma már elengedhetetlenek. Ezenfelül kiemelt figyelem övezi a saját késkészletet, amely több százezer forint is lehet.

Ma már bőven akad olyan étterem itthon is, amely a dolgozók fejlődését, tanulmányait, inspirációgyűjtését támogatja, sőt azt is, hogy versenyen mérettessék meg magukat. Kell a szerencse, hogy a tanuló ilyen helyre jusson be. Krivács András megjegyezte, hogy a saját éttermében a dolgozók fejlődésére, pallérozására nagyjából egymillió forintot fordítanak évente. Ehhez jöhetnek még azok a tanulmány-, inspirációgyűjtő utak, amelyeket a szakács maga finanszíroz. A nemzetközi versenyekhez azonban ez még mindig kevés.

A szakácsnak már a pályája elején foglalkoznia kell ezzel: 13-14 évesen, a megfelelő junior megmérettetésen részt kell venni. Muszáj átélni az ilyen események alatt tapasztalható feszültséget – fejtegeti Krivács András. Ezek pedig egyre nehezebbek lesznek, hiszen mindent időre kell elkészíteni. Nem feltétlenül alkalmas mindenki erre a feladatra.

Az előrejutáshoz folyamatos tréningekre, edzésekre van szükség. Ha nincs háttér, ezt megint szinte lehetetlen összehozni, hiszen a szükséges alapanyagot és egy nem „élesben”, azaz nem egy étterem kiszolgálására létrehozott konyhát is biztosítani kell. A WACS döntőjében induló három szakács felkészítése például április óta tartott, amely részeként hetente akár három tréning is összejöhetett. Esetükben ennek a költségeit már a hazai szövetség állta – jegyezte meg Krivács András.

Ezenfelül azonban az indulónak a munkahelyen is helyt kell állni. Éppen az ilyen összetett leterheltség miatt a versenyeken 30–35 éves korig indulnak a szakácsok. Összességében a szervezet elnöke szerint ha valaki a nulláról szeretne ilyen megmérettetésen eredményesen részt venni, ahhoz szükség van legalább tíz év tanulásra, gyakorlásra, és a számla a végén elérheti a tízmilliós nagyságrendet is. (Ezek a tételek a cukrászok esetében is helytállóak.) Ha jönnek az eredmények, akkor ráadásul akad majd egy újabb feszültséget hozó elem a pályán.

Felvetésünkre, hogy a győzelmek hogyan válthatók aprópénzre, az elnök úgy felelt: meglepetés nincs. A munkahelyén az ember lépeget előre a ranglistán, de a csúcséttermek is figyelik az ilyen eseményeket, így nem kizárt, hogy befut egy mesés ajánlat. Nem példa nélküli már itthon sem a 600-800 ezer forint fizetés, ami nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.