galéria megtekintése

Veszélyes semmi

0 komment


Palugyai István

A rendszerváltozás után, aki megpróbált fellépni a szabad véleménynyilvánítás új lehetőségének oldalvizén özönlő áltudományokkal szemben, azt reflexből a régi rendszer támogatójának nevezték a hamis terápiákat, csodakészülékeket és bizonyíthatatlan teóriákat pártolók. Tekintélyes kollégák is sztároltak megannyi „rákgyógyító” elixírt.

Ezek közül több elvérzett az idők során, egy-kettő roboráló szerré szelídült, néhány vaskos biznisszé vált tápszer-kiegészítő és más ilyen-olyan boltok hálózatában. Ugyanakkor egyetlen, a bulvárlapokban „áttörésként” értékelt szer piacra kerülése után sem lett kevesebb a rákhalálozás, nem következett semmilyen csökkenés egyetlen „alternatív” terápia hatására sem. A cseppek, vizek és magok hívőit ez nem győzte meg.

De sajnos az áramlattal szemben a valódi tudomány bástyáit hivatalból, a lakosság érdekében is védő hivatalok és intézmények is csak tessék-lássék tiltakoztak. A versenyhivatalra sózták a feladatot, vegye fel a kesztyűt az áltudománnyal.

 

Az Egészségügyi Tudományos Tanács észlelve a veszélyt, még 1991-ben határozatot adott ki, mely általánosságban figyelmeztetett a „gyógyhatásúnak vélt és hirdetett szereknek a gyógyszer helyetti alkalmazásának” veszélyeire.

Később, 2010-ben az MTA orvosi osztályának egyik bizottságára bízta a megszólalást. Az ekkor született határozat arra hívta fel a figyelmet, hogy a „komplementer” medicina akkorra már mentesült a szabályok alól, melyekre a hagyományos orvoslást a törvények kötelezik.

„Az orvostudomány mai ismeretei mellett bizonyítékok nélküli orvoslást végezni súlyos kockázatot jelenthet a betegek számára” – írták. Ez különösen a gyógyszertárakba is diadalittasan bevonult homeopátia esetében feltűnő. Ezért fontos nagyon az Akadémia orvosi tudományok osztályának e heti lépése, mely azt követeli, hogy a homeopátiás szereket és a bizonyítékokon nyugvó orvoslás gyógyszereit ugyanazon kritériumok alapján bírálják el. Az osztály tagjai nyílt szavazáson, ellenszavazat és tartózkodás nélkül foglaltak állást.

Mindezzel a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ilyen célú kezdeményezését támogatták. A svédek több nemzetközi vizsgálat nyomán más országok tudományos szervezeteinek állásfoglalásához csatlakoztak. A vizsgálatok sora ugyanis azt állapította meg, amit minden, természettudományokat alapszinten ismerő embernek is tudnia kell: nincs olyan hiteles adat, amely bizonyítaná a néha éppenséggel az alig valamit felhígító szerek hatékonyságát. Meglehet, hogy idehaza is megjött végre a bátorság. Kérdés, hogy a profitjuk védelmében minden bizonnyal visszatámadók most melyik rendszer védelmezőinek fogják az Akadé­miát kikiáltani. Nálam Gyurcsány a nyerő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.