galéria megtekintése

Osztogatják, hogy megszeressük a meggyet

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 04. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

A szereplők közötti feszültség és a munkaerő hiányának következménye, hogy a honi meggyszezon súlyos gondokkal indult az idén – szűrhető le több, a helyzetet lapunknak összefoglaló gazda beszámolójából. A problémák gyökerét ráadásul nem is itthon kell keresni.

Az elmúlt néhány évben a meggybefőtt iránti kereslet markánsan csökkent Németországban, olyannyira, hogy a korábbi években a német piac még mintegy 80 millió üveg volt (üvegenként 55 dekagramm gyümölcs), ám tavaly már csak 60 millió. A magyar exportszállítások döntő része Németországba irányul, ezért igencsak számít, szeretik-e a németek a meggyet továbbra is.

Megváltoztak a fogyasztói szokások, alighanem kevesebb süteményt készítenek, ezért nincs akkora igény a meggy befőtt iránt, mint korábban. A német láncok és forgalmazók pedig ennek hatására durván letörték az árakat:

a hazai kompótmeggy kilogrammonkénti felvásárlási ára 55-60 forint, pedig tavaly még 130-140 forintot is adtak a gyümölcsért.

 

A mostani ár semmire sem elég, ezen az áron már nem szállítottunk a feldolgozóknak – fakadt ki több forrásunk. Az önköltség ugyanis 100-110 forint között van.

Azt is tudni kell – folytatta forrásunk –, hogy a magyar meggy Európa legjobb minőségű befőttalapanyaga, ezért igény van rá. A német partnerek lépései miatt azonban az az abszurd helyzet alakult ki, hogy a hazai gyümölcs lett a legolcsóbb az európai kereskedelemben. Ráadásul az idei hazai meggytermés 60-65 ezer tonna lesz, vagyis 15-20 ezer tonnával kevesebb a tavalyinál, bár e tekintetben hasonló a helyzet Európa más országaiban is.

Ezen az áron a lengyel és a szerb vásárlók is megjelentek Magyarországon, ők ugyancsak fontos szereplői a kontinens meggybizniszének. Ott nem zuhantak hasonló mértékben az árak, mert a lengyelek és a szerbek a lé- és a fagyasztottgyümölcs-piacon vannak jelen. Az árualapjuk minőségi javítása érdekében azonban ezen az áron már el kezdték a magyar meggyet vásárolni.

Osztogatják, hátha így népszerűbb lesz
Osztogatják, hátha így népszerűbb lesz
Bús Csaba

Ekkor egyeztek meg a honi feldolgozók a termelőkkel, s alakult ki a napokban a kilogrammonkénti 80-100 forintos átvételi ár, s e szint mellett már újraindultak a szállítások. Bármennyire csökkent ugyanis a kereslet a befőtt iránt, azért a szerződött mennyiséget a feldolgozóknak le kell szállítani. Azon pedig alighanem kevesebbet buknak, ha drágábban veszik meg az alapanyagot a szezon elején kalkuláltnál, s így drágábban termelnek, mint ha áruhiány miatt nem képesek szállítani, és esetleg nem tudják teljesíteni a vállalt szerződéseiket – magyarázta el egyikük.

Emellett azonban azt sem szabad elhallgatnunk – jegyezte meg önkritikusan az egyik termelő –, hogy belekényelmesedtünk abba a helyzetbe, hogy a németek felveszik a magyar termés meghatározó részét. Most, hogy ott változások vannak, ez itthon durván csapódik le. Új piacokat kellene szereznünk, ezért indult most a fogyasztást támogató kampány, amelynek keretében csütörtöktől szombatig mintegy 30 tonna magyar meggyet osztottunk szét országszerte 31 városban.

Felvetésünkre, hogy miért nem értékesítik friss gyümölcsként az árut, két termelő is egybehangzóan úgy reagált: ez nem olyan egyszerű. Ipari célokra rázógéppel szedik le a termést, friss fogyasztásnál ez nem lehetséges, ahhoz kézzel kell szedni, hogy ne sérüljön a meggy. Ha erre egy nagy gyümölcsösben embereket vennének föl, az annyira megdrágítaná az árut, hogy alig lehetne értékesíteni. A tetemes kereskedői árrés mellett 500-600 forint a meggy kilója a boltokban, ám az átvételi ár ennek legfeljebb a fele.

Ehhez igazítva azonban csak olyan alacsony órabért tudnak fizetni, amennyiért alig van, aki elvállalja a munkát.

A szedd magad akciók még segítenek, ilyenkor kilogrammonként 200-250 forintot fizetnek azok, akik maguknak szeretnének gyümölcsöt.

– Éppen ezért van jelentősége a most indult, fogyasztást népszerűsítő kampánynak. Reméljük, ez segít, ám nem nagyon bízom benne, hogy ettől érdemben hirtelen változna valami. Ahhoz folyamatosan és széles körben kellene azzal foglalkozni, hogy a magyar lakosság körében növekedjen nemcsak a meggy, hanem a hazai gyümölcsök fogyasztása – magyarázta az egyik termelő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.