'A Helyi Thémával az Orbán-kormány szellemiségét kívántam szolgálni'

Számomra a Helyi Théma szolgálat - nyilatkozza Vitézy Tamás üzletember, laptulajdonos. "Azt a szellemiséget kívántam szolgálni, amit Orbán Viktor kormányzása alatt tapasztalhatott meg az ország", mondja. Arra a kérdésünkre, hogy egy év múlva ugyanolyan vehemenciával támadja-e majd a jobboldali politikusokat is, ha visszaéléseket tapasztal a részükről, mint most a baloldaliakat és liberálisokat, azt válaszolja: a sajátjaival megbocsátóbb, engedtessék ez meg neki.

- A jobboldali média szisztematikus felépítése az Orbán-kormány idején kezdődött. Mára már a múlté a baloldali médiatúlsúly. Egyetért ezzel?

- Az állítás második felével is csak részben. Az elsővel egyáltalán nem: az Orbán-kormány idején sajnos nem épült ki a jobboldali média.

- Azt állítottam, hogy akkor kezdődött. Hiszen akkoriban indult állami tőkeinjekcióval a Heti Válasz, megszületett az Inforádió, a Magyar Nemzet egyesült az Új Magyarországgal, majd a kormányváltás után, még 2002-ben, bejegyezték a Hír TV-t. Ez nem kevés.

- Az én Helyi Thémám csak 2004 novemberében indult, a Lánchíd Rádió 2007-ben, Széles Gábor - az Echo TV-vel és a Magyar Hírlappal - szintén a szoclib kormányzás idején lépett a piacra. Az Orbán-kormány idején reklamált is a Fidesz-holdudvar, miért nem teszünk többet a balliberális médiatúlsúly kiegyenlítéséért. Egyébként nem az egyes oldalakon működő médiumok száma dönti el, merre billen a mérleg nyelve, hanem az adott sajtótermékek táborokon belüli beágyazottsága. Ha az Echo TV állít valamit, a töredék hatását sem éri el annak, mintha valaki ugyanazt az m1-en nyilatkozná. A baloldali és a liberális médiumok a mai napig nagyobb súllyal bírnak, mint a jobb orgánumai, főleg ha a megyei lapokat is számításba vesszük.

- A jobboldal médiája 2002 után is fejlődött. Vagyis sajtóbirodalmat nemcsak az állam pénzét kicsórva, kicsorgatva lehet építeni és működtetni, hanem magánforrásból is. Miközben nyilvánvaló, hogy a befektetők nem a szabadpiacon megszerzett hirdetési bevételeikből remélik a megtérülést. Gyanítom, ön sem.

- Számomra a Helyi Théma szolgálat.

- És mit szolgál vele?

- Jobboldali üzletember vagyok, mindig is ki mertem tűzni a kokárdát. Megtehettem, én más jobboldali, polgári gondolkodókkal szemben az öszszes érdekeltségemet Horvátországba telepítettem. Megjegyzem: most kell majd résen lenni, nehogy azok is hirtelen kitűzzék azt a bizonyos kokárdát, akik eddig a balt szolgálták. Az újságot dilettánsként alapítottam, ugyanis kohómérnök vagyok. Nehezen találtam újságírókat, egy induló lap nem válogathat, ám szerencsére jó emberekre leltem, még ha az állástalanságból szedtem is össze őket. Sejtettem, hogy évekig kell be kell tolnom a pénzt a lapba, de hogy ilyen sokáig, azt nem hittem. Ma már szerencsére nullszalldósak vagyunk.

- Mennyit bukott?

- Milliárdokat.

- Tényleg?

- Öt éve csinálom, könyörgöm, az rettentő hosszú idő. Budán indultunk, kapásból 260 ezer példánnyal, ma heti 1,2 millió példányt nyomtatunk, közel 40 mutációnk van.

- Mit is szolgál a lappal?

