galéria megtekintése

Nagyon finomak lesznek a magyar borok, de hatalmas drágulás jön

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 29. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Több és jobb minőségű szőlő termett az idén, a borászok szerint különösen szépek lesznek a 2015-ös borok. Sajnos drágábbak is, mert az emelkedő költségek és a javuló minőség miatt a szőlő felvásárlási ára is nő. A legnépszerűbb árkategóriában az áremelés alig lesz észrevehető, az olcsóbb italoknál viszont szembetűnő lehet a változás.

Emelkedik a szőlő felvásárlási ára, ezért az idei évjáratú borok jó eséllyel 10-15 százalékkal drágulnak majd. Az áremelés mértéke borvidékenként, sőt borászatonként is nagyon eltérő lehet – mondta a Népszabadságnak Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Sietett hozzátenni, hogy mindez nem lesz „ellentételezés nélküli”. Ez az évjárat kiemelkedő, s ahogy fogalmazott,

az idei szőlőtermésből bizonyosan emlékezetes borok kerülnek majd a palackokba.

Több is lesz a bor is. Az október elejei adatok szerint a mostani termésből a tavalyinál 20 százalékkal több bort érlelhetnek a gazdák a pincékben, a termelés meghaladja majd a hárommillió hektolitert. Ebből exportra 700 ezer hektoliter megy el, míg a hazai fogyasztás körülbelül 2,5 millió hektoliter lehet. A hazai piacon jelentkező minimális „hiányt” fedező import évek óta drasztikusan csökken, az idei évre kevesebb mint 200 ezer hektoliter várható.

 

A borászatok nem tehetik meg, hogy ne kövessék az alapanyagár növekedését. A szőlő drágulásának részben oka az aktív piactisztító tevékenysége, valamint a környezettudatos gazdálkodást segítő támogatások elmaradása – magyarázta az elnök. A jobb nevű pincészetek alighanem könnyebben tudják majd a fogyasztóikkal elfogadtatni a drágulást, a kevésbé ismerteknek komoly küzdelem lesz az értékesítés.

Szüret Tokajban. Javul a minőség és nő a felvásárlási ár
Szüret Tokajban. Javul a minőség és nő a felvásárlási ár
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A legészrevétlenebb „áremelkedés” a 800-1200 forint közötti kategóriában lehet majd, hiszen e kategóriában a legnagyobb a kereslet, és épp ezért a forgalomnövekedés is, ami alacsony fajlagos költségeket is jelent. A HNT egyébként a témában egyeztetéseket kezdeményezett a jelentős borkereskedőkkel.

Leginkább az olcsóbb 3-600 forintos bort ivó árérzékeny közönség veszi majd észre az áremelkedést, márcsak azért is, mert korábban ebben a szegmensben volt

a legjelentősebb az import, és annak árlenyomó hatása. Sajnos ennek a szegmensnek a leginkább árérzékenyek a vásárlói. A prémium minőségi kategóriában a fogyasztók a pincészet, a fajta, az évjárat és az értékelések szerint választanak. Mivel a jó boroknál magasabb az árrés, a termelők szabadabban tudnak játszani az árral annak érdekében, hogy vevőik ne legyenek csalódottak – már ha számít nekik az ár. A szőlő felvásárlási árának növeléséért nemcsak a termelők tesznek.

A legnagyobb hegyaljai felvásárló, az állami Tokaj Kereskedőház Zrt. felvásárlási árai minden kategóriában növekedtek, igaz, emelték a minőségi elvárásokat is. A magas minőségű bor készítéséhez szükséges szőlő (17 magyar mustfok felett) átlag átvételi ára elérte a kilónkénti 250 forintot. A cég egyre többet ad a jó szőlőért, de hosszú távon csak magas minőséget kívánnak vásárolni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.