galéria megtekintése

Kitapossák a béremelést

2 komment


Batka Zoltán

A krónikussá vált munkaerőhiány miatt a nagy cégek sorra emelik a fizetéseket a kereskedelemben, a bérfejlesztés azonban még így is csak visszafogott, amit a vállalkozások a kormány által teremtett piaci bizonytalansággal indokolnak.

Saját bevallása szerint két számjeggyel, 12,3 százalékkal – azaz nagyjából bruttó tizenötezer forinttal – emelte például alkalmazottai bérét a Kika. A Népszabadság úgy tudja, a cég ezzel nincs egyedül a piacon, több nagy országos hipermarket- és diszkontlánc is hasonló lépésre készül. Rövidesen a korábban bejelentett minimálbér és a szakmai bérminimum emelésén felül további néhány százalékos emelésre tehetnek ajánlatot. Sáling József, a ­Kereskedelmi Alkalmazottak ­Szakszervezetének (KASZ) elnöke szerint a ­mostani ajánlások egyelőre elfogadha­tóak a szakszervezet számára – már amennyiben a munkáltatók később további, hasonló méretű béremelésekre is hajlandók lesznek.

A KASZ korábban többször is hangsúlyozta, hogy többlépcsős, két számjegyű ágazati bérfejlesztés nélkül képtelenség lesz megállítani az emberek távozását a kiskereskedelemből. Közleményében a Kika sem titkolta: azért növeli a fizetéseket, mert így próbálja megtartani a szakképzett dolgozóit.

 

Szakszervezeti berkekben ugyanakkor úgy ítélték meg: az ágazat munkáltatói akár a mostaninál komolyabb béremelésre is ­hajlandóak lennének, ám ezekbe a kormány ágazatot érintő megszorító intézkedései miatt nem mernek belevágni.

A nagy ívű terveknek leginkább az szab gátat, hogy a jogszabályok szerint két egymást követő veszteséges év után kényszerbezárás vár a nagyméretű kiskereskedelmi cégekre. Ezt pedig aligha kockáztatja meg bárki is.

Az sem dőlt még el véglegesen, hogy az ágazat nagyjainak végül kell-e különadót fizetniük. Bár az „élelmiszer-felügyeleti díjra" átkeresztelt különadó behajtását Brüsszel felfüggesztette, az ágazat kereskedői biztosra veszik, hogy az Orbán-kormány azóta is keresi, és nyilván előbb-utóbb meg is találja a módját, hogy bevasalja rajtuk a milliárdos tételt.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint a bérfejlesztés az ágazatban nem most kezdődött: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly február és november között a kiskereskedelemben a fizikai foglalkozásúak köré­ben 12,1 százalékkal nőttek a bruttó bérek. A legnagyobb mértékben a sportszer-, ruha- és könyvesboltokban dolgozók bére ugrott meg.

Az itt mért különösen nagy méretű fizetésnövekmény Vámos György szerint azzal magyarázható, hogy az online kasszák bevezetése nyomán ezeknek az ágazatoknak jelentősen kifehéredett a forgalmuk, és így jóval több bér jelent meg a hivatalos statisztikában. Annyi biztos, hogy nem a forgalom 5-6 (a cégek szerint valójában csak 2-3) százalékos növekedése alapozza meg a bérfejlesztést.

Fotó: Kocsis Zoltán / Népszabadság

Összességében azonban a kiskereskedelmi bérek még így is igen alacsonyak: egy fizikai alkalmazott tavaly év végén átlagban bruttó 161 ezer forintot kapott. Nem csoda, hogy a dolgozók közül sokan Nyugat-Európába távoztak az utóbbi években vagy szakmát változtattak, és valamelyik autógyártó multi itteni üzemébe mentek dolgozni jóval több pénzért.

Bár a kereskedelmi forgalom nőtt, ezzel párhuzamosan a cégek terhei is nőttek. A többi között a forint árfolyamának gyengülése is komoly terhet rótt a vállalkozásokra. Sáling József elmondta azt is: a szakszervezet rövidesen kialakítja a részletes álláspontját arról, pontosan mekkora béremelést tartanak elfogadhatónak erre az évre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.