galéria megtekintése

Másfél millióan vártak az utolsó pillanatig az adóbevallással, hatalmas sorokra készüljünk

1 komment


Baksa Roland

Hosszabbított nyitvatartással készül a posta a pénteki adóbevallási rohamra. Másfél millióan hagyták az utolsó pillanatra a nyilatkozat benyújtását – igaz, közülük sokan elektronikusan intézik majd ezt.

Nagy sorra készüljön, aki a postára megy, május 20. péntek ugyanis a személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának határideje – és ha valaki tartozik az adóhivatalnak, addig is kell kiegyenlítenie a számlát.

Az adóhatóság adatai szerint erre a hétre úgy másfél millióan hagyták a papírok kitöltését és beküldését, igaz, sokan elektronikusan, az Ügyfélkapun keresztül teszik meg, vagy helyettük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készítette el a bevallást. Azonban még így is lesz több tíz-, esetleg pár százezer ember, aki pénteken a postán adja fel – ajánlott küldeményként – a NAV-nak címzett borítékot.

 

A hagyományosan nagy roham miatt a Magyar Posta is hosszabbított nyitvatartással készül. Budapesten a Keleti és a Nyugati pályaudvarnál levő postahivatal éjfélig várja az embereket, a Mammut bevásárlóközpontban levő pedig este 9-ig. Legalább egy posta este 8-ig lesz nyitva a megyeszékhelyeken is. (A pontos lista a Posta honlapján látható.) A dokumentumot a NAV ügyfélszolgálataira is be lehet vinni: a fővárosban 5, megyeszékhelyenként pedig egy-egy ügyfélszolgálat délután 6-ig nyitva lesz. Aki elektronikusan akarja megoldani a benyújtást, az még regisztrálhat az Ügyfélkapura.

Aki kicsúszik a határidőből, egyelőre nincs mitől tartania. Első körben nem büntetik meg, hanem a NAV előbb tájékoztatást küld, amelyben felhívja a késők figyelmét: pótolják a hiányosságot.

Az adóhatóság most is felhívta a figyelmet a jellemző hibákra. Érvénytelen az adóbevallás, ha azt a főoldalon, illetve a végén nem írja alá a bevallást benyújtó személy. Ha visszajár adó, a bankszámlaszám vagy a postai cím hiánya esetén nem érkezik meg a pénz. Családi kedvezménynél a gyerekek adatait, és ha a kedvezményt az adózó megosztja a házas- vagy élettársával, akkor az ő adatait is be kell írni. (Sokan eddig megfeledkeztek az újonnan bevezetett házastársi adókedvezményről: aki tavaly házasodott, az a házasságkötés utáni hónaptól havi 5 ezer forinttal mérsékelheti az adóját. Ezt még most – utólag – is lehet érvényesíteni.)

Ha van befizetendő adó, de az nem éri el a 200 ezer forintot, akkor hathavi, kamatmentes részletfizetést lehet kérni. Az 1+1 százalékról is május 20-ig kell rendelkezni, aki ezt a határidőt lekési, nem pótolhatja.

Fotó: Mártonfai Dénes

Akik a NAV közreműködésével készítették el a bevallásukat, azaz részükre a NAV már el is küldte a bevallási ajánlatát, azoknak nincs semmi dolgok, ha minden stimmel. Akik az adatok, igazolásokon szereplő számok és a bevallási ajánlat között eltérést észlelnek, az „adózó javítása” mezőkbe kell beírniuk az általuk pontosított adatokat.

Akik bevallási nyilatkozatot adtak, vagyis teljesen rábízták a NAV-ra a bevallás elkészítését, hogy megússzák a cécót (vannak több mint 180 ezren, akik ezt jogszerűen tették), azoknak nincs teendőjük, a bevallásukat megtekinthetik péntek reggel 8-tól a NAV honlapján keresztül is elérhető eBEV portálon.

Jövőre pedig már – ha minden úgy lesz, ahogyan ígérik – nem lesz sorban állás az adóbevallás miatt. Ugyanis a nyilatkozatot az adózók zöme – úgy 4 millió ember – leadhatja, vagyis megkérheti a NAV-ot, hogy az egész bevallással járó terhet vegye le a vállukról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.