- Amit a korábbi újságommal, a Reformmal is. Annak idején közelről láttam az Orbán-kormány küszködéseit, láttam, mi munkát fektettek az ország felemelésébe. Demagóg kampány buktatta meg őket, bizonyára emlékszik Kuncze Gábor "lop stop" táblájára. Furcsa erre visszagondolni ma, amikor számos kormánypárti politikus ellen folyik büntetőeljárás. Düh munkált bennem, és azt gondoltam, állok olyan jól anyagilag, hogy elindítsam a Helyi Thémát. Azt a szellemiséget kívántam szolgálni, amit Orbán Viktor kormányzása alatt tapasztalhatott meg az ország. Ingyenes lapot hoztam létre saját cikkekkel, amit idővel bulváros elemekkel egészítettem ki. Szeretek pellengérre vonni olyan eseményeket, amikkel nem értek egyet. A kérdés csak az volt, milyen formában juttassam el mindezt azokhoz, akik egyébként nem olvasnak újságot: a bulváros külső lett az ostya, amibe a keserű tartalom csomagolható. Fontos számomra, hogy az egyes mutációk patrióta szemléletűek legyenek, szólaljanak meg benne a kisemberek is, például a buszmegálló áthelyezéséről.

- Itt a kezemben az egyik októberi szám. A címlapon fönt: Ufók építkeztek Lakos Imre telkén. Alatta: Tényleg alkalmas? - Veres János biztosnak készül. Oldalt: Kis Voga és Pici bácsi. A szerkesztési elv a második és harmadik oldalon is hasonló: kormányzati emberek szuttyogatása plusz bulvár. Hol itt a patriotizmus?

- A lap központi része országos hírekből építkezik, a belső rész a patrióta.

- Nézzük belül, ez éppen egy dél-pesti mutáció: koncert a helyi zeneiskolában, mellette tudósítás a dél-pesti szocialista exalpolgármester garniszállójáról. Forgattam korábbi lapszámokat is, pofont jobbos ott sem kapott.

- A XXII. és a XVI. kerületben arra is volt példa.

- Balos politikust dicsértek valaha?

- Hát azt azért nem. De ha valamiben komoly teljesítményt mutattak föl, azt megírtuk.

- Azt megírja az önkormányzati lap is.

- Az önkormányzati lapok pártlapok.

- A helyhatóságok többsége 2006 ősze óta jobboldali.

- Ha már egyszer ők nyerték a választást.

- Egy év múlva fideszes potentátok villaügyét és nyelvvizsgáját veszik majd célba?

- A sajátjaimmal megbocsátóbb vagyok, engedtessék ez meg nekem. Persze azzal sem értek egyet, ha mi rosszalkodunk. Azért igazán tudok haragudni. Ha túlzásba esnek, azt meg fogom íratni. A kritika mindig az ellenzéki sajtó dolga.

- Tiszta beszéd. Csakhogy 2005 őszén még kikérte magának, hogy a Helyi Théma jobbos lenne.

- Ki bizony. Meg is mondom, miért. Az a hirdetési piac nem tűrte el a pártosságot.

- Miért, a mostani eltűri?

- El.

- Mi változott?

- A kormányzó pártok támogatottsága együttesen sem éri el a húsz százalékot.

- Kanyarodjunk vissza a jobboldali médiabirodalmakhoz. A Fidesz mindhárom szavazói rétege - radikálisok, nemzeti populisták, mérsékelt konzervatívok - számára létrejöttek a maguk médiumai, teljes a lefedettség. A portfólió azonban több üzletember birtokában van. Hány feje van a jobbos sajtónak?

- Én csak a magam ügyeivel foglalkozom.

- Nincs együttműködés?

- Nincs. Ez a jobboldal nagy baja. Bezzeg a túloldalon, ha valaki megír valamit, azt továbbviszik a többiek. A Magyar Nemzet a minap kivételesen átvette a Lakos-cikkemet, ám a forrást elfelejtette feltüntetni. A jobboldali médiumok között nincs meg az összhangzó értelem, nincs meg a kéz, amely vezényelne.

- Lenne rá igény?

- Arra igen, hogy összedolgozzunk.

- Szívesen venne egy karmestert a Fidesz pártházából?

- Azt azért nem. Ha már a saját pénzemet viszem a vásárra, szeretném én eldönteni, mi a téma.

- A médiumok létrehozásában, pozícionálásában sem volt központi akarat?

