galéria megtekintése

Mobilparkolás: Ma még nem büntetnek

0 komment


Varga G. Gábor

Az állami monopóliumú mobilparkolási rendszer tapasztalatunk szerint fennakadások nélkül működik, a legtöbb automatat átmatricázták. Az autósok szentségelnek. Az utcán teszteltük, mi a helyzet.

A Telekom a régi számokra már nem indít parkolást
A Telekom a régi számokra már nem indít parkolást

Reggel nyolc óra óta működik az állami monopóliumként működő mobilparkolási rendszer. Lapunk az utcán tesztelte, mit tud az új rendszer, amely abból a szempontból mindenképpen tökéletes programozói munka, hogy kinézetében és működésében megtévesztően hasonlít a korábban használt SMS-es rendszerre. A rendszámmal, vagy később, a start szóval lehet parkolást indítani, a stoppal lehet leállítani, épp csak annyi a különbség, hogy a telefonszám, amely eddig 810-zel kezdődött, mostantól 763-mal kezdődik.Ön tapasztalt hibát? Kalandja van? Írjon a szerkesztoseg@nepszabadsag.hu címre!

A rendszer az indulása óta eltelt időben nagyjából jól működött, mi is több sikeres parkolást indítottunk, a visszaigazoló üzenetek elég gyorsan megérkeztek. Ahhoz azonban, hogy a rendszer elérje a teljes terhelését, kell néhány nap. Akkor jöhetnek elő a problémák. Kezdetben az EME rendszere is produkált hibajelenségeket, s kora délutánra kiderült:hibák az új rendszerben is vannak szép számmal. A leggyakoribb, hogy nem érkezik meg a visszaigazoló SMS, és / vagy, hogy az aktív parkolást nem látja a parkolóőr. Holnaptól egyébként a legtöbb területen büntetnek maj, ha nincs aktív mobilparkolása egy autósnak, nem árt tehát bekészíteni egy zsák aprót a kocsiba, csak vész esetére. 

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Orbán rendje
Vélemény
Tünet

Délután fél háromkor a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. azt közölte, hogy a rendszer "jelentősebb fennakadások nélkül" működik - azaz, csak kisebb fennakadások vannak, délelőtt húszezer mobil parkolást indítottak az autósok, az önkormányzatok pedig hatezer lekérdezést hajtottak végre.Árnyalja a képet, hogy a Vodafone rendszerén 8 és 11 között még működött az EME Zrt. szolgáltatása is, ezidő alatt mintegy 1200 parkolást indítottak a Vodafone ügyfelei. Ezzel kapcsolatban az állami cég továbbra is leszögezi: az EME törvénytelenül nyújt szolgáltatást. Minthogy a három mobilcég végül lekapcsolta a céget, már csak a céges ügyeleiknek tudnak szolgáltatni a 13., 6., 7., és a BKK kezelésében lévő fővárosi főútvonalak mentén, ám a Nemzeti Mobilfizetés szerint ez is törvényellenes.

Lapunk úgy értesült, hogy az EME Zrt. komoly hatósági intézkedésekkel lesz kénytelen szembenézni, ha a következő napokban is kitart amallett, hogy szolgáltat. (Igaz, mobilszolgáltatók nélkül nehéz dolga van.)

Néhány tanács tehát:

- Ne parkoljon korábban elmentett telefonszámait és SMS-eit használva! A régi számokat törölje ki, vagy írja felül az újjal!

- Ne parkoljon korábbi mobil appokkal, csak akkor, ha meggyőződött róla, hogy azokat frissítették és az új számra küldik az SMS-t. 

- Mindenképpen várja meg, amíg az elindított parkolásról szóló visszaigazoló SMS megérkezik. 

Parkolóőröktől úgy tudjuk, hogy a tévedésből mobilparkolást nem indítókkal szemben ma még türelmesek az önkormányzatok, azaz ma senkit nem büntetnek meg. Holnaptól viszont igen.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

- Lesz baj - mondja egy neve elhallgatását kérő 13. kerület parkolóőr, abból kiindulva, hogy az ő szomszédja tegnap egész este kérdezgette, hogy változik a mobilparkolás. Hiába mondta neki, hogy semmi nem változik, csak a telefonszám, nehezen értette meg. - A sok sajtónyilatkozat teljesen összekavarta az embereket - mondja.

A kerületi parkolótársaságok emberei - tehát nem a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. alkalmazottai - kemény munkával, éjszaka matricázták át az automatákat az új telefonszámokkal. - Aki megszokásból cselekszik, annak ez mit sem ér. Az automatákon a körzet száma van nagy betűvel, de most pont az elé beírandó három szám változott meg. Akinek az nem tűnik föl, továbbra is rossz számra küldi az SMS-t. A szolgáltatók meg vagy elfogadják, vagy nem.

Ha az illető nem olvassa el a válasz SMS-t, s azt hiszi, elindította a parkolást, miközben valójában nem, az súlyos ezresekbe kerül majd neki - magyarázza Frank Tibor az Opel Astrája mellett. Hozzáteszi: nem érti, miért kellett egy teljesen jó rendszert lecserélni az államira, azon túl, hogy ezt követően az állam zsebébe folyik be a sok pénz. Az érvem, hogy ebben a rendszerben lesz BKV-bérlettől kezdve egy csomó minden más is, nemigen hatotta meg. Ő parkolni szeretne. 

A Telekom mobiljairól egyébként a régi számokon már nem indítható parkolás, kipróbáltuk azonban a Vodafone-t is, ők elindítják az órát. Az - mivel állítólag nem büntetnek - holnap derül ki, hogy ezt elfogadják-e a parkolóőrök. Ha nem, akkor az lesz a helyzet, hogy az autós fizetett, mégis megbüntetik. Abból lesz perpatvar.

Az átállás friss fejleményeivel folyamatosan jelentkezünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.