galéria megtekintése

Lekéstük az ázsiai bankalapítást: keleti zárás

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 17. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

A külügy krónikus szakemberhiánya miatt késhettük le az ázsiai csatlakozást: a Kína által kezdeményezett Ázsiai Infrastruktúra-befektetési Bank magyar tagságáról már a határidő lejárta után döntött a kormány.

Orbán Viktor április elsején, Kazahsztánban elhangzott bejelentése dacára Magyarország egyelőre mégsem tud csatlakozni a Kína által kezdeményezett Ázsiai Infrastruktúra-befektetési Bankhoz (AIIB), mert a jelentkezésről csak a március végén lejárt határidő után döntött a kormány. Ez forrásaink szerint részben az állami bürokrácia lomhaságával, részben a Külgazdasági és Külügyminisztérium krónikus szakemberhiányával magyarázható.

Ázsiai vezetők koccintanak sikerekre
Ázsiai vezetők koccintanak sikerekre
TAKAKI YAJIMA / Reuters

Amikor lapunk szerdán kérdéseket tett fel a magyar csatlakozással kapcsolatban, Szijjártó Péter az MTI-nek úgy nyilatkozott: Magyarország nem alapítóként kíván részt venni a szervezetben, csupán tagnak jelentkezik. Mintha Budapest eleve így képzelte volna. Mivel az alapítói státuszból kimaradni komoly hátrányokkal jár, aligha ez volt az eredeti terv. Az április 15-én véglegesített 57 alapító ország alakítja ki a bank alapszabályát, azaz a kezdő kör dönt a játékszabályokról, a későbbi belépőknek kevesebb beleszólásuk lesz a folyamatokba. Ráadásul ma még az sem világos, hogy később milyen procedúrával fogadják be az új tagokat. Tehát messze nem biztos, hogy Magyarország tűzközelben lehet a várhatóan 2016 elején induló projektek indításánál.

 

A külügytől hiába kérdeztük, mennyibe kerül a tagság az adófizetőknek. A híradások szerint a végül kívül maradó Japánnak 3 milliárd dollárjába került volna a tagság. Mivel a tagok GDP-jük arányában osztoznak a költségekben, a magyar részesedés 100 millió dollárra tehető. Vagyis, a mintegy 28-30 milliárd forintért cserébe Magyarország elsősorban úgy profitálhatna a tagságból, ha magyar cégek részt vehetnének az ázsiai országokban várható infrastrukturális fejlesztésekben.

Egyelőre nem tudni, felmérték-e, hány vállalkozás rúghat labdába, s milyen gazdasági érdekeink lehetnek az AIIB által lefedett régióban. A bank megítélésében egyelőre a szakemberek nem értenek egyet, de az biztos: 100 milliárd dollárra tervezett alaptőkéje fele lesz a Világbankénak. Régiónkból Ausztria és Lengyelország is alapító lett – a jelek szerint ott nem csupán beszélnek „keleti nyitásról”, ellenben valóban lecsapnak a stratégiai lehetőségekre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.