galéria megtekintése

Lassulás jön

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 11. számában
jelent meg.


Horniák Balázs
Népszabadság

A magyar gazdaság az idei első fél évben mutatott viszonylag gyors növekedése, csakúgy, mint a legtöbb egyéb, kedvező makroadat egyszeri tényező eredménye, ezért a fellendülés átmeneti, az egyensúly pedig továbbra is igen törékeny – mondta lapunknak Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. tudományos tanácsadója.

Várhegyi Éva
Várhegyi Éva
Teknős Miklós / Népszabadság

Idén a külső környezet alakulása támogatta a hazai bővülést, a pénz- és tőkepiacok stabilak maradtak, a fontosabb exportpiacainkon fennmaradt a konjunktúra.

Komoly lökést adott, hogy az előző uniós pénzügyi ciklus zárása, a lehívások felgyorsítása miatt több támogatás érkezett. Az európai források beáramlása, az ezekből finanszírozott állami beruházások ellensúlyozták a magánszektorban megvalósult fejlesztések alacsony szintjét.

 

A versenyszférában ugyanis a működőtőke-beáramlás 2014-ben negatívba fordult, vagyis a nem pénzügyi, hanem a reálgazdaságot gyarapító befektetésekből több hagyta el az országot, mint amennyi érkezett.

A harmadik negyedévtől viszont már lassul, és idén összességében három százalék körüli mértéken bővülhet a magyar gazdaság. Jövőre lényegesen kevesebb forrás érkezik az uniótól, s bár a globális, azon belül az európai növekedés üteme gyorsul, a magyar gazdaság kisebb tempóra vált.

A Pénzügykutatónál várt 2,3 százalékos bővülés a régió országai között valószínűleg az egyik leglassabb lesz.

Az ipari termelés a járműgyártás mellett kezd több lábra állni, szinte mindegyik feldolgozóipari ágazat teljesítménye nőtt idén, és hosszú idő után a belföldi értékesítés is emelkedett.

Jövőre azonban ezen a területen is lassul a növekedés: egyrészt az idei magasabb bázis miatt a bővülés mértéke már nem lesz akkora, mint 2014-ben, másrészt legjelentősebb kereskedelmi partnereink növekedése csak kis mértéken emelkedik.

A bővüléshez a bankok is csak kevéssé tudnak hozzájárulni az újabb, ezermilliárd forintos teher miatt. A lakossági hitelekhez kapcsolódó elszámolással az a szerény kis hitelezési aktivitásuk is eltűnik, ami most van.

Az anyabankok nyilván pótolják majd az így elvesztett tőkét, de pluszforrást nem fognak idehozni, úgyhogy marad a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja, ám ez legfeljebb sebtapasznak jó, csak egy szűkebb kis- és középvállalkozói kör finanszírozási igényeit tudja kielégíteni.

Az elmúlt egy évben a foglalkoztatottság számottevően javult, míg a munkanélküliség jelentősen csökkent, s bár az új munkahelyek egy része már kétségtelenül a versenyszférában jött létre, a növekedés azonban jelentős részben annak köszönhető, hogy a kormány bővítette a közfoglalkoztatásban alkalmazottak számát – foglalta össze Várhegyi Éva.

Ez kétségkívül sokat javított a statisztikai adatokon, ugyanakkor sokba kerül a költségvetésnek és az alapvető problémát nem oldja meg.

Míg a munkanélküli-segély célja elsősorban az, hogy aki munka nélkül maradt, időt és így lehetőséget kapjon, hogy –akár átképzéssel – újra elhelyezkedjen, addig a közfoglalkoztatás konzerválja a kialakult helyzetet.

A Pénzügykutatónál a jelenlegi rendszert fenntarthatatlannak tartják, ezért úgy kalkulálnak, hogy jövőre csökken a közfoglalkoztatottak száma és így a munkanélküliségi ráta is emelkedik az idei évhez képest.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.