galéria megtekintése

MNB: törvényen kívül

0 komment


Baksa Roland

Törvénytelenül működik a jegybank legfőbb döntéshozó szerve azzal, hogy gyorsan lemondott az egyik külsős tag. Ha a forintot kellene védeni, tétlenül nézhet az MNB.

Aligha gondolta végig a kormány, mekkora rést üt a forint védelmén őrködő Magyar Nemzeti Bank (MNB) fegyvertárán, amikor voltaképpen tűzoltásként Bártfai-Mager Andreá-val – kormánybiztosi pozícióban – pótolta a Miniszterelnökségről távozó Németh Lászlónét.

Bártfai-Mager Andrea Matolcsy György MNB-elnökkel és Balog Ádám exalelnökkel (most MKB-vezér)
Bártfai-Mager Andrea Matolcsy György MNB-elnökkel és Balog Ádám exalelnökkel (most MKB-vezér)
Kallus György

A sokak olvasatában Lázár János minisztert gyengítő lépés (erről a vonatkozásáról a 2. oldalon levő cikkünk szól) miatt – új posztja nem fér össze a jegybankban betöltött pozícióval – Bártfai-Mager le kellett hogy mondjon monetáris tanácsi tagságáról, s ez szerdán, ahogyan erről egy jegybanki közlemény is tanúskodik, meg is történt. A monetáris tanács az MNB legfőbb döntéshozó szerve, dönt például stratégiai kérdésekről a deviza- és aranytartalékkal, bankjegykibocsátással kapcsolatos stratégiai kérdésekben, a bankok tartalékrátájáról és a kamatokról is. Azzal azonban, hogy Bártfai-Mager lemondott, a testületben az úgynevezett belső (elnök és alelnökök) és külső tagok (ilyen volt Bártfai-Mager is) száma hirtelen egyenlő, 4-4 lett, márpedig a jegybanktörvény szigorúan kiköti: a külsős tagok száma meg kell hogy haladja a belsősökét. Vagyis most törvénytelenül működik az MNB legfontosabb kérdésekben döntést hozó testülete.

 

Ennek jelentősége koránt sem elvi. Ha valami beavatkozásra lenne szükség a jegybank részéről, mert például megtámadnák a spekulánsok a forintot, hirtelen kamatemelésre lenne szükség, vagy valami más okból folytatni szeretnék a kamatcsökkentést, esetleg a bankrendszerben állna elő gyors intézkedést kívánó helyzet, az MNB részben bénán, tétlenül szemlélné a folyamatokat. Ha a törvénynek meg nem felelő monetáris tanács mégis valamilyen határozatot hozna, úgy a tagok azt kockáztathatnák, hogy bűncselekményt követnek el – fejtegette a Népszabadságnak egy neve elhallgatását kérő jogász.

A helyzet rendezése pedig még egy ideig várat magára. A parlament gazdasági bizottságának kellene jelölnie az üresen álló pozícióra valakit, aztán az Országgyűlésnek kellene egyszerű többséggel megválasztania. Most azonban a nyári szünet miatt áll a parlament. Elvileg bármikor össze lehetne rántani egy rendkívüli ülést, ez azonban most alighanem eredménytelen lenne. Ahhoz ugyanis, hogy a parlament egyáltalán szavazhasson, határozatképesnek kellene lennie, a 199 képviselőből legalább 100-nak ott kellene lennie az ülésteremben. Márpedig az ellenzék aligha érdekelt abban, hogy a kormányoldalnak fontos rendkívüli ülésen megjelenjen, és a 131 honatyát delegáló Fidesz–KDNP oldaláról is könnyen lehet, legalább 32 képviselő nem tudná szabaddá tenni magát egy kijelölt napra.

Furcsa értékbecslések

Az értékbecslő az ajánlott árnál jóval drágábban, több mint kétszeres áron, közel nettó 7 millió forintért végezte el a munkát – ez derült ki azokból a Figyelő által megszerzett dokumentumokból, amelyek az MNB négy, 2013–2014-ben lezajlott ingatlanvásárlásának körülményeibe engednek betekintést. A Leszing Kft. értékbecslésének durván negyede ráadásul forrásmegjelölés nélküli idézet részben a Wikipédiáról, részben egy építészeti honlapon fellelhető anyagból, írja a lap. A megbízott nem vállalt korlátlan felelősséget az adatok megbízhatóságára sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.