galéria megtekintése

Kína: arccal a vasút felé

0 komment


Kriván Bence

Eddig a kínai gazdaság húzta a világgazdaságot, de most szerepcsere következik. A kínai ipar és az export visszaesett, Peking - vadnyugati mintára - vasútépítésekkel akarja felrázni a gazdaságot.

Gyorsan fogy a kínai gazdaság lendülete, s ha így megy tovább, akkor az idei évre kitűzött 7,5 százalékos növekedési célon is finomítani kell majd. A tavalyi negyedik negyedév 7,7 százalékos éves szintű bővülését az első negyedévben 7,4 százalékos adat követte, s ha az előrejelzéseknek hinni lehet, akkor tartós marad a gazdaság zsugorodása. Erre utal a hétfőn közölt feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (BMI) 48,1 pontos áprilisi értéke, amely az előzetesen közölt 48,3 pontnál és a 48,4 pontos elemzői várakozásoknál is alacsonyabb lett. A HSBC bank és a Markit Economics gazdaságkutató intézet által közösen kezelt index a kínai gazdaság zászlóshajójának számító feldolgozóipar jövőjéről ad pontos képet a vállalatvezetők véleménye alapján. Az 50 pont alatti tartomány a feldolgozóipar összehúzódását, az afeletti a bővülését jelenti. Az index immár negyedik hónapja folyamatosan csökken. Az kedvező, hogy a kibocsátás és az új megrendelések állománya hajszálnyit javult márciushoz képest, ezzel szemben egyre több vállalat tervez létszámleépítést.

Pekingben nem szokás kapkodni, a gazdaságpolitika rövid „szavatosságú” adatokkal nem foglalkozik, ám a vezetők a piacok megnyugtatására rendszeresen közlik, hogy látják a problémákat, s ha eljön az idő, akkor megteszik a szükséges korrekciókat. Türelmüket az magyarázza, hogy más számokkal dolgoznak. A hivatalos kínai szervek által kalkukált feldolgozóipari menedzserindex szerint aggodalomra éppenséggel nincs is ok, hiszen a múlt csütörtökön közölt saját mutatójuk még mindig növekedést jelez: e szerint a márciusi 54,5 pontról áprilisra 54,8 pontra emelkedett a BMI.

 

A kínai statisztika megbízhatóságát illető, többnyire jogos kritikák tükrében nem véletlen, hogy a piacokon a HSBC mutatóját veszik komolyabban, ennek a mozgását mérlegelik a befektetői döntések meghozatalakor. A Kínában irányadó Shanghai Composite Indexet nem billentette ki egyensúlyából a vártnál is gyengébb BMI-adat híre, de ebben közrejátszik, hogy a tőzsdemutató az utóbbi két hétben öt százalékos mínuszt szedett össze, azaz a piac már az előzetes adat kijöttekor beárazta a negatív fejleményeket. A vezető európai indexek 1-1,5 százalékos eséssel reagáltak a hírre, igaz ebben a polgárháborúval fenyegető ukrajnai válság nyomán erősödő kockázatkerülés is szerepet játszott.

Sínen van a kínai növekedés?

A kínai gazdaság reálisan 7,3 százalékkal növekedhet az idén a Bloomberg által megkérdezett szakértők szerint. A gyengébb teljesítményért elsősorban az ingatlanpiaci beruházások drasztikus, 25 százalékot is meghaladó visszaesése okolható. A hitelekből finanszírozott hatalmas építkezések ingatlanpiaci buborék kialakulásával fenyegetnek, a hitelek bedőlése olyan láncreakciót indíthat el, ami az egész gazdaságot megrendítheti. Ezért is korlátozza Peking a nyakló nélküli hitelezést, s részben ez köszön vissza gyengébb feldolgozóipari teljesítményben is. A nagy bankok kötelezően előírt tartalékolási rátája húsz százalékos, ez a „megnyugtatóan magas” szint a kockázatok kezelésére, a csődhullám kivédésére. Elképzelhető, hogy a rátát kis mértékben csökkentik, hogy több forrás jusson a termelő beruházásokra. Az államtanács azonban nem csak a bankrendszeren keresztül próbálja serkenteni és újra az ott megszokott két számjegyű növekedés felé terelni a gazdaságot. Már körvonalazódik az új, központilag irányított gazdaságélénkítő program, amelynek hangsúlyos eleme a vasúthálózat fejlesztése és a lakásépítések ösztönzése, valamint a kínai vállalatok versenyképességének fokozása az exportot terhelő adók mérséklése révén. A Caixin üzleti hírportál értesülései szerint a kínai MÁV 128 milliárd dollár értékű beruházást hajt végre az idén, a keretet az idén több lépésben már harminc százalékkal emelték meg. Számos nagyvárosban adminisztratív eszközökkel – például a méretkorlátozások eltörlésével -könnyítik meg a családok lakáshoz jutását. Olyan léptékű gazdaságélénkítő programot azonban biztosan nem hirdetnek, mint a 2008-as világválság idején, Lou Jiwei pénzügyminiszter szerint erre most nincs is szükség.

Ahhoz viszont kellene némi muníció, hogy csökkentsék a lemaradásukat a világ legnagyobb gazdaságához, az Egyesült Államokhoz képest. Habár a Világbank napokban közzétett, 2011-es adatokkal dolgozó felmérése szerint vásárlóerő-paritás alapján Kína már az idén lehagyhatja az 1872 óta a lista élén álló Egyesült Államokat. A 2011-es adatok szerint Kína 13,5 ezermilliárd dolláros GDP-jével az amerikai szint 87 százalékán állt, és azóta sokat ledolgozott a hátrányából. Vásárlóerő-paritás alapján India a harmadik számú gazdasági világhatalom és az oroszok is bekerültek a legjobb hat közé, míg az utóbbi években gyenge növekedési mutatókkal és elöregedő lakossággal jellemzett németek és japánok hátrébb csúsztak a listán. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a kínaiak jobban élnének, mint akár az amerikaiak vagy a németek. Arra még néhány évtizededet biztosan várniuk kell még.  

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.