galéria megtekintése

Van, aki már januárban hozzájuthat az ellopott pénzéhez

0 komment


Ábrahám Ambrus

Ha minden jól megy, januárban már lesznek olyan Buda-Cash- és Hungária-károsultak, akiknek rendeződnek az ügyeik és hozzájuthatnak a pénzükhöz. A Beva ugyanis a napokban megkaphatja azokat az adatokat, amelyek a kártalanítás alapját jelentik.

A Befektetővédelmi Alap (Beva) egyelőre nem kapta meg azokat az adatokat, amelyek a Hungária és a Buda-Cash esetében a kártalanítás alapját jelentik. – jegyezte meg Kiss Krisztina, az OBA ügyvezető igazgatóhelyettese és a Beva vezetője egy pénteki háttérbeszélgetésen. Ám – tette hozzá – ez napokon belül megtörténhet. A Népszabadság kérdésére hozzátette, ebben az esetben lehet olyan ügyfél, aki már január második felében hozzájut a pénzéhez. Miután a feladatra már jó ideje készülnek,

az ügyek nagy része viszonylag gyorsan véget is érhet,

de alighanem lesz olyan, aki csak hosszabb folyamat végén kap pénzt.

 

Az új kárrendezési törvény alapján létrejött a Kárrendezési Alap, amely a Hungária és Quaestor kötvényesek kárrendezését végzi. Hogy a kárrendezés során összességében mekkora összeget kell majd fizetni, azt Kiss Krisztina nem kívánta megbecsülni, mert mint jelezte, az év elején hatályba lépő törvény megváltoztatta a kárrendezés körülményeit, a kárrendezési összeg kiszámításának módját. 

A Kárrendezési Alap (KA) áthidaló kölcsönt kap majd a Magyar Nemzeti Banktól, aminek a terheit a Beva-tagok fizetik majd. Kérdésre válaszolva közölte: azok, akik a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-től vásárolták kötvényeiket, s kárrendezést kívánnak, azok bírósághoz fordulhatnak. Ha ott kimondják, hogy jogos az ügyfél kártérítési igénye, akkor fizetnek számára. Ilyen ügyfél lapunkat is kereste. Nagy Péter arról számolt be: a mai napig semmilyen kártérítésben nem részesült. Szerinte nagyon visszás az új törvény, és úgy gondolja,

nem neki kellene bizonyítania, hogy jogosult a kárrendezésre.

A Quaestor- és a Hungária-kötvényesek problémáit rendezni hivatott Kárrendezési Alap idén év elején jött létre és kezdte meg működését az ugyancsak január elejétől hatályba lépő kárrendezési törvény alapján. Azoknak a kötvényeseknek, akik korábban a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjához igényüket határidőre benyújtották, nincs semmi teendőjük, miután a vonatkozó törvény alapján kérelmüket az új alap átvette, így az igényeket nem kell újra beadni.

Azok viszont, akik új – Hungária – ügyfélként jelentkeznek, február 15-ig kell a kérelmüket benyújtaniuk, amelyhez az űrlapot a KA honlapján érhetik el – mondta Fekete Győr András, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető igazgatója. A KA március 31-ig megvizsgálja a kérelmek jogosságát, és egyben megállapítja a kárrendezés összegét. A jogosultakat a KA értesíteni fogja a kárrendezés összegéről és a kifizetés részleteiről is.

Raktárba kerülhetnek a táblák, nincs szükség újabb tüntetésekre
Raktárba kerülhetnek a táblák, nincs szükség újabb tüntetésekre
Koncz György / Népszabadság

A kárrendezés összegének meghatározásakor legfeljebb 30 millió forintot lehet alapul venni, amelyből le kell vonni a kibocsátó kötvényein 2008. január 1. óta elért hozam összegét. Ha a hozam levonása után hárommillió forint feletti összeg marad, akkor az e feletti pénzből lejön 11 százalék önrész, majd a Beva által esetleg korábban kifizetett kártalanítási összeg. Ha a hozam levonása után hárommillió forint alatti összeg marad, akkor kizárólag a Beva által kártalanításként kifizetett összeget vonhatják le.

Az OBA-t illetően Fekete Győr András kifejtette: az elmúlt év rendkívüli volt. A DRB bankcsoport összeomlása összetettsége folytán nyugodtan mondható rendkívüli esetnek:

73,5 ezer ügyfél gondjait kellett kezelni egy olyan társaságnak, amelynek összlétszáma tíz fő alatt van.

Ugyanakkor – folytatta – az elmúlt években sikeresen megoldott feladatok elvezettek oda, hogy egyre több munkát tesznek az OBA vállára. Ilyennek tartotta például a Szanálási Alap létrehozását. Ezek után tavaly tavaszra odáig jutottak, hogy felkérték a Beva vezetésére is. Szavai szerint a Beva és az OBA összevonása arra vezethető vissza, hogy a kártalanításban részt vevők könnyebben és gyorsabban megkapják a pénzüket.

Négyszer rossz lóra

Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője jelezte, hogy az alap a DRB bankcsoporttal összefüggésben 71 435 betétest kártalanított, s összesen 104,4 milliárd forintot fizettek ki. Akadt olyan ügyfél, akinek a DRB már a negyedik pénzintézeti kártalanítás volt. A kártalanítás maximuma 30,4 millió forint, ezt az összeget 234 betétes betétállománya haladta meg. A kártalanítás során 1694 ügyfél 360 millió forintját még nem vette föl.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.