galéria megtekintése

Lassan, de biztosan felpörög Orbán bizalmasának cégbirodalma

1 komment


Baksa Roland

A Market forgalma átlépte az 50 milliárdot, de a futballbiznisz még jobban fialt, ha a nyereséget nézzük. S csak most jön az úszó-vb.

Csak egy kicsivel, de tovább nőtt tavaly – az Orbán Viktor kormányfő jó barátjának számító – Garancsi István cégbirodalmának zászlóshajója, a Market Építő Zrt. Ez olvasható ki a cég tegnap nyilvánosságra került beszámolójából. Igazából ez volt Garancsi első teljes éve a magasépítésre specializálódott Market Építőnél, amiben egyik cégén, a Garhartt Invest 2014 Zrt.-n keresztül 2014 őszén szerzett többségi tulajdonrészt. (A másik fő tulajdonos Scheer Sándor, aki a cég vezérigazgatói posztját is betölti.)

Garancsi István: nagy pénz, kis foci
Garancsi István: nagy pénz, kis foci
Mediaworks

A Market Építő forgalma tavaly átlépte az 50 milliárd forintos határt. Emellett azonban eltörpül az adózott profit: még a 180 millió forintot sem éri el az adófizetés utáni eredmény. Ez ráadásul a hatodára esett vissza a megelőző évhez képest. Most nem is vesznek ki profitot a cégből, ellenben az egy évvel korábbival, amikor 880 millió forintot osztalékként kifizettek. Ez azonban szinte biztosan csak a kezdet. A Market Építő húzhatja fel ugyanis a 2017-es úszó-világbajnokság uszodakomplexumát. A költségkeretet egyre tornázta feljebb a kabinet, és már nettó 49 milliárdnál jár az összeg, pedig másfél éve még 14 milliárd forint volt a teljes beruházási program kormányhatározatban kijelölt kerete.

 

A Market Építő munkái között olyan, ehhez képest aprópénznek tűnő projektek is vannak még, mint például a diósgyőri futballklub edzőközpontja vagy a komáromi kikötő fejlesztése.

De végső soron Garancsit gazdagíthatja a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) gerjesztette őrület is. A Market Építő egy másik Garancsi-céggel (Sinus Investment Zrt.) közösen létrehozta a vagyonkezeléssel foglalkozó Market Asset Management Kft.-t. Utóbbi vállalkozás és egy szintén Garancsi-érdekeltség (River Dunainvest Ingatlanfejlesztő Kft.) év elején együtt jelentették be, hogy megvásárolták a portugál tulajdonosoktól a Kopaszi-gátat is magába foglaló 56 hektáros területet (később kiderült, az Eximbank is megsegítette bő 16 milliárdos hitellel a Market Asset Managementet), hogy ott lakó- és irodaépületeket építsenek.

Koránt sincs vége a sikerszériának
Koránt sincs vége a sikerszériának
Veres Viktor / Népszabadság

Meglepő lehet, hogy a futball még az építő cégnél is jobban fialt tavaly Garancsinak, aki nem mellesleg a Videoton FC tulajdonosa is. A Futball Invest 2007 Sportszolgáltató Zrt. az Opten cégadatbázis szerint csaknem 2 milliárd forintot fialt az egyedüli tulajdonos Garancsinak (a bevétel zöme a Futball-F 2007 Sportszolgáltató Kft.-től kapott osztalék), ebből a miniszterelnök jó barátja 80 millió forintot ki is vett.

Bejönni látszik az online pénztárgépekre alapozott üzlet is. Az online kasszák mobil-adatátvitelét biztosító Mobil Adat Kft. a tavalyi kétmilliárdos árbevételének – mint beszámoltunk róla hétfői számunkban – közel a negyede megmaradt adózott profitként.

Van azonban, amely egyelőre csak viszi a pénzt. A Kopaszi-gátra tervezett ingatlanfejlesztésre létrehozott – fent említett – River Dunainvest 166 milliós mínuszt mutatott ki, és a köztéri hirdetési piac egyik fő szereplőjének számító Esma Reklám Zrt. 111 milliós veszteséget produkált. Ez azonban szinte magától értetődő: az Esma baloldali kötődésű reklámcégnek számított, az Orbán-kormány a 2010–2014 közötti ciklusban törvényt is hozott arról, hogy az – Esma fő területének számító – oszlopfüleken nem lehet hirdetni, le kellett szedniük ezeket az elemeket, majd miután 2015 tavaszán Garancsi – egyik cégén keresztül – megvásárolta az Esmát, a törvényt eltörölték, így most azokat vissza lehet szerelni. A munkák már folynak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.