galéria megtekintése

Brutális áremelések várhatók

41 komment


Batka Zoltán

Pár év alatt 20-25 százalékos drágulás is lehet – információink szerint ezt pendítette meg Varga Mihály zárt ajtók mögött, de a minisztérium tagadja.

Szinte paradicsomi állapotok vannak a bérből élők számára: az egyre súlyosbodó munkaerőhiány ­miatt lendületes keresetemelést tudnak kiharcolni a dolgozók sok cégnél, miközben az árak a boltokban alig nőnek. (Idén az élelmiszerek átlagosan csupán 0,6 százalékkal drágultak, a ruházkodási cikkek ennyivel sem, a tartós fogyasztási cikkek 1,3 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly ilyenkor.) De ennek nemsokára vége lehet.

Nemsokára mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk a boltokban
Nemsokára mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk a boltokban
Imre György / Népszabadság

Középtávon, 4-5 év alatt 20-25 százalékos árnövekedés is lehet a kiskereskedelemben – legalábbis a Népszabadság információi szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tárcájának várakozását ismertetve zárt ajtók mögött ezt közölte egy május közepén tartott egyeztetésen. A tanácskozás egyik résztvevőjének beszámolója szerint a miniszter ezt a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) egy, a bérekről szóló beszélgetésen vetette fel.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium azonban valótlannak nevezte azt az állításunkat, miszerint Varga „az említett ülésen arról beszélt”, hogy a tárca „20-25 százalékos kiskereskedelmi áremeléssel számol a következő években”.

Pedig utalnak arra jelek, hogy nem tartható sokáig a vásárlók pénztárcáját kímélő állapot. Kimagasló ütemben nő a reálbér (a keresetek vásárlóértéke), ráadásul a foglalkoztatottak száma (közmunkások nélkül is) folyamatosan bővül, közmunkásokkal együtt már 4,3 milliónál, közmunkások nélkül 4,1 milliónál is több embernek van munkája – vagyis egyre nagyobb a vásárlóerő. Kedvező a terep az áremelésre, a boltokat pedig költségoldalról is erre szorítják. A láncoknál tavaly és idén eddig kiharcolt, több helyen is két számjegyű béremelést csak ideig-óráig tudják lenyelni, aztán a termékek drágításával hárítják át ezt a terhet a vastagabb pénztárcával rendelkező vásárlókra.

Úgy fest, idén már nem lesz második körös béremelés, legalábbis nem tudni arról, hogy a nagyobb szereplőknél az idei évre bárhol újraindították volna a bértárgyalásokat. Hosszú távon azonban igaz, hogy áremelésre kerülhet sor a megkérdezett érintettek szerint. Szakszervezeti oldalról egyik ágazati szervezet – a reprezentatív Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a főleg a Tescónál erős Kereskedelmi Alkalmazottak Független Szakszervezete (KDFSZ) is – többször is kinyilvánította, az idei béremelések csak az első lépések, a következő években további két számjegyű növelésre lesz szükség. Míg a korábbi években a hatalmas munkaerő-felesleg miatt a munkaadók könnyedén lesöpörték a javaslatot (jellemző mód néhány éve még egy dunántúli Tesco áruház nyitásakor több mint ezer jelentkezés érkezett egyetlen árufeltöltői posztra), most ez totálisan ellentétbe fordult, és a cégek gyakorlatilag kötéllel fogják a munkavállalót.

Az, hogy a boltokban a következő években átlagosan 4-5 százalékos drágulást valószínűsít egy forgatókönyv, összhangban van azzal is, hogy az összes termék, szolgáltatás árváltozását mérő infláció is a mostani 0 körüli (idén három hónapban is olcsóbb volt az élet, csökkentek az árak tavalyhoz képest) szintről jövőre 2, a következő években 3 százalék fölé gyorsulhat a mérvadó előrejelzések szerint is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.