galéria megtekintése

Nekünk fáj, de ebből szórja a pénzt Matolcsy jegybankja

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 13. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Az Orbán-kormány működése alatt a forint folyamatosan veszített értékéből. Ami a devizahiteleseknek veszteség, az az exportcégeknek és a jegybanknak nyereség: utóbbinak most jut is bőven új ingatlanokra, műtárgyvásárlásra.

Kína most a jüan leértékelésével igyekszik lökést adni lassuló gazdaságának. A kivitelt pedig a nemzeti fizetőeszköz gyengítésével lehet a legkönnyebben élénkíteni: a termékért fizetett ugyanannyi dollárból több jüan lesz, a munkaerő pedig még olcsóbb lesz.

A recept ismerős lehet Magyarország példájából. Az utóbbi időszak –Európában dobogós – gazdasági növekedése elsősorban a kivitel jó teljesítményének volt köszönhető (meg a beözönlő uniós forrásoknak), amelyben a forint leértékelődésének is jelentős szerepe van. Az Orbán-kabinet kormányzása alatt a magyar fizetőeszköz folyamatosan veszített értékéből. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint míg 2010-ben az euró éves átlagos árfolyama 275 forint volt, addig 2011-ben 279, 2012-ben 289, 2013-ban 296, tavaly pedig már átlag 308 forintot kellett fizetni egy euróért. Idén eddig további romlásról nem, csak stagnálásról beszélhetünk: bár januárban az euró járt 320 forint felett is, az utóbbi hetekben pedig tartósan 310 forint környékén mozog, ám az első fél évben az átlagárfolyam az MNB szerint így is „csak” 307 forint volt.

Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájából most a Golgotára alkudoznak
Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájából most a Golgotára alkudoznak
Kocsis Zoltán

 

A kínaival ellentétben a magyar kormány ugyan nem deklarálta a nemzeti fizetőeszköz leértékelését (bár a következő évi költségvetést valamiért mindig gyengébb árfolyammal tervezi, mint az az évit), de nem is tett semmit a csúszóleértékelődés ellen, egyes kormányzati nyilatkozatokból pedig arra lehet következtetni, hogy nincs ellenére a gazdaságélénkítésnek ez a módja. A 2010-es kormányváltást megelőzően, illetve az azt követő időszakban jobboldalinak mondott közgazdászok a gyengébb forint mellett érveltek, s még nemzetgazdasági miniszterként a jelenleg jegybankelnök Matolcsy György is egyes megnyilatkozásaiban az erős forint ellen állt ki, valamint olyan jegybanki eszközök bevetését szorgalmazta, amelyek a forint gyengülésének veszélyével jártak.

A több százezer devizahitelesnek komoly pluszterhet jelentő leértékelődés a gazdaság mellett a MNB-t is élénkítette. Részben ennek, részben az alapkamat jelentős csökkentésének (amely szintén a forint gyengülésének irányába hat) köszönhetően a jegybank a válság éveiben felduzzasztott devizatartalékon jelentős nyereségeket könyvelhet el. Az MNB 2013-at 26 milliárd, a tavalyi évet pedig 27 milliárd forint eredménnyel zárta. A VS.hu-nak korábban adott interjúban Matolcsy úgy fogalmazott, hogy ez, vagyis a devizatartalék átértékelődéséből származó árfolyamnyereség teremtett lehetőséget a jegybank oktatási alapítványainak létrehozására, valamint az ingatlanok vásárlására – és persze legújabban az Értéktár néven futó műtárgyvásárlási programjának finanszírozására.

Az MNB és alapítványai máris több tízmilliárd forintot költöttek ingatlanok vásárlására (a jegybank 50 milliárdot különített el erre a célra és további 40 milliárdot szán az ingatlanok felújítására), míg az Értéktár programra 30 milliárdot szán, amelynek már csaknem a harmadát kifizette festményekre, valamint fegyver- és érmegyűjteményre. A legújabb szerzemény egy svábhegyi luxusvilla, amelyért egymilliárd forintot fizetett az egyik alapítvány egy offshore hátterű társaságnak, míg a műtárgyvásárlások közül talán a két Munkácsy-kép kapta a legnagyobb figyelmet: a Krisztus Pilátus előtt már a jegybank kezében van, de a Golgotáról még folynak a tárgyalások.

Az MNB-t gyakran kritizálják a saját közgazdászképzés beindítása, az ingatlan- és műtárgyvásárlások miatt, jellemzően a törvényi alapot és a közpénzek felhasználásának átláthatóságát hiányolva. Legutóbb Schmuck Erzsébet LMP-s országgyűlési képviselő kérdezte Matolcsy Györgyöt arról, hogy a jegybanktörvényből miként következik az Értéktár program működtetése. A parlament internetes oldalára szerdán felkerült válaszában a jegybankelnök azzal érvel, hogy az MNB működését meghatározó jogszabály csak az elsődleges célokat és alapvető feladatokat határozza meg, egyebekben szabad kezet ad, amennyiben azok nem veszélyeztetik az előbbieket. Független intézményként pedig a nyereségét arra fordítja, amire jónak látja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.