- Nem hiszem. De azt még hadd mondjam el, hogy olyannyira nincs együttműködés, hogy nem barterezhetek a Hír TV-vel.

- Hogyhogy?

- Érthetően konkurenciának tekintenek. Mindannyian ugyanarra a néhány hirdetőre hajtunk, aki ellenzéki médiummal is szóba áll. Más nincs. Nálam az öt év alatt egyetlen szocialista hirdetés volt: Gyurcsány könyvét reklámozták.

- Mennyit fizettek?

- Úgy hat-hétmilliót.

- Az már tétel.

- Mihez képest? Havi bő százmillió a költségem.

- Ha jön a Fidesz, nyilván nő a bevétel is. Sőt. Úgy tetszik, hamarosan - néhány hónappal azt követően, hogy Pécs fideszes polgármestert választott - a Helyi Théma veszi át a baranyai megyeszékhelyen az önkormányzati lap kiadását.

- Pécsen idén január óta vagyunk jelen. Az önkormányzat most közbeszerzést írt ki, mi is adtunk be pályázatot.

- Önök a favoritok.

- Mert mi vagyunk a legjobbak. Bennünket auditálnak, van szakmai hátterünk, és rendelkezünk szinergiával, hiszen a pécsi eseményekről más városokban is hírt tudunk adni.

- Meg hát a politikai háttér is adott a sikerhez.

- Igen, az is.

- Eddig is volt Pécsett Helyi Théma, eztán is lesz. Azon túl, hogy kapnak pénzt az önkormányzattól, mi változik a mostani pécsi lapjuk tartalmában, ha nyernek a közbeszerzésen?

- Az országos híreket továbbra is központilag készítjük, a helyi tartalmat pedig zömében az önkormányzat adja.

- Ma kik írják a helyi tartalmat?

- Azok, akiket ajánl nekünk a lenti kapcsolatrendszerünk. Akikre azt mondják: ez normális újságíró.

- Inkább: derék, jobbos.

- Én meg úgy mondom: a városhoz lojális újságíró. Nem szeretem ezt a jobbos-balos megosztottságot.

- Ön is része.

- De ettől még nem szeretem. Az ország mai helyzetén csak összefogással lehet javítani. Amúgy nem igaz, hogy a teljes magyar közélet és politika romlott. Amikor azt hallottam, hogy a szupermarketek polcai dugig vannak hamis mézzel, én azt mondtam: azért a méhek dolgoznak ám! Akkor pedig keletkeznie kell igaz méznek is.

Vitézy Tamás (1947)

A Népszabadság által összeállított Top 150, a 150 leggazdagabb magyar című kötetben ő a 72., vagyona tavaly év végén elérte a 8,5 milliárd forintot. Magánemberként ő hozott be először gázt Magyarországra, 1992-től, méghozzá Ukrajnából. Volt, hogy évi tízmilliárd forintos forgalmat bonyolított. Az üzletből 2005-ben szorult ki. Már ezt megelőzően megjelent az idegenforgalomban, először a Balatonon, majd az Adrián fektetett be. Ma több horvátországi kikötőt és szállodát üzemeltet. Testvére Vitézy László filmrendező, valamint Vitézy András, aki Antall József tanácsadója volt. Jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral.

Jobbos médiaguruk

Fellegi Tamásé a Heti Válasz és a Lánchíd Rádió. Október végén országos rádiófrekvenciát nyert, és a Figyelő úgy tudja, felvetődött, hogy megvásárolná az origo.hu portált, sőt, esetleg a plakátpiac közel felét birtokló EPA közterületi médiacéget is. Liszkay Gáborhoz tartozik a Hír TV és a Magyar Nemzet, Fellegi Tamás tőle vásárolta meg idén a Lánchíd Rádiót. Simicska Lajos jelen van a közterületi hirdetési felületeket birtokló Mahir Cityposter cégben, valamint befolyással bír a Liszkay Gábor képviselte médiumoknál. Széles Gáboré az Echo TV és a Magyar Hírlap. Életmódcsatornája, a Vital TV a hírek szerint hamarosan beszünteti működését. Vitézy Tamás a Helyi Théma tulajdonosa.

'A sajátjaimmal megbocsátóbb vagyok'
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.