galéria megtekintése

Megrángatják a forintot a befektetők

1 komment

Horniák Balázs
NOL

Elsősorban a vasárnapi krími népszavazás miatt idegesen vág neki a hétvégének a forint, az árfolyam kétéves mélyponton is járt. Gyengítik a magyar fizetőeszközt a jövő heti Fed-üléssel kapcsolatos várakozások, és az alacsonyra vágott jegybanki alapkamat is.

Kétéves történelmi mélyponton is járt pénteken a forint árfolyama. Délután fél kettő magasságában az euró jegyzése rövid időre átlépte a 315-ös szintet, ilyen gyenge 2012 eleje óta nem volt a magyar fizetőeszköz az európai közös devizával szemben. Ugyanez a helyzet a svájci frankkal is, amelyért már 260 forintot kérnek a bankközi piacon.

Ezután az árfolyam az ellenkező irányba lendült ki és a forint az addigi pénteki csúcsra, a 312-es szintig erősödött az euróval szemben. A két kiugrást leszámítva az euróárfolyam egyébként napközben 314 forint körül ingadozott, ez nagyjából megfelel az utóbbi napokban tapasztaltnak.

Pénteken kétéves mélyponton is járt az árfolyam, a jövő héten pedig tovább gyengülhet a forint
Balogh László / Reuters

 

A forintpiac elsősorban azért vág neki ilyen idegesen a hétvégének, mert a Krímben vasárnap tartanak népszavazást, amelyen az Ukrajnától való elszakadásról és Oroszországhoz csatlakozásról döntenek a helyiek. A befektetők pedig attól tartanak, hogy a szavazás miatt, annak eredményétől függetlenül tovább éleződik a már most éppen elég feszült helyzet.

A bizonytalanság nemcsak a forint, hanem a többi régiós deviza árfolyamára is rányomja bélyegét. Gyengült a lengyel zloty, a román lej és a török líra és persze az ukrán hrivnya. Egyedül a cseh korona árfolyama nem változott ma érdemben.

A forintárfolyam alakulásában szerepet játszik az is, hogy az amerikai jegybank vezetése jövő szerdán tartja szokásos havi ülését. A befektetők egy része arra számít, hogy a Fed tovább csökkenti piacélénkítő programját. Az intézmény kétszer tízmilliárd dolláros csökkentés után jelenleg havi 65 milliárd dollárt pumpál az amerikai gazdaságba, az így élénkített befektetői kedvből pedig az olyan devizák profitálnak, mint a forint.

Az utóbbi napokban mérsékelték a befektetési kedvet a Kínából érkező negatív hírek. A világ második legnagyobb gazdasága lassul, emellett elemzők attól tartanak, hogy csődök sora rázhatja meg a nagy kínai vállalatokat az utóbbi években elharapódzott, szabályozatlan kötvénykibocsátások miatt. A kínai elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján az árnyékbankrendszer megrendszabályozását ígért, ugyanakkor azt is elmondta, hogy néhány vállalati csődöt így sem lehet majd elkerülni.

A forint gyengeségéhez hozzájárul az igen alacsony szintre vágott magyar jegybanki alapkamat is. Bár az utóbbi pár napban Balog Ádám alelnök és Pleschinger Gyula monetáris tanácsi tag is arra tett célzást, hogy nincs már értelme tovább csökkenteni az irányadó rátát, a nyilatkozatoknak egy rövid ideig tartó erősödéstől eltekintve nem volt különösebb hatása az árfolyamra. Elemzők úgy látják, a Magyar Nemzeti Bank olyan helyzetbe navigálta magát, ahol már nem maradt mozgástere. Ilyen alacsony alapkamat mellett egy relatív nagyarányú emelés sem járna különösebb eredménnyel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.