galéria megtekintése

Magyarország elleni támadást lát Matolcsy az MNB-botrány mögött

12 komment

M. I.

Matolcsy György a parlamentben blöffnek minősítette a jegybanki alapítványok kapcsán nekiszegezett szocialista kérdéssort, majd – egy erős pókerblöffre emlékeztető fordulattal – el nem hangzott állításokat cáfolt. A jegybankelnök szerint az, aki a rokonainak kiutalt százmilliónyi közpénz ügyét firtatni meri, Magyarországot és a jegybankot támadja, és küzdelme hasztalan.

Botrányos politikai támadásnak és blöffnek minősítette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak kifizetéseivel kapcsolatos vádakat a parlamentben Matolcsy György. Azonnali kérdésében a szocialista Bárándy Gergely több üggyel szembesítette a jegybankelnököt. Például megemlítette az MNB-alapítványok által a Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás körének – így többek között a vs.hu portál mögött álló New Wave-csoportnak – kifizetett több százmillió forint támogatást. Kitért a Matolcsy György egykori kabinetfőnöke által jegyzett, a jegybankelnököt dicsőítő Sakk és póker című könyv kiadójának juttatott több tízmillió forintra is. (A kiadványt egyenként mintegy tízmillió forintért a környező államok nyelveire is lefordíttatták az MNB-alapítványok.) Szó esett a Matolcsy Györgynek a Heti Válaszban megjelent írásait tartalmazó kötetről is, amelyet az alapítványok több ezer példányban felvásároltak.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

Bárándy Gergely felrótta a Matolcsy György másik unokatestvérének, Szemerey Szabolcsnak juttatott hiteleket, valamint a kecskeméti felsőoktatási képzésre nyújtott 12 milliárdot. (A jegybanki alapítványok 12 milliárd forint tőkével alapították meg a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.-t, amelynek vezérigazgatójaként – többek között maguk az alapítványok is – Szemerey Szabolcsot említik. Noha a Kecskeméti Duális Oktatás hivatalos papírjai között Szemerey Szabolcs nem szerepel cégjegyzésre jogosultként, a társaság elektronikus elérhetősége egy „szemerey”-vel kezdődő, ingyenes e-mail-cím.) Kecskemét polgármestere pedig Szemereyné Pataki Klaudia, Szemerey Szabolcs felesége. Az MSZP-s képviselő felhánytorgatta a Szemerey Tamás áttételes tulajdonában lévő kisbankban, az NHB Növekedési Hitelbankban elhelyezett alapítványi tízmilliárdokat is, valamint azt, hogy miként kaphatott több milliárdos megbízást a jegybanki alapítványoktól a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-vállalkozóhoz köthető Magyar Építő Zrt.

 

Matolcsy visszatámadott: szerinte az ellenzéki képviselő felszólalása az MNB ellen három hónapja indított, általa botrányosnak minősített politikai támadás része. Beszédét is úgy fejezte be: Bárándy Gergely egy politikai hadjárat része, aminek „világos célja az MNB és Magyarország meggyengítése”, amit Matolcsy György szándékai szerint az ellenzék, amint a múltban, úgy a jövőben se ér el.

Ezen túlmenően jórészt nem a felvetett kérdésekre reagált. Így abban a jogértelmezési vitában, hogy az MNB-nek egyáltalán volt-e joga alapítványokat létrehozni, arra az álláspontra helyezkedett, hogy volt. Másrészt utalt kimutatásukra, hogy a kiosztott támogatások ellenére az alapítványok összvagyona nőtt. (A Matolcsy által említett több mint hárommilliárd forint támogatáshoz képest lapunk ennél jóval kevesebbet, valamivel több mint félmilliárd forintot számolt a hat jegybanki alapítvány által közzétett támogatási listák összesítésével; a fennmaradó több százmilliárd forint mind befektetés, termék-, szolgáltatás- vagy állampapír-vásárlás és betétkihelyezés.) Szintén el nem hangzott kérdésre adta válaszul azt, hogy a kereskedelmi bankok – így például az NHB – nem a jegybank pénzét „osztogatták” a kis- és középvállalkozásoknak szóló növekedési hitel kihelyezésekor, hanem a kihelyezésekről saját kockázatukra döntöttek. (A két állítás között csekély a logikai kapcsolat: épp annyira tény, hogy a növekedési hitel forrását a jegybank biztosította a kereskedelmi bankoknak, mint hogy aztán a kihelyezésekről azok saját szakállukra döntöttek. Kérdés persze, mennyire helyezték ki önállóan azt a több százmillió forint kedvezményes hitelt, ami csak az eddigi kutatások alapján a Matolcsy-rokonságnál landolt. Ezekért a kockázatot jogilag valóban az azt kihelyező kereskedelmi bank vállalja.)

Polt Péter legfőbb ügyész és Matolcsy György jegybankelnök a parlamentben: van miről csacsogniuk
Polt Péter legfőbb ügyész és Matolcsy György jegybankelnök a parlamentben: van miről csacsogniuk
Illyés Tibor / MTI

Matolcsy György szerint a Sakk és póker nem is őróla szól, hanem „Magyarországról, Magyarország szabadságharcáról, 2010–2013 dicsőséges magyar szabadságharcot kivívó hadjáratáról, elsősorban Magyarországról, a kormány sikeréről, a miniszterelnökről”. Miután pedig ő is ott volt, őróla is – tette hozzá. Matolcsy György Bárándy Gergely egy állítását cáfolta tételesen: a vs.hu, illetve a New Wave-csoport nincs Szemerey Tamás tulajdonában. (Ez papíron valóban igaz. Ugyanakkor a Matolcsy-unokatestvér meghatározó informális befolyásáról szóló masszív szóbeszédeket erősíti, hogy a külföldi résztulajdonost jegyző magyar magánszemély Szemerey Tamás korábbi kollégájaként ismert, illetve a cégbejegyzési illetéket a Szemerey Tamás tulajdonában lévő BanKonzult fizette be.)

Bárándy Gergely szerint ők nem a Magyar Nemzeti Bankot, hanem személyesen Matolcsy Györgyöt és a döntéseit támadják, leginkább a neki és családjának utalt közpénzek miatt. Idézte a Matolcsy-körhöz tartozó Lentner Csabát, aki az Echo tévében elismerte: az alapítványi utalások célja, hogy a fejekben átírják a közgazdaság-tudomány alapelveit (illetve, hogy a Fidesz 2018-ban is megnyerje a választásokat). Ha másért nem, Matolcsy Györgynek már ezért le kéne mondania – hangzott a képviselő kívánsága.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.