galéria megtekintése

Még álom az állami áram, és lehet, hogy Ákos az oka

6 komment


Marnitz István

Különösebb feneket nem kerített az Orbán-kabinet és a német RWE annak, hogy korábbi ígéreteik ellenére január 1-jével nem került át az ­Elmű és az ÉMÁSZ lakossági fogyasztóinak áramellátása az államhoz. De mi állhat a háttérben?

„Az MFB 2016 januárjáig meg kívánja szerezni az Elmű és az ÉMÁSZ egyetemes villamosenergia-szolgáltatási üzletágának száz százalékát" – kezdődik a magyar kormány és a német RWE között májusban aláírt közös szándéknyilatkozat. Íme, beköszöntött a január, az Elmű és az ÉMÁSZ lakossági fogyasztóit is magában foglaló üzletág ugyanakkor továbbra is a két német hátterű áramszolgáltató tulajdonában áll.

Pedig a két RWE irányította cég december végi rendkívüli közgyűlése arra adott mandátumot, hogy az Elmű-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt.-t – novemberi hatállyal eme nemrég alapított cégbe szervezték ki 2,1 millió eladandó fogyasztói számlájukat – január 1-jével értékesítsék a Miniszterelnökséghez tartozó állami ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltatónak. Vételárról nem esett szó, szakértők tízmilliárdos nagyságrendet se tartanak kizártnak.

Többször feltett kérdéseinkre az ENKSZ felett álló Miniszterelnökség visszatérően azt küldte: az Elmű-­ÉMÁSZ közgyűlési határozata megteremtette a lehetőségét annak, hogy az állam belépjen az egyetemes áramszolgáltatói piacra, ami folyamatban van; ennek részleteiről tájékoztatják a nyilvánosságot, a fogyasztóknak nincs teendőjük. Az ENKSZ bejelentenivaló esetén ígért tájékoztatást.

 

Boross Norbert, az Elmű-ÉMÁSZ szóvivője pedig annyit közölt: részükről minden szükséges előkészület megtörtént annak érdekében, hogy ha a magyar állam, illetve képviselője oldaláról a szükséges feltételek teljesülnek, úgy készen álljanak a 2015-ben aláírt szándéknyilatkozat végrehajtására.

A friss nyilatkozatok ama pletyka megalapozottságát erősítik, miszerint az ügylet a Kovács Ákos kormányközeli eladóművész hímsoviniszta kijelentései folytán újabb mélypontra került magyar–német politikai kapcsolatok miatt húzódik.

A hálózatot azért nem adják könnyen
A hálózatot azért nem adják könnyen
Jászai Csaba / MTI

A szándéknyilatkozatban az MFB kifejezte vételi szándékát az Elmű és az ÉMÁSZ hálózati leány­vállalatainak 49-49 százalékára, az állami MVM pedig 49 százalékra emelné a szintén RWE-többségű Mátrai Erőműben birtokolt negyedét is. Ez utóbbi két, szakértők szerint százmilliárdokat érő tételre az érdekeltek azóta se térnek ki.

Mindazonáltal a Fidesz-kommunikáció számára önmagában a szándéknyilatkozat, illetve az RWE-vel zajló tárgyalások ténye kitűnő alkalmat szolgáltat annak a durva csúsztatásnak a széles körű hangoztatására, miszerint így lényegében visszakerül az államhoz az 1995-ben magánosított Elmű és ÉMÁSZ. A valóság ezzel szemben az, hogy csupán a közép- és észak-magyarországi háztartásokba kerülő áram adásvételi feladatai kerülnek át az államhoz. Így maga az Elmű és az ÉMÁSZ, ezen belül a hálózatok továbbra is külföldi tulajdonban maradnak.

Ez persze a korábbi tapasztalatok alapján utalhat a tárgyalások végleges megrekedésére és szokásos elhúzódására is. A közművek terén mindkettőre az E.ON szolgáltat példát. A szintén német energiacsoport vezetője 2012-ben írt alá szándéknyilatkozatot Orbán Viktor kormányfővel a fogyasztókat nem közvetlenül kiszolgáló, de annál jelentősebb gáznagykereskedő és gáztárolócég eladásáról.

A szerződéskötésre többszörös csúszás után, lényegében titokban került pecsét, és a kialkudott árat is erős támadások érték.

2014 márciusában az E.ON több, az ügyfelekkel közvetlen kapcsolatban álló hazai energiacég eladásáról írt alá szándéknyilatkozatot az MVM-mel, ám az azóta kiszivárgott értékelések szerint ez már mondhatni az aláírás pillanatában lekerült a napirendről. Az Elmű-ÉMÁSZ-ügyben érdekeltek fogadkoznak, hogy ez most komoly, a felek teljes erőbedobással dolgoznak a tárgyalások sikere érdekében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.