galéria megtekintése

Magyar virtus: egymást jelentik fel a cégek Brüsszelben

A Gyulai Hús szerint nem lesz gond Brüsszellel tiltott állami támogatás nyújtása miatt, hiszen csak az önkormányzat támogatta a céget. A két éve megsegített húsipari vállalatok közül csak a gyulai helyzete stabil, de a pápai cég is hasonló ívet futhat be. Amelyik nem hagyja hátra adósságát, tönkremehet.

Egymást jelentgetik fel a magyarok Brüsszelben, hogy az unió el ne feledkezzék az állami segítséggel 2013-ban megmentett három húsipari vállalatról. Akkor sokan kételkedtek: a közösségi jog megengedi-e, hogy az állam az önkormányzatokon keresztül adjon támaszt a cégek működésének meghosszabbításához.

Összesen 5,3 milliárd forintból védték meg a bedőléstől az érintett társaságokat:

az egykori Gyulai Húskombinátot, illetve a két cégből álló pápai húsfeldolgozót és a kaposvári Kometa ’99 Zrt.-t. Mindhárom jelentős, milliárdos adósságot görgetett maga előtt. Az állam közvetlenül nem adhatta nekik az erre szánt forrásokat, mert az egyértelműen tiltott állami támogatás lett volna. Egymástól valamennyire eltérő konstrukciókban azt választották, hogy a helyi önkormányzat alapít új céget, vagy szerez tulajdonrészt a meglévő húsüzemben.

 

Azóta a legjobb helyzetben a Gyulahús Kft. van, amely a felszámolás alá került Gyulai Húskombinátból alakult. A gyulai önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló kft. az önkormányzattól bérli az eszközöket, amelyet a város vásárolt meg a felszámolás során. A 850 millió forint vételárban a felszerelés mellett benne volt a márkavédjegyek használata is. Szinte mindenki jól járt, kivéve azt, akinek a húskombinát tartozott. Az adósság ugyanis meghaladta a hárommilliárd forintot, amelyből egymilliárd sem jött be. Vagyis a Gyulai Hús megszabadult az adósságától, ám ezt a beszállítók és egyéb hitelezők bánják.

A segítség ellenére szó sincs dőzsölésről
A segítség ellenére szó sincs dőzsölésről
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az új cég ráadásul jelentős állami támogatásból is gazdálkodhatott, hiszen az önkormányzat 1,8 mil­liárd forintot kapott az államtól. Daka Zsolt ügyvezető igazgató hangsúlyozta: 2013-ban 27 millió, 2014-ben 62 millió forint volt az adózás utáni nyereségük. Árbevételük tavaly 4,6 milliárd forint volt, ami a 2013-as 3,8 milliárd után jelentős, 23 százalékot meghaladó emelkedést jelent. Több mint 300 embert foglalkoztatnak – elérték újra azt a létszámot, amit a húskombinát foglalkoztatott. Az ügyvezető igazgató elmondta: hallott az Európai Unió által esetleg indítandó vizsgálatról, de bizonyos abban: az ő esetük nem ellentétes az uniós jogszabállyal.

Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke is hasonlóan vélekedik. Az állam szabadon eldöntheti, mennyi pénzt ad az önkormányzatoknak. Az uniós szabály csak azt mondja ki, hogy az önkormányzatok nem finanszírozhatnak veszteséget – nyereséges cégbe azonban befektethetnek. A Gyulahús Kft. pedig nyereséges.

Kapuvári úgy tudja, egyelőre csak előzetes érdeklődés van, ami a Magyarországról Brüsszelbe érkező újabb és újabb feljelentések után keletkezett, de bízik abban, hogy ha lesz tényleges vizsgálat, az megállapítja: a kormány az uniós jognak megfelelően nyújtott segítséget.

Bízhat még a csodában a másik megmentett, a napokban felszámolás alá került Pápai Hús.

A felszámolást a tulajdonos önkormányzat kérte. A 800 dolgozót foglalkoztató, hatalmas adósságot felhalmozott cég jelentős támogatást kapott, majd az egyik részlegéből létrehozott leánycég kapott újabb adagot a Magyar Fejlesztési Banktól, hogy megvásárolja az anyavállalat eszközeit. Az MFB-től kapott négymilliárd forint is az adósság rendezésére ment el, a termelést nem sikerült finanszírozni.

A Pápai Hús azonban négy nappal a felszámolási eljárás bejelentése után stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó lett a kormány két napja kiadott rendelete szerint. Egyes vélemények szerint ezzel megnyílhat az út a Gyulai Hús által kijárt megoldás felé, vagyis egy tiszta, adóssággal nem rendelkező cég jöhet létre. A két korábbi társaság – a Pápai Hús Zrt. és a Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítési Kft. – pedig sajnos a felszámolási eljárás áldozata lehet a spekulációk szerint.

Ezzel persze a nagyjából 11 milliárd forint adósságnak csak töredéke lesz kifizetve, de legalább megy a termelés.

A Kometa ’99 egyelőre működik, de ennek a cégnek is jelentős a tartozása, majd 13 milliárd forint. A tulajdonos olasz Pedranzini család mellé megérkezett a kaposvári önkormányzat, egyelőre kérdés, mi lesz ennek az eredménye. Kaposvár 3,5 milliárd forintért vásárolt be a cégbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.