galéria megtekintése

Minden a forint ellen dolgozik

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 07. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

Úgy tűnik, már az MNB-nek is kezd sok lenni: a jegybank interveniált az árfolyam miatt, igaz, nem sok sikerrel. Mostanra már nem csak a hazai lépések, hanem a nemzetközi folyamatok is rángatják a forintot.

Csak nem tud erősödni a forint. Az euróval szemben az árfolyam csütörtökön ugyan csak megközelítette (szerdán meg is haladta már egy kis időre) a 317-es szintet, de a svájci frankot ma is jegyezték már 260 forint felett is – szerda délután óta a helyzet változatlan: az euró árfolyama 316, a svájci franké a 260 forint közelében ingadozik.

Pedig időközben a jegybank is interveniált. Igaz, nem túl nagy hatásfokkal. Veres István Attila, az MNB pénz- és devizapiaci igazgatója kapta a feladatot, hogy megnyugtassa a befektetőket. Az MTI-nek szerda este a nemzetközi folyamatokkal indokolta a forint gyengülését, hangsúlyozva, hogy folyamatosan figyelnek, és ha veszélyben van az árstabilitás, lépni fognak. Ennek azonban most nem látják szükségét.

Míg kedden még a hazai jegybank intézkedéseit, köztük a mélyre vágott alapkamatot lehetett felelőssé tenni a befektetők kivonulásáért, szerdán már egyértelműen az ukrán–orosz válsághelyzet elmélyülése gyorsította a tőkekivonást. Csütörtökön csak ez folytatódik, miközben Moszkva válaszlépései egyértelműen gyengítik az európai gazdaságok helyzetét. Sokan várják az Európai Központi Bank délutáni sajtótájékoztatóját is: részben kérdés, miként reagál az EKB a kialakult nemzetközi helyzetre, vagyis hogyan értékeli a konfliktus gazdaságra gyakorolt hatását, de az is érdekes, mit szól a jegybank a mélybe zuhant uniós inflációhoz.

 

A forintra nehezedő nyomást a devizahitelesek mentőcsomagjának összetétele – vagyis a pénzintézeteket érintő „kártérítés” nagysága – körüli bizonytalanságok tetézik, miközben az ezek után következő forintosítás bankrendszerre vonatkozó következményeit még be sem árazta a piac.

A forintnak nem tesz jót az amerikai gazdaság szárnyalása sem. A befektetők az összes feltörekvő piac valutájából eladnak, részben a túl jó amerikai adatok miatt is, hiszen ezek növelik az esélyét annak, hogy a tengerentúlon előbbre hozzák a kamatemelést.

Matolcsy György és az MNB felső vezetői
Matolcsy György és az MNB felső vezetői
M. Schmidt János

A magasabb amerikai kamat (és az esélye is) növeli a tőkekivonást az olyan kockázatosabbnak tartott piacokról, mint a miénk. Amerikában a gazdaság az első negyedévi gyengélkedés után a másodikban már négy százalékkal bővült, ezért az ottani befektetési lehetőségek felértékelődnek, elszívó hatást gyakorolnak a feltörekvő országok tőkepiacain. A likviditásbőségnek is véget vet októberre az amerikai jegybank (Fed), leállítva a két éve zajló gazdagságélénkítő programját.

Ennek a pozitív hatásait az utolsó percig élvezhettük, a friss pénzből bőségesen áramlott magyar államkötvényekbe is, rekordmélységbe nyomva a hozamokat, olcsóbbá téve ezzel az államadósság és a költségvetés finanszírozását. Most azonban már szabadulnak a hosszú lejáratú papírjaiktól a külföldi befektetők, és ezért szenved a kötvénypiac is.

Az eladási hullám az 5–10–15 éves hozamok gyors emelkedését váltja ki – ez hosszabb távon drágítja az államadósság finanszírozását.Igaz, időközben az állam jól tudta értékesíteni a frissen kibocsátott hosszú távú kötvényeket, ami némi korrekciót hozhatna.

A piacokon most egy jó hírre várnak, amire megindulhatna a korrekció, de ennek a nagysága a forint és a hazai állampapírok, részvények esetében korlátozott lehet az elemzők szerint. Mint emlegetik: a gyengülés irányába ható kockázati tényezők mélyen gyökereztek a rendszerben. Vagyis: minden a forint ellen dolgozik.

A jegybank mozgástere gyakorlatilag megszűnt: az utolsó, július 22-én végrehajtott 0,2 százalékpontos kamatvágással megkötötte a saját kezét. A kamatcsökkentési ciklust ugyanis a jelenlegi 2,10 százalékon befejezettnek nyilvánította, kifejezve, hogy most inkább tartaná a szintet. Így a jegybank a negatív piaci események láttán sem „ugrálhat”, mert azzal villámgyorsan aláásná a még meglévő hitelességét is.

A kamatemelés teljességgel kizárt, a helyzet egyelőre nem is indokol ilyen lépést. Erősebb intervencióra 320 forintos euróárfolyam környékén azért már lehet számítani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.