galéria megtekintése

Kazáncsere horroráron

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 16. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

A szeptember 26-tól hatályos uniós szabályozás szerint Magyarországon csak kondenzációs kazánokat lehet beépíteni. Nem elég, hogy ezek az energiatakarékos készülékek a hagyományosnál sokkal drágábbak, beszerelésükkor még a kéményhez is hozzá kell nyúlni.

Sokak naptárába fekete napként kerül be 2015. szeptember 26-a. Ekkortól él Magyarországon is az az uniós rendelet, amellyel a fűtési rendszerek környezetterhelését kívánják csökkenteni. Ennek értelmében pedig itthon is csak olyan gázkazánokat lehet majd forgalmazni és felszerelni, amelyek éves átlagban legalább 86 százalékos hatásfokkal dolgoznak. Ilyenre pedig most csak a borsos árú kondenzációs kazánok képesek. Az igazi problémát azonban az jelenti, hogy a készülékek nem minden esetben integrálhatók a jelenleg használt hagyományos, zárt fűtésterű kazánnal „hajtott” rendszerekhez. Annak pedig súlyos költségvonzata van, hogy a teljes rendszert alkalmassá tegyék egy kondenzációs kazán befogadására.

A hagyományos termékekből lehetnek készletkisöprő akciók
A hagyományos termékekből lehetnek készletkisöprő akciók
Kurucz Árpád

Egy lapunknak nyilatkozó, a rendszereket jól ismerő szakember szerint szerencsére a fűtési hálózathoz, csövekhez, radiátorokhoz érdemben nem kell hozzányúlni. Tévhit, hogy csak réz- vagy műanyag csőből készült hálózatra lehet ilyen készülékeket rákötni. Egy viszonylag modern, acélcsőből kiépített radiátoros rendszerbe is minden további nélkül beilleszthető egy új kondenzációs eszköz.

 

Az igazi gond a kéményekkel lehet. Az új kazánhoz ugyanis más rendszerű bélelés kell, s ennek a kialakítása már valóban rémisztő összegeket emészthet fel. Kérdéses, hogy Brüsszelben figyelembe vették, milyen költségekkel jár az unió keleti régiójában, így Magyarországon a „rendszerváltás”. Egy új kéményhez ugyanis új gáztervet, új égéstermék-számítást is kell készíttetni, majd engedélyeztetni kell az átalakítást. Csupán ez százezres nagyságú kiadás lehet, s ehhez jönnek még a kivitelezés költségei. Különösen rossz helyzetben vannak a társasház földszinti lakói. Esetükben csak a kémény megfelelő állapotba hozása 400-500 ezer forintos tétel lehet. Ebben pedig a kazán ára és a fűtési rendszer egyéb tartozékai még nem szerepelnek. Egy nagy hazai fűtéstechnikai cég szakembere ugyancsak név nélkül úgy becsülte, hogy a legrosszabb esetet feltételezve a végszámlán akár milliós összeg is szerepelhet. Ez egybecseng Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke által a napokban tett becsléssel. Az új kazán ugyanakkor kevesebb gázt fogyaszt, a megtakarítás alapesetben 15 százalékos, de akár a 40 százalékot is elérheti. Versits Tamás úgy számolt, hogy a beruházás 2,5-8 év alatt visszahozza az árát.

Ez azonban aligha boldogítja azt a lakástulajdonost, akinek ősszel válik javíthatatlanná a fűtési rendszere. Frecska Attila szerint vannak olyan családok, ahol egy 15-20 ezer forintos javítási, karbantartási számla kifizetése is gondot okoz, az ilyen kondenzációs fűtési rendszerek kiépítése számukra csak álom – mondta lapunknak a Pest megyében szervizeléssel, karbantartással foglalkozó Frecskagáz vezetője.

Szakértőink egyöntetűen úgy vélik, hogy szeptember után nem a készülékcsere lesz a jellemző, hanem az, hogy a tulajdonosok a végtelenségig próbálják majd életben tartani a gázkazánjukat.

Jelenleg Magyarországon 2,5 millió gázfűtőkészülék van. Évente 40-50 ezret cserélnek le, ezeknek csupán 40 százaléka kondenzációs kazán.

A témában mutatkozó általános tájékozatlanságot jól jelzi, hogy csak az általunk felhívott hatodik gázszerelő volt tisztában a szeptembertől életbe lépő változásokkal. A forgalmazók már felkészültebbek. A készülő tervezetről már egy éve tudnak – mondta az egyikük lapunknak, s éppen ezért már azóta a kondenzációs készülékeket ajánlják ügyfeleiknek. Hozzátette: az elmúlt időszakban nem is tapasztaltak nagyobb érdeklődést a most még használható „hagyományos” zárt égésterű gázkazánok iránt. A kereskedők szerint a váltás várhatóan nem befolyásolja a kondenzációs készülékek árát. A hagyományos, nyugdíjazandó kazánoknál viszont lehetnek készletkisöprő akciók. Mindamellett

szeptember után nagy kockázatot vállal, aki ilyet építtet be.

Egy kéményseprői ellenőrzés során ugyanis erre fény derülhet, és új készülék beépítésére kötelezhetik a szabálytalankodót. A hagyományos készülékek forgalmazásának tilalmáról nem született még döntés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.