galéria megtekintése

A Kúria érvénytelenítette az árfolyamrésre vonatkozó szabályozást

1 komment


Horniák Balázs
NOL

Kásler nyert – a Kúria érvénytelenítette az árfolyamrésre vonatkozó szabályozást az ő hitelszerződése esetében.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Keddi döntésével lényegében eltörölte a devizaalapú hiteleknél alkalmazott árfolyamrést a Kúria. A legfelsőbb bíróság szerint az árfolyamrés nem tartozik a szerződés elsődleges elemei közé, ezért vizsgálhatja bíróság. A Kúria ezt meg is tette és úgy találta, tisztességtelen, hogy a hitelek folyósításánál devizavételi, míg a törlesztőrészlet kiszámításánál -eladási árfolyamot alkalmaz a bank.

Mivel a tisztességtelen szerződési kikötés érvénytelen, a Kúria - eddigi gyakorlatának és a jogszabályoknak megfelelően - megnézte, miyen törvényi passzussal lehet helyettesíteni a kifogásolt pontot. A Kúria arra jutott, hogy mind a hitel folyósításakor, mind a törlesztőrészlet kiszámításánál a Magyar Nemzeti Bank középárfolyamát kell alkalmazni. 

 

A  rengeteg újságíró, illetve hallgató miatt – elhúzódott a beléptetés – félórás késéssel kezdődött a Kúrián az úgynevezett Kásler-ügy tárgyalása.

A tárgyalás azzal kezdődött, hogy az öttagú bírói tanács ismertette az Európai Bíróság állásfoglalását azokban a kérdésekben, amelyekkel még tavaly januárban fordult a Kúria a luxembourgi szervezethez. Ezt követően az OTP jogi képviselője ismertette a bank álláspontját, majd a tanácsvezető bíró Kásler Árpád jogi képviselőjéhez fordult.

A tárgyalás innentől vált érdekesebbé, az ügyvéd ugyanis megkérdezte a bíróságot, ügyfele tehet-e nyilatkozatot?

Kásler Árpád az áprilisi választás napján
Kásler Árpád az áprilisi választás napján – politikus nem lett, mégis változtatott a dolgok menetén
MTI

A tanácsvezető elmondta, hogy erre elvileg nincs lehetőség, mert Káslert ügyvéd képviseli az eljárásban, így az érveiket neki kell előadnia, de kivételesen biztosít erre két percet. Kásler erre azt mondta, hogy neki két perc nem elég, ezért visszavonta képviselője megbízatását, s mivel így már magát képviseli, megkapta a lehetőséget álláspontja kifejtésére.

Kásler Árpád – időnként kissé nehezen követhető érvelése – szerint kölcsöne nem járt devizakonverzióval, vagyis kölcsön jogcímen ő nem devizát, hanem forintot kapott a banktól, és így minden, az árfolyamváltozáshoz kapcsolódó plusz terhet, költséget jogtalannak tart. A hallgatóság soraiból sokan megtapsolták Káslert, a tanácsvezető bíró ezért kénytelen volt rendre inteni.

Kásler Árpád még a tárgyalás előtt a média képviselőinek elmondta: megkérte az OTP jogi képviselőjét, adjon át egy üzenetet Csányi Sándornak.

Azt üzente az OTP elnök-vezérigazgatójának: csak a nép érdektelensége mentette meg őt attól, hogy felelősségre vonják, miként tették azt vele is, amikor vezetőszáron, bilincsben vitték el a rendőrök. De, ami késik, nem múlik – tette hozzá.

Az OTP elszámol ügyfelével

Az OTP elfogadja a Kúria keddi döntését. A banknál úgy látják, egy olyan kérdés jogi megítélése tisztázódott, amelynek nincs érdemi hatása sem a konkrét ügyben fennálló hiteltartozásra, sem általában a devizaalapú hitelszerződésekre – olvasható a pénzintézet közleményében.

A Kúria döntése alapján a feleknek visszamenőlegesen el kell számolniuk, amely összegszerűségét tekintve kevesebb mint egy százaléka a teljes hitelösszegnek, amit sem az adós sem a Kúria nem vitatott. Az OTP a jogszabályoknak megfelelően már korábban, a másodfokú jogerős döntés nyomán csökkentette azt a jogszerű követelését, amelynek - a hitel visszafizetését nem teljesítő ügyfelével szemben – kénytelen végrehajtás útján érvényt szerezni.

Magyarországon nincs precedensjog, tehát a különböző perekben hozott ítéletek nem vonatkoznak minden további ítéletre, különösen nem minden szerződésre. Ahogyan az Európai Bíróság is kimondta, minden egyes esetben külön vizsgálni kell az egyedi szerződés megkötésének körülményeit, mint a tisztességtelenség megítélésének egyik feltételét.

Rogán: A pénz minden devizaadósnak visszajár

Az árfolyamrésre vonatkozó szabályozás egyértelműen tisztességtelen volt. Ezért vélemenyem szerint ez a pénz minden devizaadósnak visszajár - kommentálta Rogán Antal a Kúria Kásler-ügyben hozott döntését, hangsúlyozva, hogy még nem olvasta a határozatot. Rogán Antal szerint ez a szabalyozás "visszaélés" volt a bankok részéről. A Fidesz-frakció tanulmányozni fogja a Kúria döntését, főleg ha azt írásba is foglalják - mondta Rogán, hozzátéve, a parlamentnek is foglalkoznia kell az üggyel. Azt is elmondta, hogy még a parlamenti nyári szünet, azaz július közepe előtt szavaz a parlament a devizahiteles-ügyben szükséges törvénymódosításokról. (Cs. I.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.