galéria megtekintése

Gyerekeket várnak a magyaroktól, mindegy, mennyibe kerül

Külföldön élő magyarokat csábítana haza, és korábbi partnerüktől származó gyerekeiket közösen nevelő társakat ​is​ újabbak vállalására ösztönözne az Orbán-kormány​ új​ otthonteremtési csomagja.

Több mint kétszázezer család lehet jogosult a kedden meghirdetett otthonteremtési program kedvezményeire a kormány számításai szerint.

Örülhet tehát az építőipar,

hiszen eddig a legnagyobb kérdés az volt, hogy vajon tömegek vehetik-e majd igénybe a kedvezményeket, vagy a szigorú előírások miatt a legtöbb igénylő fennakad a rostán.

 

Hogy a régi-új program milyen költségvetési terhet jelent majd, azt korai lenne találgatni, hiszen például Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára sem tért ki arra, hogy az általa említett kétszázezer család milyen időtávon él a kedvezményekkel. Akármennyibe kerül is, lesz rá költségvetési fedezet – ígérte, de azt nem árulta el, mennyivel kalkulál a kormány. Csak viszonyításképp: a Bajnai-kormány által megszüntetett támogatott lakáshitel program fénykorában jelentett háromszázmilliárd forintot évente.

Mivel a rendelet szövege szerint a kedvezmények a jelenlegi „szocpolra" épülnek, továbbra is igaz, hogy az első ingatlan megszerzését támogatja az állam. A részletek kedden jelentek meg a Magyar Közlönyben.

A támogatás tervezett és már meglévő, vér szerinti és örökbefogadott gyermekek után egyaránt jár
A támogatás tervezett és már meglévő, vér szerinti és örökbefogadott gyermekek után egyaránt jár
Pichi Chuang / Reuters

Az új lakások és házak esetében január elsejétől 27-ről 5-re csökkenő áfakulcs mellett számos könnyítést vezetnek be a családi otthonteremtési kedvezmények (csok) területén is.

Ezekből, és ​abból a tájékoztatóból, amit ​Rétvári Bence​ tartott, kiderült: használt lakás​ vásárlásakor már egy gyerek után is járhat akár 600 ezer forint támogatás, amely két gyereknél 1 millió 430 ezerre nő (ez tízszázalékos emelés), három gyerek után pedig akár 2 millió 200 ezer forint is igényelhető, a 4 vagy annál több gyermeket nevelő családok 2 millió 750 ezer forinttal számolhatnak. Új ingatlan vásárlása vagy építése esetén két gyermeknél 2 millió 600 ezer, 3 vagy ennél több gyermek esetében pedig 10 millió forint a vissza nem térítendő állami támogatás. Új lakásnak minősül az emeletráépítés és – amennyiben használatba vételi engedélyt adtak ki rá – a tetőtér beépítése is.

Fiatal házastársnak számít minden olyan pár, amelynek legalább az egyik tagja fiatalabb 40 évnél, és az eddigi 16 helyett 20 év lett a korhatár a gyerekek esetében (ha felsőoktatásban tanul, akkor 25 év).

Fontos kitétel, hogy a támogatás tervezett és már meglévő, vér szerinti és örökbefogadott gyermekek után egyaránt jár, mint ahogy abban az esetben is, ha a pár tagjai mindketten korábbi kapcsolatukból származó gyereküket nevelik, és így vállalják a harmadik, közös utódot.

A feltételek között szerepel legalább 180 nap biztosítotti jogviszony (ide számít az egyéni vállalkozói, őstermelői, de a céges tagság is), a harmadik gyermek után járó 10 millió forint igénybe vételéhez pedig 2 éves egészségügyi biztosítottság igazolására is szükség lesz. Rétvári Bence kiemelte:

a külföldi munkaviszonyt ugyanúgy elismerik, mint a magyarországit.

Ezzel is szeretnének minél több embert hazacsábítani. Kizáró ok lesz viszont a büntetett előélet, ilyen esetben a házastárs sem igényelheti a csokot.

A vállalt feltételeket 10 év alatt kell teljesíteni, ellenkező esetben a felvett összeget a jegybanki alapkamat ötszörösével növelve kell visszafizetni. A vissza nem térítendő támogatás mellé kedvezményes – 5 évre rögzített, legfeljebb 3 százalékos kamatú – hitel igényelhető. A hitelképességet a bankok bírálják majd el, a kamatkülönbözetet az állam állja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.