galéria megtekintése

Még több pénzt égetnének a fideszes fejesek

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 22. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

Gőzerővel folyik a lobbizás a 2015-ös költségvetésből kihasítható forrásokért. A kormánypárti képviselőkre a javaslatok alapján az önzetlenség nem jellemző.

Péntekig 532 módosítás érkezett a költségvetéshez, negyvenet jegyeztek a kormánypártok. Mivel az ellenzéknek hajszálnyi esélye sincs arra, hogy a módosító javaslatait beépítsék a büdzsébe, az eséllyel kecsegtető kormánypárti ötleteket vettük számba.

Önkéntes tűzoltó küzd a tarlótűzzel: jár nekik a pluszforrás
Önkéntes tűzoltó küzd a tarlótűzzel: jár nekik a pluszforrás
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A pécsi Hoppál Péter és Csízi László fideszes képviselő a tartalék terhére próbál százmillió forintot átcsoportosítani a Zsolnay Kulturális Negyed és Kodály Központ üzemeltetéséhez és színvonalas programjainak bővítéséhez, valamint a balkáni államokkal erősítendő kultúrdiplomáciai feladatok végrehajtására. Hazavinné Zalába és „csatornába öntené” a pénzt Manninger Jenő, aki kevesli a medréből gyakorta kilépő Principális és környéke rendezésére beígért 814 millió forintot, még 150 milliót szeretne. A beruházás a zalai tőzegbányászatot is megkönnyítené, ebben a kormányfő apjának, Orbán Győzőnek is vannak érdekeltségei.

 

Egy kormánypárti előterjesztés százmillió forinttal enyhítené a kötelező kéményseprési feladatra hatóságilag kényszerkijelölt cégek veszteségeit, elismerve, hogy az átgondolatlan rezsicsökkentés vállalhatatlan terheket rótt a szolgáltatókra, s ebbe egyre többen buknak bele. Gőzerővel folyik a milliárdok áttologatása az egyes szakminisztériumok között, a kormányzati vízfejjé kinőtt, Lázár János vezette Miniszterelnökség szinte valamennyi javaslatban érintett, többnyire a bevételi oldalon. Lázár maga is tett javaslatokat: kiállításokhoz 600 milliós többlettámogatást adna a Szépművészeti Múzeumnak, illetve a hozzá tartozó Magyar Nemzeti Galériának. Emellett 85 millióval támogatná a Seuso-kincsekkel kapcsolatos kutatásokat.

A kultúráért felelős L. Simon László államtitkár Hoppállal együtt a rendkívüli tartalékot is megdézsmálná durván másfél milliárddal. A korábban karnagyként dolgozó Hoppál a Zeneakadémián otthonra lelt Concerto zenekarért lobbizik, azt állítva: ha nem kapnak sürgősen még 200 milliót, kénytelenek lesznek lemondani vidéki és külföldi fellépéseiket. Egy másik 200 millió beruházási célokat szolgálna: a fővárosi Nagymező utcai Robert Capa Központ földszintjének és emeletének renoválásához, 200 fős előadóterem kialakításához kellene a pluszpénz. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum képzésekre és nyári egyetem szervezésére kapna negyvenmilliót. Ugyanennyi jutna pluszban digitalizálási feladatokra az Országos Széchényi Könyvtárnak (OSZK), míg a Petőfi Irodalmi Múzeum 30 milliót igényelne a tűzoltópalackok lecserélésére.

Az OSZK 280 milliót kaphat egy külső – nem a budai Várban – lévő raktár megvásárlására, hogy a frissen érkező köteles példányokat tudják hol tárolni. Kiderült: a Művészetek Palotája súlyos likviditási problémákkal küzd, mi több, fizetésképtelenné válik, ha nem kapja meg a maga 165 milliós plusztámogatását. A Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar százmilliós igényéhez L. Simonék már nem is fűztek indoklást, ahogy a művészfilmek, rövidfilmek százmilliós plusztámogatásának mozgatórugóit sem fedték fel. A kultusztárcánál gondolnak az idős művészekre is, igaz, a nekik járó nyugdíjsegély 1,8 százalékos emeléséhez szükséges 30 milliót csak most építenék be a büdzsébe.

Szatmáry Kristóf a héten elárulta, melyik dohánymultit nem kedveli, most klubszimpátiájáról nyilatkozott: szerinte a Vasas 150 millióval többet érdemel. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke „hazabeszél” azzal is, hogy 43 millióval megdobná a kamarák mellett működő választott bíróságok apanázsát. Szűkebb pátriája, a XVI. kerület lakosainak szimpátiáját pedig Erzsébetliget 300 milliós rehabilitációjával nyerné el a képviselő.

Kósa Lajos a határon túli tűzoltás ügyét is szívén viseli: ötvenmilliósra növelné az e célt is felvállaló Magyar Tűzoltó Szövetség központi támogatását. Egy másik javaslatában 300-ról 500 millióra növelné az önkéntes tűzoltók állami juttatását. Gulyás Gergely nehezményezi, hogy a kommunista bűnök feltárását kiemelten kezelő Nemzeti Emlékezet Bizottsága mögött álló hivatal csak félmilliárddal gazdálkodhat. Ehhez 108 milliót még gyorsan hozzá kell csapni. A pénzt az állami Garantiqua Hitelbiztosítótól venné el, ahogy Németh Szilárd rezsibiztos is innen finanszírozná a csepeli birkózócsarnok felújítását, amit polgármesterként nem tudott kijárni. Most négyszázmillióért lobbizik. A doppingellenes küzdelemre 22 millióval többet költene a Fidesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.