galéria megtekintése

Matolcsy fia már nem bankár

2 komment


Baksa Roland

Egy évet sem töltött Matolcsy Máté annál az MKB Banknál, amelynél a tulajdonosi jogokat az apja, Matolcsy György által vezetett jegybank gyakorolja. A Mém Műhely Kft.-re átnevezett családi cég tulajdonosa és ügyvezetője lett.

Matolcsy György jegybankelnök egyik fia, Matolcsy Máté Huba otthagyta az MKB Bankot – tudta meg a Népszabadság több forrásból. Már az is nagy szó volt, hogy tavaly tavasszal az MKB Bankba igazolt, mivel a – még mindig állami tulajdonban levő – kereskedelmi banknál a tulajdonosi jogokat a Matol­csy György által vezetett jegybank gyakorolja. (Az MKB Bank már eladósorban van, a vevő voltaképpen egy trió: a Blue Robin Investments, a Metis Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár vásárolhatja meg a pénzintézetet 37 milliárd forintért, de az ügylet még nem zárult le. Az Európai Unió jóváhagyását is meg kell szereznie a kormánynak június végéig.)

Az MKB Bank kitért az érdemi válaszadás alól, amikor a jegybankelnök fiának távozására rákérdeztünk. Annyit írtak, hogy „az MKB Bank munkavállalóival kapcsolatos munkaügyi nyilvántartás személyes adatokat tartalmaz, amelyek törvényi védelem alatt állnak. Ezeket kötelesek vagyunk a törvényi előírásoknak megfelelően kezelni, így azokról – az érintettek személyes adataikhoz fűződő jogaira tekintettel – nem adhatunk felvilágosítást.”

Matolcsy Máté a stratégiai és üzletpolitikai terület elemzőjeként dolgozott az MKB-nál. A bank tavaly, Matolcsy fia felvételekor igyekezett kisebbíteni, sőt tagadni a rokoni szál jelentőségét. Azzal érveltek, hogy a „kiválasztásban kizárólag szakmai szempontok érvényesültek: a szakembert mind végzettsége, mind pedig korábbi pályafutása messzemenően alkalmassá teszi az állás betöltésére. A folyamat a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Banktól teljes mértékben függetlenül, az MKB standard humánpolitikai eljárásrendje szerint zajlott” – írták akkor a Hvg.hu-nak.

 

A Matolcsy fiú idén év eleji távozása után, márciusban egyszemélyes tulajdonosa és ügyvezetője lett a valaha Növekedéskutató Intézetként ismertté vált, apjához, Matol­csy Györgyhöz köthető – voltaképpen családi – cégnek. A vállalkozás neve is megváltozott Mém Műhely Kft.-re. A cég – a mérlegek szerint – az elmúlt években vegetált, 2011-től 2 és 6,5 millió forint között ingadozott a nettó árbevétele, az adózott eredménye pedig mínusz és plusz 5,5 millió forint között volt.

Elvonulók egy MKB-fiók előtt. Matolcsy fia a Mém Műhelyt választotta
Elvonulók egy MKB-fiók előtt. Matolcsy fia a Mém Műhelyt választotta
Földi Imre / Népszabadság

Matolcsy Máténak van egy másik cége is. Az internetes kereskedelemmel foglalkozó Amur Online Kft.-ben 2014 februárja óta résztulajdonos. A vállalkozás abban az évben mindössze 58 ezer forint nettó árbevételt produkált, az adózott eredménye 1,3 millió forintot mutatott.

Matolcsy György másik fia, Ádám is vállalkozik. Az ő érdekeltsége a Glamorous Szépségipari Berendezések Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amely tavaly év végén felvásárolta a Balaton Bútor Kft.-t. A tranzakciót segítette, hogy Matolcsy Ádám cége több százmillió forintos, a jegybank által elindított növekedési hitelprogramból származó hitelt kapott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.