galéria megtekintése

Nem is léteznek, akikről Orbán beszél

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 13. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Nehezen értelmezhető a magyar miniszterelnök nyilatkozata a gazdasági bevándorlás elleni fellépésről, ugyanis a jelenség magyar viszonylatban gyakorlatilag nem létezik. A jobb megélhetés reményében érkezők menedékkérelmét kapásból elutasítják, s el kell hagyniuk az országot.

Orbán Viktor szerint a gazdasági bevándorlás rossz, ezért a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani, bár „Magyarországon az európai állapotokhoz képest csekély számban élnek tőlünk különböző kulturális háttérrel rendelkező emberek” – a miniszterelnök erről az M1 Híradó tudósítójának beszélt vasárnap Párizsban. Leszögezte azt is, hogy „mi nem fogjuk megengedni, legalábbis amíg én vagyok a miniszterelnök, addig biztosan nem, és amíg ez a kormány van, addig biztosan nem fog megtörténni, hogy a bevándorlók célpontjává váljon Magyarország” –szögezte le.

A bevándorlók integrálására soha nem volt stratégia
A bevándorlók integrálására soha nem volt stratégia
Kocsis Zoltán / Népszabadság

Orbán elmondta, bízik benne, hogy a mostani események higgadt, nyugodt elemzése abba az irányba viszi majd el az európai vezetőket és Brüsszelt is, hogy egy szigorú, a bevándorlást korlátozni akaró politika nyerjen polgárjogot Európában. Csakhogy nyitott kapukat dönget, mert liberálisnak, túlzóan megengedőnek sem az unió, sem Magyarország bevándorlási politikája nem minősíthető. A bevándorlásvitában André Goodfriend amerikai ügyvivő is megszólalt: Szent István intelmeit tette közzé Twitter-oldalán, kiemelve ebből, hogy az „Egynyelvű és egyszokású királyság gyönge és törékeny”.

 

Az utolsó, teljes évre vonatkozó statisztikai összesítésből kiderül, hogy Magyarországon 2013 végén 221 ezer külföldi élt. Arányuk tehát alig haladja meg a teljes népesség 2 százalékát, míg Spanyolországban korábbi adatok szerint a lakosság 11, Németországban csaknem 9, Nagy-Britanniában 6,5, Franciaországban nem egészen 6, de Luxemburgban 37 százaléka idegen volt. Egyébként nálunk a legalacsonyabb a „tőlünk eltérő kultúrájú emberek” száma, mert a külföldiek 75-80 százaléka valamelyik európai országból érkezett.

Menekültek Nyírbátorban
Menekültek Nyírbátorban
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Magyarországon több mint 130 ezerre tehető azok száma, akik az Európai Gazdasági Térség tagállamainak polgárai. A második legnagyobb csoportot a környező országokból áttelepült magyar nemzetiségűek jelentik, míg a sorban harmadik kínaiak száma a húszezret sem éri el. A hivatalos papírokkal rendelkező külföldiek döntő többsége egyébként munkavállalási céllal, esetleg tanulni jön hozzánk.

Ha úgy tetszik, egy részük tehát gazdasági bevándorló, amit nemigen lehet kifogásolni, de a miniszterelnök talán nem is rájuk gondolt. Az esetükben ugyanis a hatóságok – az uniós állampolgárok kivételével, akikre más szabályok vonatkoznak – ellenőrzik például azt, hogy rendelkeznek-e a megélhetési és lakhatási feltételekkel. Rogán Antal az M1-nek nyilatkozva hétfőn pontosított is: a Fidesz frakcióvezetője azt hangoztatta, hogy a muzulmán közösségek nagyszámú jelenléte a keresztény országok belső rendjét megborítja, és erre Magyarországon nincs szükség.

Bicskei menekülttábor. Százból egy külföldi reménykedhet abban, hogy nem utasítják ki
Bicskei menekülttábor. Százból egy külföldi reménykedhet abban, hogy nem utasítják ki
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ők viszont nemigen jönnek. A menedékkérők száma 2013-ra az előző évinek ugyan csaknem a kilencszeresére nőtt, de ez is mindössze mintegy 19 ezer embert jelentett. Harmaduk koszovói, 16 százalékuk pakisztáni, 12 százalékuk afgán, öt-hat százalékuk pedig algériai, illetve szír volt, de néhány százas nagyságrendben regisztráltak bangladesi, marokkói, algériai és szomáliai állampolgárokat is. Nagy részük pedig egyértelműen olyan gazdasági menekült, aki a minimális létfeltételek hiánya miatt keresné a boldogulást másutt.

De hiába, mert Magyarország csak azoknak ad menekültstátust, akiket a hazájukban – a genfi menekültügyi konvenciónak megfelelően – nemük, fajuk, vallásuk, politikai meggyőződésük okán üldöznek. Ilyen személy 2013-ban mindössze 173 volt, a többieket pedig az ország elhagyására kötelezték, tehát kiutasították vagy kitoloncolták. Így most összesen nagyjából 1500-1600 menekült rendelkezik magyar személyi igazolvánnyal, de valószínűleg ennyien sem élnek itt, mert sokan inkább valamelyik nyugat-európai államba szeretnének eljutni, ahol esetleg már a hozzátartozóik is élnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.