galéria megtekintése

Dicsőségesen indult, de keserű véget ért a nagy magyar mutyi

35 komment

B. Z.

Fordult a kocka: immáron a saját bőrükön tapasztalhatják meg a két éve országos méretű csalás gyanúja közepette lebonyolított trafikpályázat bennfentes vagy csak szerencsés nyertesei, hogy milyen az, ha a politika befolyásol egy piacot. Ez volt 2015 a gazdaságban.

November közepe óta ugyanis a trafikosok már kizárólag a közéjük és a gyártók közé telepített monopolszereplőtől, az Országos Dohányboltellátó Kft.-től (ODBE) vásárolhatnak árut. Már ha kapnak: az elmúlt hetekben ugyanis a piacról származó információk szerint ellátási nehézségek léptek fel, és

a helyzet nemigen javul. A trafikosok azonban immár sehová sem fordulhatnak segítségért,

és ha panaszkodnak, az áruellátásukat kockáztatják. Úgy tudjuk, gyorsan eltünedeztek az üzletek ajtajára imitt-­amott demonstrációként kifüggesztett „az ODBE okozta ­áruhiány miatt zárva"-feliratok is.

 

Tavaly dőlt el, hogy a gyártók és a dohányboltok közé a „trafikosok védelmében" egy monopolhelyzetű nagykereskedő céget iktatnak be. A döntés következtében tucatnyi korábbi nagykereskedő és a gyártók 500-600 dolgozója veszítette el a munkáját. Az ODBE a forgalom 3 százaléka fejében osztja szét az árut, ami évi 16 milliárd forint versenymentes bevételt jelent a vállalkozásnak.

A monopoljogot tavasszal pályáztatás nélkül ítélték oda a kormányközeli kapcsolatokkal rendelkező Continental Zrt. és az üzletbe bevont British American ­Tobacco (BAT) alkotta konzorciumnak,

ráadásul nevetségesen alacsony, pár százmillió forintra rúgó ­koncessziós díjért. A ­piaci nagyágyúnak ­számító BAT belement, hogy a nyereség 75 százaléka a közel sem ilyen jelentős szereplőként számon tartott Continental Zrt.-nek járjon. Utóbbi cég vezetője, Sánta János egyébként nem sokkal a megállapodás megszületése után megvásárolta a konzervatív, kormányközeli Magyar Időket.

Tucatnyi korábbi nagykereskedő és a gyártók 500-600 dolgozója veszítette el a munkáját
Tucatnyi korábbi nagykereskedő és a gyártók 500-600 dolgozója veszítette el a munkáját
Veres Viktor / Népszabadság

Az elosztóból kihagyott multik először a nyertes konzorciumhoz képest tízszeres koncessziós díjra tettek nyilvános ajánlatot (ezt Lázár János blöffnek nyilvánítva söpörte le az asztalról), majd az Európai Bizottsághoz fordultak a szerintük súlyosan versenykorlátozó lépések miatt. Az ügyet jelenleg is vizsgálják,

a bizottság lassúsága pedig az ODBE malmára hajtja a vizet:

pár hét hezitálás után ugyanis a cigarettamultik sorra aláírtak az elosztóval, és leszállították a rendelést az ODBE raktárai­ba. Ennek ellenére a dohányellátó az elmúlt időszakban tapasztalt rendelési zavarokat magyarázandó igyekezett a késlekedő multikra és a „rémhíreket terjesztő sajtóra" – konkrétan lapunkra – hárítani a felelősséget.

A magyarországi gazdaság problémáiról többcikkes összeállítást készítettünk, amelyet a „2015 a gazdaságban” címkére kattintva érhetnek el.  

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.