galéria megtekintése

Ködös erőműjövő: Több ezer dolgozó munkahelye szűnhet meg

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 08. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Márkushegyen bezárt Magyarország utolsó mélyművelésű bányája. Ez azonnal több száz bányász elbocsátásával jár. Az üzemeltető állami MVM tervei alapján az erőműcégtől néhány éven belül akár mindenki lapátra kerülhet.

Január elsejével beszüntette termelését Magyarország utolsó mélyművelésű szénbányája, az állami Vértesi Erőmű tulajdonában lévő márkushegyi üzem; ezzel együtt az ott dolgozó mintegy 540 bányász körülbelül fele számára megkezdték a felmondások kikézbesítését – tudtuk meg Téglás Józseftől, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége alelnökétől, aki az erőműcég fizetés nélküli szabadságon lévő alkalmazottja.

Utoljára ereszkednek le a bányászok a márkushegyi tárnákba
Utoljára ereszkednek le a bányászok a márkushegyi tárnákba
Balogh László / Reuters

Az eredeti terveknek megfelelő elbocsátások nem vezettek kiemelkedő feszültségekhez, a munkáltató mindenkivel elbeszélgetett, és igyekezett az egyedi igényekhez igazodni – tette hozzá.

 

A távozók többsége valamifajta nyugdíj- vagy rokkantsági ellátásra jogosult. A többiek számára 2-2,5 millió forintos támogatást biztosítanak akkor, ha átképzésre jelentkeznek, vagy új munkahelyük megszerzése érdekében hajlandóak elköltözni. Ezt azonban – ismerte el Téglás József – a többieknek csak a kisebbsége vállalja.

A szakszervezeti alelnök további, kisebb ütemű elbocsátásokra is számít, mivel szerinte a bányatelek 2018-ig ígért rendbetételéhez, a járatok eltömedékeléséhez tartósan 150-200 bányászra lesz csak szükség.

A több mint fél évszázados erőművet és a még a nyolcvanas évek „eocén programja” jegyében hozzácsatolt, harmincnégy éves szénbányát gazdaságtalanságra hivatkozva a különböző kormányok évtizedek óta le szeretnék állítani.

Ennek végső menetrendjét kormányra kerülvén a korábbi hasonló intézkedéseket hevesen támadó Fidesz dolgozta ki. Eszerint a bánya 2014-ben, az erőmű 2018-ra zár be.

Téglás József alapvetően ezt nehezményezi. Szerinte első körben el lehetett volna érni a folyamatot alapos ellenőrzés alatt tartó Európai Bizottságnál a bánya továbbműködtetését. (A szénárak változására, a környezetvédelmi technológiák fejlődésére, a hazai ásványkincsek és a bányászszakma védelmére hivatkozva a bezárást több energetikai szakember is hevesen bírálja.)

Ráadásul szerinte a már kitermelt és a telephelyen tárolt szén még ez év végéig sem tart ki. Annak ellenére tehát, hogy az erőműben már ma is jelentős a fatüzelés aránya, az áram- és hőtermelés ezt követően csak szénimporttal lesz fenntartható.

Foglalkoztatási oldalról szintén aggályosnak tartja, hogy a tulajdonos, az állami MVM Magyar Villamos Művek hosszú távon csupán gázkazánok telepítésében gondolkodik, a két érintett település –Oroszlány és Bokod – távhőellátásának fenntartása érdekében.

Az áramtermelés eszerint tehát végleg megszűnne, pedig szerinte korábban fenntartást célzó tervek is léteztek.

Ez a jelenleg mintegy ezer közvetlen és további hasonló nagyságrendű „ráépülő” dolgozó teljes leépítését eredményezné.

Más forrásaink arra hívták fel a figyelmet, hogy a leépítés a szakszervezetekkel kötött megállapodás mentén zajlik, a nem lakossági áramfogyasztóktól a villanyszámlában beszedett úgynevezett „szénfillérből” pedig 2018-ig több mint 40 milliárd forint gyűlik össze az erőműnél. (Mások felhívják a figyelmet, hogy mostantól számítva valójában már csak körülbelül húszmilliárd forint gyűlik össze ebből a forrásból.)

Innen állják az elbocsátások és a bánya-helyreállítás költségeit. Más beruházásokhoz azonban az MVM-nek kellene a zsebébe nyúlnia.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.