galéria megtekintése

Ki járhatott jól a Telekom-árfolyam zuhanásával?

5 komment


F. Szabó Emese

Nem tudni, nyerészkedtek-e a Telekom árfolyamának zuhanásával.

Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtöki – a minisztériumok Telekom-előfizetéseinek felmondásáról tett – bejelentése után, délután 2 óra előtt és után, figyelemre méltó változások történtek a Budapesti Értéktőzsdén. A Magyar Telekom tőzsdei árfolyama ugyanis komoly zuhanást produkált. A 406 forintos nyitóár után 409 forintra lépett az árfolyam, majd percek alatt 393 forintra szakadt, ami 4  százalékos zakót jelent. Később az árfolyam kis mértékben korrigált, a záróár 1,2 százalékkal volt a nyitóár alatt.

A reakció nem meglepő, hiszen amit a piac felfogta, mit is jelent a bejelentés – pontosabban az eredeti, vagyis az összes szerződés felmondása mit jelentett volna –, azonnal elkezdték szórni a papírt, mint a forró krumplit. A forgalom a korábbi napok átlagának háromszorosára ugrott.

Hogy ebben volt-e valami suskus, tudták-e a földvásárlásban megfáradt kormánybarátok, hogy milyen papírnál kell ma esésre játszani, nem tudni. Előző nap nem volt tapasztalható jelentős mozgás – nem volt spontán árfolyam-emelkedés, ami arra is utalhatna, hogy elkezdtek üzleteket kötni a papírral.

 

Az is igaz, hogy a Telekom papírjaival rendszerint nagy összegben kereskednek – a napi átlag rendre 350-400 millió forint, ma kétmilliárd forint feletti volt –, vagyis nem igazán tűnik fel egy-két kósza tízmillió. Persze ha feltűnne, záros határidőn belül a börtönben gondolkodhatna a bennfentes kereskedő, megérte-e a biznisz.

Arra ugyanakkor semmiféle bizonyíték, de még komoly gyanúra utaló jel sincs, hogy megshortolták volna a Magyar Telekom papírjait a mai zuhanást előre várva. (A shortolás egy bonyolult művelet, melynek célja, hogy kölcsönveszünk részvényeket a nap elején, majd visszaadjuk a nap végén, s akkor nyerünk, ha zuhan az árfolyam, a hozamon pedig osztozunk a kölcsönadóval.)

Egyáltalán nem biztos, hogy fundamentális okok álltak a mögött, hogy csak ma délután jelentette be a nagy kormánybojkottot Kovács kormányszóvivő. Simán lehet, hogy tegnap szó volt róla, de még aludni akartak rá, és mivel reggelire omlett volt és nem rántotta, ezért jött a szerződés-visszavonás.

Szakítottak már be forintot

A kormány és köre került már gyanúsabb helyzetbe is, amikor Kósa Lajos nem sokkal a 2010-es választások megnyerése után a néhai Napi Gazdaság konferenciáján a görög államcsőddel elegánsan fűszerezett nyitóbeszédének köszönhetően szétszakadt a forint. A valójában indokolatlan, majd Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő által csak tromfolt csődözésnek semmi értelme nem volt azt leszámítva, hogy katasztrofálisnak állítsák be a magyar gazdaságot. A botrányos kijelentések után a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete állítása szerint kivizsgálta, volt-e gyanús devizaügylet, tiltott árfolyam-befolyásolás, de a villámvizsgálat eredménytelenül zárult.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.