galéria megtekintése

Quaestor-számba se veszik a hungáriásokat

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 04. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

A kormányoldal kitüntetett figyelmének köszönhetően hamarosan pénzükhöz juthatnak a Quaestor kötvényes károsultjai. A másik csaló brókercég, a Hungária hasonló cipőben járó ügyfelei azonban csak magukra számíthatnak.

Két napjuk maradt a Quaestor-kötvényeseknek, hogy bejelentsék kárigényüket. A június 5-i határidő jogvesztő – aki lemarad, az kimarad. A kérelmet a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának kell postán elküldeni, illetve be lehet nyújtani az erre kijelölt 26 kormányablaknál is. Kártérítésre azok számíthatnak, akik a Quaestor Hrurira Kft. által kibocsátott (vagy ilyenként megjelölt), a Quaestor Értékpapír Zrt. vagy annak kapcsolt vállalkozása által értékesített kötvényt vásároltak.

A pánik órái. A számlát a tisztességes pénzintézeti szereplőkkel fizettetik meg
A pánik órái. A számlát a tisztességes pénzintézeti szereplőkkel fizettetik meg
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A kérelem benyújtásakor az erre szolgáló űrlapon igazolni kell az értékpapírszámlán nyilvántartott kötvények mennyiségét, illetve a követelés összegét. A Quaestornak 32 ezer kötvényes károsultja van, a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapját kezelő Befektető-védelmi Alap (Beva) adatai szerint múlt péntekig 28,6 ezer ügyfél igénye érkezett be.

 

Míg a Quaestor-kötvényesek hamarosan visszakapják befektetésüket, addig egy másik csaló brókercég,

a Hungária Értékpapír Zrt. ugyancsak kötvényes károsultjai jelen állás szerint legfeljebb a felszámolási eljárás során juthatnak hozzá a pénzükhöz – ha egyáltalán.

Lényegesen kisebb figyelmet kapott, mint a Quaestor-ügy, de ettől még tény, hogy a Hungária is foglalkozott kötvénykibocsátással: két vállalkozása, a Hungária Gold Kft. és a Hungária Ingatlanhasznosító Zrt. összesen több mint hatmilliárd forint értékben adott el kötvényeket. Bár a kibocsátások hivatalosan zártkörűek voltak, tehát az értékpapírokból nem vásárolhatott bárki, ám a kötvényeket a Hungária Értékpapír forgalmazta, és az úgynevezett másodpiaci forgalomban eladták a papírokat olyan ügyfeleknek, akik a zárt kibocsátásban nem vehettek részt – ezzel

kijátszva a nyílt és a zárt kötvényértékesítésre vonatkozó eltérő szabályokat.

Mivel a Quaestor- és a Hungária-kötvényesek lehúzása között nagy a hasonlóság, megkérdeztük a területgazda Nemzetgazdasági Minisztériumot, tervezi-e a kormány a Quaestor-kötvényesek kártalanításáról szóló törvényhez hasonló jogszabály benyújtását a parlamentnek. Választ a Fidesz-frakciótól kaptunk – valószínűleg azért, mert a Quaestor esetében is a kormánypárt országgyűlési képviselői kezdeményezték az akkor hatályos kártalanítási gyakorlat gyökeres felülírását. A képviselőcsoport szerint: „Azért a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél történt ez az intézkedéssorozat, mivel különbség van a Quaestor Zrt. és a Hungária Zrt. tevékenységi köre között. A Hungária Zrt.-nek nem fő tevékenységi köre a saját kötvénykibocsátás, ezzel szemben a Quaestor Zrt. országos szinten, szervezetten, saját kötvénykibocsátást fő tevékenységként művelve, az emberek számára klasszikus betétgyűjtési tevékenységnek tűnt”.

Az érvelés azonban sántít. A Quaestor Értékpapír valóban gyűjtött úgy forrást, hogy az ügyfelek azt hitték, pénzükért a Quaestor Hrurira kötvényéből vásároltak, miközben a brókercég valójában nem jegyzett számukra az értékpapírból. Emellett azonban a Quaestor Értékpapír jelentős összegben ténylegesen forgalmazta is a Quaestor Hrurira kötvényeit. A Quaestor összesen 210 milliárd forint értékben adott el kötvényt, amelyből 150 milliárd tartozott az előbbi körbe, vagyis fiktív, nem létező értékpapírról van szó, míg a Quaestor Hrurira papírjaiból 60 milliárd forintért kelt el.

A lehúzás hasonló, az érvelés sántít
A lehúzás hasonló, az érvelés sántít
Korponai Tamás / Népszabadság

A Bevának eredetileg csak ez utóbbiak után kellett volna kártalanítást fizetni, és ügyfelenként maximum hatmillió forintot. A kormánypárti képviselők javaslatára elfogadott törvény viszont kiterjesztette a kártalanítást a nem fiktív kötvényekre is, valamint megemelte az értékhatárt 30 millió forintra. Ennek köszönhetően a Quaestor-kötvényesek most összesen 190 milliárdot kapnak vissza, míg eredetileg kevesebb mint 60 milliárd forintra számíthattak.

190 MILLIÁRD

A Quaestor-károsultak az eredetileg nekik járó összeg több mint háromszorosát, 190 milliárdot kaphatnak kézhez a parlament döntése alapján.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.