387 milliót pötyögtek össze a kereskedők Garancsinak

387 millió forintot keresett az online pénztárgépeken Garancsi István – találta meg a Népszabadság. A kiskereskedelmi szektornak persze jóval többe fáj a NAV-hoz bekötött rendszer, csak az üzletember cégénél több mint kétmilliárd forintot költöttek el arra, hogy a pénztárgépek kommunikálhassanak a NAV szervereivel.

Az online pénztárgépekbe beégetett sim chipeket forgalmazó, így a kasszák mobil adatátvitelét biztosító Mobil Adat Kft. tavaly kétmilliárd forint árbevételhez jutott azoktól a kiskereskedőktől, akik online pénztárgépeket üzemeltetnek. Ennek a piacnak a Mobil Adat a legnagyobb szereplője. Ez az állami szabályozás miatt egy speciális piac, s erre startolt rá még idejekorán 2013 nyarán a Brasnyó Péter és Hauser Gábor alapította cég.

Hauserről már akkor megírtuk, hogy ralirepülő sporttársa volt az online kasszák bevezetését a NAV oldaláról felügyelő informatikai elnökhelyettesnek. A vállalkozás egyik alapítójának, egy amerikai, offshore jellegű cégnek a helyén később Tiborcz Istvánhoz köthető tulajdonos is feltűnt, mígnem a kormányfő bizalmasaként ismert Garancsi Istváné lett a vállalkozás 90 százaléka 2014 őszén.

A Mobil Adat 2015-ös mérlegéből az derül ki, hogy az online kasszák adatkapcsolatának biztosítása tuti üzlet. A kétmilliárd forintos bevételből bérjellegű kiadásokra mindössze 28 millió forintot kellett fordítani a hivatalos adatok szerint hat főt foglalkoztató cégnek. Ebből 22 millió bérköltség, hatmillió járulék, ami azt jelenti, hogy a cég átlagosan havi bruttó 300 ezer forintot ad dolgozóinak. Ezen túl másfél milliárd forint egyéb költsége volt a cégnek, így félmilliárd forint lett az üzemi nyereség, amelyből aztán 53 millió forint adó megfizetése után 453 millió forint adózott eredményről számolt be a társaság. A mérleg szerinti eredmény 33 millió forint.

Vagyis 420 millió forint osztalék fizetéséről rendelkeztek a tagok, azaz Brasnyó Péter, Garancsi István és Hauser Gábor. Ebből a tulajdoni arányok szerint Garancsit 378 millió forint illeti, míg a másik két tulajdonost 21-21 millió. Minthogy egy tavaly őszi taggyűlési döntés alapján akkor már kivettek 250 millió forint osztalékelőleget, most a maradék csengett a vállalkozók kasszájában, vagyis 153 milliót utal a cég Garancsinak, 8,5-8,5 milliót pedig a másik két tulajdonosnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.