galéria megtekintése

Magyarországon egy ördögi kör alakult ki, amelyből nehéz lesz kitörni

9 komment


Ábrahám Ambrus

Forrnak az indulatok az autóipari beszállítók körében. Az Audi dolgozói bejelentették, hogy sztrájkba kezdenek, ám nincsenek egyedül. A szektorban általános az elégedetlenség, sokan inkább Szlovákiába mennének dolgozni az ottani autógyárakba.

Az autóiparban nem csak az Audinál jelent meg a sztrájkfenyegetés – értesült lapunk. A minap alakítottak sztrájkbizottságot az autógyárban, amelyhez ötezer alkalmazott már csatlakozott. Csak a jéghegy csúcsa, a győri óriásnál, az iparágban már nem nagyon lehet tovább a szőnyeg alá söpörni a problémákat – mondta a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, László Zoltán.

Az érdekvédelmi vezető szerint általános az elégedetlenség az iparágon belül.

Csak azon vállalkozások körében, ahol a vasas-szakszervezeti képviselet jelen van, három vállalatnál alakult ki sztrájkközeli helyzet a nem megfelelő bérjuttatások miatt az Audin kívül. Ebből kettő dunántúli autóipari beszállító – tette hozzá. Cégneveket többszöri kérdésünkre sem adott meg.

 

Mint megjegyezte: óvatossága nem véletlen. A helyzet mindhárom esetben pattanásig feszült, ám a sztrájkbizottságot egyik helyen sem alapították még meg. Amíg ez nem történik meg, nem kívánja megnevezni a vállalkozásokat, mert hajmeresztő és nem mellékesen törvényellenes fenyegetéseket is kaphatnak a szervezők. Hangsúlyozta, hogy több vállalatnál is kirúgással fenyegették meg az érdekvédelemben részt vevőket, s mint hozzátette, nem kívánja tálcán kínálni a cégvezetőknek ezeket az embereket azzal, hogy megnevezi a munkáltatójukat.

Az elégedetlenségnek több oka is van. Az egyik, hogy

az idei országos bérajánlásokon a kormány és a versenyszféra egyszerűen keveset tett le az asztalra

– mondta László Zoltán. (A munkavállalók nettó fizetése változatlan bruttó kereset mellett 1,53 százalékkal emelkedik.) A gyengének tartott ajánlatot a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem is írta alá – jegyezte meg.

A csillogás kemény világot rejt
A csillogás kemény világot rejt
Népszabadság/archív

A másik súlyos probléma az egyre általánosabb szakemberhiányból, egészen pontosan annak következményeiből fakad – magyarázta a szakszervezeti vezető. Így ugyanis az alsó és középvezetői szintekre is már rossz, gyenge képességekkel rendelkező embereket választanak ki. A hozzá nem értés és a hiány­zó szakértelmet viszont a Vasashoz visszaérkező hírek szerint gyakran erővel és agresszióval pótolják a kiválasztottak. Ez mára általános jelenséggé vált – magyarázta. Ennek egyenes következménye a szédítő, alig két-három hónapos fluktuáció az ágazatban. Ilyen körülmények között pedig lehetetlen elégedett munkahelyi közösséget felépíteni.

A gyenge bérhelyzet és a borzasztó általános munkahelyi hangulat mára odáig fajult, hogy a szakmunkások körében általánossá vált,

a jobb feltételeket kínáló szlovákiai­ vállalatokhoz járnak át dolgozni a magyar munkavállalók.

Ez pedig súlyosbítja az említett, egyre általánosabb szakemberhiányt, azaz Magyarországon egy nem kívánt ördögi kör alakult ki mára, amiből nehéz lesz kitörni. Ha ezt nem rendezik rövid időn belül, akkor a hazai autóipar termelékenysége komolyan sérülhet – tette hozzá –, ami a GDP-növekedésben okozhat nem kívánt változásokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.