galéria megtekintése

Minden a hálón

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 15. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Az intelligens technológiák dollármilliárdos rezsicsökkentést eredményezhetnek. A közszféra például a következő tíz évben az adatok, eszközök, folyamatok hálózatba kapcsolásából 4600 milliárd dollárt profitálhat világszinten.

2010-ben még tízmilliárd eszköz csatlakozott az internetre, ma már az online mobil eszközök száma is meghaladja az emberiség létszámát, 2020-ra pedig akár 50 milliárd online berendezést regisztrálnak majd a hálózatok.

Barcelona köszönti a Mobile World Congress résztvevőit. Feltűnés nélkül okos a város
Barcelona köszönti a Mobile World Congress résztvevőit. Feltűnés nélkül okos a város
Josep Lago / AFP

Számítógépek, okostelefonok és tabletek mellett autók, utcai lámpák, otthoni termosztátok, egészségügyi műszerek, vagy akár hűtőszekrények, kazánok és villanykapcsolók is csatlakoznak a világméretű kommunikációs hálózatra.

 

Minden, aminek a működését az emberek távolról vagy gépek által vezérelni akarják, s minden, amiből a folyamatosan érkező adatok révén hasznos vagy jól hasznosítható információ nyerhető – vázolta lapunknak Michael Ganser, a Cisco Közép-Európáért felelős alelnöke, hogy szerinte miért kell alapjaiban megváltoztatni azt, ahogy az internetes technológiákra tekintünk.

– Fordítva ülünk a lovon – mondja, hiszen az internet ma már nem eszköz, hanem olyan alap-infrastruktúra, amit szervesen kell beépíteni a városok, országok vérkeringésébe.

Michael Ganser
Michael Ganser

A közszféra a következő tíz évben az adatok, eszközök, folyamatok hálózatba kapcsolásából, a „Minden a hálón” (Internet of Everything) trend révén 4600 milliárd dollárt profitálhat világszinten – derül ki a Cisco tanulmányából.

Barcelona – az évről évre megrendezésre kerülő Mobile World Congress állandó helyszíne – az első okos városok egyike, ily módon az egyik legmodernebb,még ha ez kevés turistának tűnik is fel. Az emberek videochaten léphetnek kapcsolatba az önkormányzatok munkatársaival, hálózatba kapcsoltak a város buszai, és néhány negyedben már a szemétszállítás szervezése és a parkolóhelyek kiosztása is mobilkapcsolatra képes szenzorok felhasználásával zajlik.

– Hogy milyen megoldásokat dolgoznak ki egy-egy városban, annak csak a fantázia szab határt. Csak az okos épületek például eurószázezreket takaríthatnak meg a fűtés, szellőzés, légkondicionálás és hasonló rendszerek integrációja és az így csökkenthető energiafelhasználás nyomán.

Globális szinten ez több mint százmilliárd dollár megtakarítást jelenthet – mondja a szakember. A parkolás modernizációjával pedig a felmérések szerint a városi dugók válthatók ki, hiszen a belvárosi részeken a forgalom harmadát adják a parkolóhelykeresés miatt köröző autók.

– Ha az autósoknak egy okostelefonon elérhető alkalmazás mutatja, sőt, esetleg foglalhatóvá teszi a szabad helyeket, úgy nemcsak hatékonyabb forgalomszervezésre van lehetőség, de akár dinamikusan alakítható a parkolási tarifarendszer is. Így még növekedhet is az ebből származó bevétel.

Az okoseszközökön alkalmazások futnak. Idén a szakemberek 77 milliárd app letöltésére számítanak. A közösségi használatú alkalmazások fejlesztésében óriási lehetőség van, hiszen ezek modernizációjával több ezermilliárd dollárt takaríthat meg a közszféra. – Ennek egy részét pedig jobb minőségű és sok esetben olcsóbb szolgáltatások formájában visszaadhatják az állampolgároknak – mondja Ganser.

Az okos technológiák fejlesztésére több ezer kis helyi vállalkozás alakulhat, melyek munkahelyeket teremtenek, s komoly exportot is jelenthetnek az adott országnak. Ganser szerint ez a közép-európai térségnek nagyon komoly lehetőség. Barcelonában 4500 cég és 47 ezer munkahely jött létre az intelligens város megvalósítása nyomán. – Bár intenzív technológiai fejlesztéseket igényel, az államoknak elég csak a lehetőségeket megteremteni, szabályozó eszközökkel élénkíteni az ilyen típusú fejlesztéseket, majd learatni mindennek a hasznát – fejtette ki a szakember.

Nem véletlen, hogy a 3TS Capital Partners, Kelet-Közép-Európa egyik vezető kockázati- és magántőke-befektetője 103 millió euró (136 millió dollár) tőkével elindította legújabb alapját, amely a mindezzel foglalkozó vállalkozásoknak biztosít növekedési tőkét. A TCEE Fund III intézményi befektetői között megtalálható a Cisco, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), az Európai Befektetési Alap (EIF) és az OTP Bank.

Gépek internetje

Az új technológiai irány a mobilcégeknek óriási növekedési lehetőség. A „mobilok” dollármilliókat fektetnek be az m2m – azaz a gép és gép közötti kommunikáció – megoldások fejlesztésébe. Erik Brenneis, a Vodafone globális m2m megoldásokért felelős igazgatója szerint minden technológiai feltétel adott ahhoz, hogy a gépek célzottan és gyorsan kommunikáljanak egymással, legyen szó távvezérlésről vagy épp információk továbbküldéséről egy központba, ahol aztán azok még tovább elemezhetők. Mint mondja, a szolgáltatások megfelelő működtetéséhez igen kifinomult hálózatvezérlés szükséges. Az Amazon a Kindle könyvolvasóit például úgy szállítja le a vásárlóknak, hogy az a világon bárhol le tud tölteni elektronikus könyveket. A felhasználónak nem is kell tudnia, hogy a gépekben Vodafone SIM kártyák gondoskodnak az adatok eléréséről, ennek díját ugyanis nem a vásárló, hanem a könyvolvasót eladó cég állja. Hasonló megoldás működik a Magyarországon forgalomba helyezett online pénztárgépekben is, melyek többségében a Vodafone globális megoldása működik. A legújabb BMW-kben a szoftvereket vezérlő rendszer használ mobil kapcsolatot, 2015-től pedig az új Audi-modellek is a Vodafone kifejezetten autóipari alkalmazásra kifejlesztett, beépített SIM adatkártyával csatlakoznak majd a világhálóhoz. De az olasz Ferrero a fagylalthűtők folyamatos felügyeletét is mobil adatkapcsolattal oldja meg. A Tom-Tom navigációs berendezések a forgalmi adatokat és a térképfrissítéseket felügyelik online, a mobilhálózatokat használva. – Ma néhány tízmillió m2m kapcsolatot felügyelünk, ez a szám azonban a következő években megsokszorozódik. Ma még szerény sávszélességet igényelnek, de később felmerülhet az igény a nagyobb sebességre is – mondta a Népszabadságnak Brenneis, aki az orvosi műszerek, valamint a sporteszközök hálózatba kapcsolásában látja a növekedés két legizgalmasabb útját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.