galéria megtekintése

Mi adtuk a robotadót a világnak

8 komment


Ábrahám Ambrus

Logikusnak tűnik az érvelés: ha a gépek egyre több ember munkáját veszik el,  csökkenni fog a személyi jövedelemadó, ezzel az állami bevétel. Fizessen hát járulékot a gép is!

A magyar kormány számos alkalommal bizonyította, hogy roppant kreatív tud lenni, ha új adó, járulék bevezetéséről van szó. Alighanem még a hazai ötleteken is túltesz Frank Appel, a Deutsche Post vezetője. Az üzletember a Welt am Sonntag lapban arról beszélt a közelmúltban, hogy a technológia fejlődésével számos új gyárban az érdemi munkát robotok végzik el, ezért egyre kevesebb ember dolgozik majd az üzemekben. A gazdaság digitális fejlődése szerinte hatalmas esély, ám ehhez alkalmazkodni is kell.

A Deutsche Post logisztikai leányvállalata előtt egy robotkézbesítő végzi feladatát.
A Deutsche Post logisztikai leányvállalata előtt egy robotkézbesítő végzi feladatát.
Reuters

Ennek egyik eleme lenne az állami szabályozás oldalán, hogy a csak robotok által elvégzett munkát, vagyis lényegében az emberi kéz nélkül készült termékeket terhelnék valamilyen adóval, beleértve azt is, hogy akár magasabb általános forgalmi adót vessenek ki az ilyen árukra. Ezzel összhangban nyilatkozott – az MTI által is idézve – Eric Hilgendorf, a Würzburgi Egyetem jog és a robotika összefüggéseit vizsgáló kutatója, aki a Bild am Sonntag című lapnak arról beszélt: a robotok terjedésével csökken az egyik legfontosabb forrásból, a személyi jövedelemadóból származó bevétel, ezért végig kell gondolni, hogyan lehet ezt pótolni, a robotok által végzett munka révén keletkező nyereség adóterhét miként lehet emelni.

 

Az eszmefuttatás logikusnak tűnik, és elvileg meg is lehetne oldani, hogy a robotmunkára valamilyen extra teher jöjjön. Már a mostani céges nyilvántartási, könyvelési, illetve adózási rendszer is alkalmas arra, hogy „eldöntse”, mely terméket milyen mértékben és arányban készítettek gépek.

A gazdasági szereplők könyvelésükben meg tudják oldani, hogy meghatározzák, a munkafolyamatokat milyen arányban ki végezte, s jogosult-e ezek alapján például kedvezményes áfakulcsok alkalmazására. Ezen adatok tartalmát pedig a nyilvántartások és a termelési adatok alapján a revizorok képesek visszaellenőrizni.

A cég is fizethetné a vezérigazgatója által felvetett adónemet
A cég is fizethetné a vezérigazgatója által felvetett adónemet
Veres Viktor / Népszabadság

Mégis a Népszabadság által megkérdezett két adószakértő inkább csak fantáziálgatásnak, a távolabbi jövőbe mutatónak tartja a robotmunka valamilyen megkülönböztetett adóztatását. A mai ismereteink szerint a felvetések irreálisnak tűnnek, az adórendszer ilyen irányú változásra belátható időn belül nem lehet számítani – fejtegette Vámosi-Nagy Szabolcs, az EY adószakértője. Jules Verne-i gondolatoknak tűnnek a Deutsche Post vezetőjének felvetései, bár azért a regényekben megfogalmazott találmányok egy része is valóra vált, még ha nem is feltétlenül úgy, és azon az elven, ahogy az író elképzelte – tette hozzá. A kérdés szerinte elsősorban inkább jövőkutatásként vethető fel, ám ha pragmatikusan vizsgáljuk, akkor kijelenthető, az Európai Unió szabályozása jelenleg ilyen megkülönböztetést egyes termékek között nem tesz lehetővé. (Az EU-ban az összes tagállam hozzájárulása kell az adószabályok megváltoztatásához – vagyis nem lehetetlen, csak nehézkes.)

Hasonlóan szkeptikus véleményen van a robotadó bevezetésével kapcsolatban Farkas Gábor, a PwC adótanácsadó szakértője is. Az áfa a termelési lánc minden egyes fázisát megadóztatja. A globális trend most arra mutat, hogy a munkát terhelő adókat, járulékokat pedig csökkentik. Ebben pedig szerinte belátható időn belül aligha lesz változás.

Ellenvéleményének egy másik pontja kicsit összetettebb. Szerinte az a jellemző, hogy az egyszerűbb munkafolyamatokat robotizálják a vállalatok, az így felszabaduló munkaerőt pedig másra, jóval nagyobb hozzáadott értékű termék vagy szolgáltatás előállítására használják. Ebből a tendenciából, a tudomány fejlődéséből kiindulva úgy vélte, hogy mindig lesz olyan, egyre nagyobb hozzáadott értékű munkát igénylő fázis, amelyet nem lehet automatizálni. Éppen ezért Farkas nem tartja valószínűnek a Deutsche Post vezetője által sugallt állítást, amely szerint a munkavégzésben a robotok mindent egybevetve kiszorítják az embert. (Bár több felmérés is összességében megszűnő munkahelyeket valószínűsít, lásd keretes írásunkat.) Így viszont a robotáfa felvetése is életszerűtlennek, s valószerűtlennek tűnik.

Ami azonban különösen pikáns, hogy a Frank Appel által vázolt robotadó lehet, hogy a (távoli) jövő, de ahhoz hasonló teher már a múlt, és éppen Magyarországon volt ilyesmi sarc – csak épp más célból. Azzal nem a terjedő automatizálásból akart pluszbevételt nyerni az állam, hanem éppen a hatékonyságra, gépesítésre akarta ösztönözni a vállalatokat. Az eszközlekötési járulék a 60-as évek közepétől létezett. A minisztériumokhoz tartozó ipari vállalatok esetében a termelésben lekötött álló- és forgóeszközeik után (az épületek, a gépek és berendezések, valamint a készletek) „általában” évi 5 százalék járulékot fizettek. Ezzel takarékosságra és hatékonyabb működésre, valamint modernebb eszközök beszerzésére és versenyképesebb beruházások végrehajtására kívánták ösztönözni a társaságokat (ha például egy termék legyártásához öt gépre volt szükség, de azt három modernebb berendezéssel is elő tudták állítani, akkor máris kisebb eszközlekötési járulékot kellett viselnie a vállalatnak).

Millióktól vehetik el a munkát a gépek

Millióktól vehetik el a munkát a gépek A következő mintegy öt évben mély nyomokat hagy a robotizáció a világ 15 vezető államának munkaerőpiacán. A davosi Világgazdasági Fórum (WEF) ez év elején készített tanulmánya szerint 2020-ig az említett ok miatt nettó ötmillió munkahely szűnik meg ezekben az országokban: az automatizálás és robotok térnyerése miatt igazából 7,1 millió munkahely tűnik el, ám eközben 2,1 millió új munkahely is keletkezik, utóbbiak nem kizárólag az informatika területén születnek meg. Egy másik, közel három éve, az oxfordi egyetemmel közösen készült kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a komputerizáció miatt az Egyesült Államokban található munkahelyek 47 százaléka előbb-utóbb veszélybe kerül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.