galéria megtekintése

Mindennapi emberi ügyek

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 30. számában
jelent meg.

Csémi Klára
Népszabadság

A felelős foglalkoztatás volt a központi témája annak a rendezvénynek, amelyen a társadalmi felelősségvállalás területéről a legújabb hazai programok mutatkoztak be. A CSR Piac 2015 elnevezésű seregszemlén ismét kiderült: idegenkedés helyett sokkal előrébb visz a rugalmasság, a belső energiákat csak mozgósítani kell.

A standokon bemutatott programokból igen sokszínű kép rajzolódott ki, rengeteg ötletet, másutt is meghonosítható gyakorlatot lehetett megismerni. Volt ezek között kerületi önkormányzat által támogatott, ingyenes nordic walking-oktatás a helyi lakosok egészségének védelme érdekében, országos nagybank által felkarolt vidéki kezdeményezés és olyan összefogás is, amellyel egy műszakicikk-gyártómunkatársai egy vidéki gyermekotthon lakóinak életét teszik szebbé. Továbbá – a teljesség igénye nélkül – tudatos energia-felhasználásra irányuló program, fogyatékkal élők képességeinek elismertetését célzó tevékenység, gyermek- és ifjúságvédelmi program, civil szervezeteket segítő, cégeknek és egyetemistáknak szervezett önkéntesség, környezetbarát termékek és szolgáltatások vásárlását ösztönző kezdeményezés, valamint a fiatalok felelős internethasználatát, pénzügyi tájékozottságát támogató program.

A közönségdíjas Grundfos egyedülálló foglalkoztatási programokat dolgozott ki
A közönségdíjas Grundfos egyedülálló foglalkoztatási programokat dolgozott ki
Hornyák Dániel (Követ)

Néhány kiállító anyaga igazi meglepetéssel szolgált. A Sopronban és térségében működő STKH Kft. standját például a karikatúrapályázatukra beérkezett legjobb munkák színesítették arról, hogyan kell jól szemetelni, s a látogatók kukákból átalakított ülőalkalmatosságokon pihenhették ki magukat. A harminckilenc település hulladékáról gondoskodó nonprofit vállalkozás most a soproni Új utca Kukafesztivállal jelentkezett. Mint Éder Andrea kommunikációs és ügyfélkapcsolati osztályvezető lapunk érdeklődésére elmondta, sokat tesznek azért, hogy minél többeket bevonjanak ebbe a környezetet tisztává tevő, sokszor mégis nemszeretem tevékenységbe.

 

Ilyen a kukafesztivál, amely idén már nyolcéves volt – a kétnapos családi programon van kukagörgetés, szelektív válogatás, és fel lehet ülni néhány munkagépre is –, Zöld Állomás nevű üzletükben patikatisztasággal, környezetbarát és újrahasznosított termékekkel várják a soproniakat. A fiataloknak közösségi munkát és Zöld Mindentudás Egyetemet szerveznek, s az érdeklődőket akár kukatúrára is elviszik, hogy lássák, mi hogyan történik, majd egy „munkareggelin” a véleményüket is kikérik. Van saját karikatúrafigurájuk is, Zsófi néni, aki Gézának mindig elmagyarázza, hogyan kell jól szemetelni. Lehet, hogy óriásplakátként ilyen üzenetek sokkal hasznosabbak lennének?!

A rendezvény műhelymunkája a felelős foglalkoztatás témakörére összpontosított. Mint elhangzott, sok a tennivaló a kisgyermekes szülők újbóli munkába állása, a távmunka lehetővé tétele, az önkéntesség és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása terén. Utóbbi témához kapcsolódott Oplaznik Gabriella, az ácsi MEMFO Kft. ügyvezetője, aki 1998 óta foglalkoztat megváltozott munkaképességűeket. Ötven fővel, virágkötéssel, szőnyegszövéssel, nádtisztítással kezdték, majd egyre több lett a megbízás, ma már kétszáznál többen vannak. A minőségi, megbízható munka tette lehetővé, hogy a kft. egyre több egészséges munkavállalót is alkalmazzon, akiket saját képzési programjuk keretében megváltozott munkaképességű trénerek tanítanak be. Tíz éve végzik autóipari kábelek összeszerelését, vállalnak csomagolást és nyomdai termékek összeállítását is. Az ügyvezető szavai szerint nincs lehetetlen, mindent meg tudnak, mert meg akarnak oldani. E téren nagyon lehet a megváltozott képességű alkalmazottak kreativitására támaszkodni, mert dolgozni akarnak – és a példa azt mutatja, tudnak is.

BŐVEBBEN: csrpiac.hu.

Díjak és díjazottak

Európai példát követve a CSR Piacot 2009 óta kétévente rendezi meg a KÖVET Egyesület. Az idei, immár negyedik piac társszervezője az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) volt.

A rangos szakmai elismerésekért 33 pályázó – kkv-k, multinacionális óriások, civil és állami szervezetek – több mint ötven kezdeményezéssel indult. A 2015 Legkiválóbb CSR Megoldása díjat a DENSO Gyártó Magyarország Kft.-nek ítélte oda a zsűri, a 2015 Valóban Felelős Vállalata díjat a Kaposvár melletti Katica Tanya Élményközpont kapta. A Legkiválóbb Felelős Foglalkoztatási Megoldás díjat a Nestlé Hungária Kft. nyerte el, a Társadalmi Vállalkozás Különdíjat a Nézz Más Szemmel Nonprofit Közhasznú K . érdemelte ki, a közönségdíjas pedig a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. lett.

„Útlevél” a jövőbe

Külképviseleti részvételre eddig nem volt példa, ám a kiállítók egyike az idén a holland nagykövetség volt. A fejlett vállalati kultúrával rendelkező Hollandia ugyanis nagy figyelmet fordít az etikus üzleti magatartásra, nemcsak otthon, külföldön is. Ennek jegyében CSR-„útlevelet” adott ki –a külügyminisztérium és társszervezetei által összeállított kis füzetet a vállalati felelősségvállalásról minden külföldön tevékenykedő holland cég megkapja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.