galéria megtekintése

Milliárdos adósságot nyög az Orbán-rokon omladozó birodalma

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 10. számában
jelent meg.

Batka Zoltán, Bednárik Imre
Népszabadság

Vitézy Tamás hazai cégeinek adóssága elérte a 11 milliárd forintot, horvátországi vállalkozásait pedig tízmilliárdos adótartozás terheli. A Fidesz-közeli üzletember itthon legismertebb vállalkozása, a Helyi Téma ingyenes havilap februárban meg sem jelent, márciusi kiadása is kétséges.

A gazdagságát a rendszerváltás után ukrán földgáz-kereskedelemmel megalapozó Vitézy Tamás – aki a Népszabadság összeállítása szerint 2013-ban 8,8 milliárd forintos magánvagyonával a 78. leggazdagabb magyar volt – hazai cégei között nagyítóval találni nyereségest, összesített tartozásuk viszont már eléri a 11 milliárd forintot.

Közte a legnagyobb tétel a Vitézy horvátországi szálloda- és egyéb idegenforgalmi befektetéseinek egy részét kezelő Dalmácia Holiday Kft. mérlegében szereplő 9,1 milliárd forint, ami híven tükrözi Vitézy horvát befektetéseinek helyzetét.

Vitézy Tamás
Kovács Bence / Népszabadság

 

Gorbacsov és vendégei

A szenvedélyes vitorlásként ismert üzletember az első Orbán-kormány idején, az ezredfordulón vetette meg a lábát az Adria partján. A többségi tulajdonában lévő horvát Adriatiq Islands Group (AIG) korábbi becslések szerint százmillió eurós értékű portfóliót épített ki, harmincnál több hotellel, kikötővel, akvaparkkal. Az AIG tanácsadó testületében számos kormányközeli üzletember is feltűnik, így a Széchenyi Bankjával nemrég bedőlt Töröcskei István, Boros Imre volt Phare-miniszter és Bod Péter Ákos egykori jegybankelnök. Az AIG hazai leányvállalatát – amely szintén százmilliós adósságot felhalmozva jutott a felszámolás sorsára – Orbán Viktor stratégiai főtanácsadója, Habony Árpád és Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég Alapítvány elnökhelyettese vezette 2010-ig. Mindketten a kormányváltáskor szálltak ki az AIG Hungary Kft.-ből, mondván, „nem értenek egyet Vitézy jövőre vonatkozó elképzeléseivel”.

Az AIG történetének egyik fénypontja volt, amikor Mihail Gorbacsov 2006-ban Vitézy primosteni szállodájában ünnepelte 75. születésnapját neves vendégek körében. Horvát lapértesülések szerint ekkor már erősen ingott a szék Vitézy alatt. Helyi cégei a horvát Jutarnji list értesülései szerint mára súlyosan eladósodtak, közülük 23-nál elindult a felszámolás, amit az AIG jogi fellépésére egyelőre leállítottak. A cégeket egymilliárd kunás – negyvenmilliárd forintos –adótartozás is terheli, számláikat zárolták, a működésüket vagyonbiztos felügyeli.

Átvilágítás közpénzen

Az AIG érvelése szerint a tartozás valójában csak 370 millió kunás, mivel holdingszerű céghálózatuk miatt ugyanaz a hitelező több cégnél is bejelentette az igényét.) A Hvg.hu híre szerint az Orbán-kormány valamilyen mentőakción dolgozik, emiatt a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. 72 millió forintért átvilágíttatja a Vitézy-cégeket a PricewaterhouseCoopersszel.

Hasonlóan üstökösszerű pályát futottak be Vitézy hazai vállalkozásai is. Miután az Emfesz felbukkanása után Vitézy ukrán gázüzletének lőttek, az üzletember a filmtől az ingatlanon át számos területen is befektetett. Az ezredfordulóig a Szigetvári Konzervgyárban még az MSZP korábbi pártpénztárnokával, Puch Lászlóval is volt közös érdekeltsége. Ezekből Vitézy mára kiszállt, vagy jobbára parkoltatja a vállalkozásokat, amelyek inkább a kintlévőséget halmozzák.

Az ezredforduló után Vitézy idehaza inkább a médiapiacon volt aktív: a Fidesz-szimpátiáját korábban nyíltan hangoztató, anyai ágon Orbán Viktor miniszterelnökkel rokonságot ápoló Vitézy beszállt a jobboldali sajtóportfólió kiépítésébe. Így 2004-ben megpróbálta feltámasztani a Reform hetilapot, ám a szerinte sikertörténetnek indult kísérlet 2006-ra befuccsolt, a tervbe vett piacrésznek csak tizedét érte el a lap.

Kovács Bence / Népszabadság

Témafelelős kerestetik

Vitézy nagy dobása 2004-ben az ingyenes és erősen kormánypárti Helyi Téma (korábban: Théma) felfuttatása volt. Sosem rejtette véka alá, miért vette meg a Helyi Téma ingyenes lapokat kiadó Théma Lapkiadót. 2009-ben a Népszabadságnak azt mondta: „Azt a szellemiséget kívántam szolgálni, amit Orbán Viktor kormányzása alatt tapasztalhatott meg az ország.”

A lapot éveken át 700 ezer példányban nyomtatták ki, tavaly már csak félmillióban. A jelenleg felszámolás alatt álló Théma Nyomdaipari Kft.-nél 2013 óta öt végrehajtási eljárás indult, többek között a Fővárosi Vízművek és a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is perel a pénzéért. A másik Téma-cégnek, a Théma Lapkiadó Kft.-nek hullámzó teljesítménye volt, ám 2012-ig 1-1,2 milliárd forintos árbevételével többnyire rentábilisnak bizonyult. 2013-ra azonban a cég forgalma ötödével esett, miközben 103 millió forintos üzemi veszteséget hozott össze, adósságállománya pedig a korábbi duplájára, 401 millió forintra nőtt – ebből 130 millió rövid lejáratú hitel, a többi vevőkövetelés.

A hanyatlás okai sejthetőek: a cégmérlegből úgy tűnik, hogy az egymilliárd körüli hirdetési árbevétellel még rentábilis tudott lenni a cég, ám amikor ötödével csökkent a Helyi Téma hirdetési bevétele, a nyomda- és egyéb költségei miatt veszteségesbe fordult a vállalkozás. A lap helyzete válságos lett: februárban már nem jelent meg, s a márciusi kiadás is bizonytalan. Próbáltuk elérni Vitézy Tamást, aki jelenleg külföldön tartózkodik. Kollégáinak elküldtük kérdéseinket, akik azt ígérték, hogy azokat továbbítják neki. Választ azonban nem kaptunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.